СУРОВИ ДЕТАЉИ ИЗ ИЗВЈЕШТАЈА: Фалака, силовање палицом, мучење... Вијеће Европе тражи ригорозније мјере због полицијског злостављања у БиХ!

Комитет Вијећа Европе за спречавање мучења и нечовјечног или понижавајућег поступања или кажњавања, у извјештају објављеном данас, позива власти Босне и Херцеговине да подузму ригорозније мјере како би се ријешио проблем полицијског злостављања

FENA / 14. септембар 2021

Извјештај, заснован на налазима ЦПТ-а током посјете земљи у јуну 2019. и објављен заједно с одговором власти, описује бројне наводе о физичком и психичком злостављању, чија би тежина, по мишљењу ЦПТ-а, могла представљати мучење (нпр. фалака, силовање палицом, лажно погубљење пиштољем) од стране службеника за провођење закона у Федерацији Босне и Херцеговине.


Осумњичени криминалци оптужили су полицајце да су их ударали ногама и рукама, да су их шамарали и ударали полицијским палицама, бејзбол палицама, дрвеним плочицама и електричним кабловима, с намјером да их присиле на признање криминалног дјела. У извјештају се напомиње да је у Републици Српској примљено мање навода о полицијском злостављању него у 2012. и 2015. години.


Извјештај позива на ригорозне мјере за промовисање промјене културе опхођења у кантоналној полицији Сарајева и Херцеговачко-неретванској полицији, те полицији ФБиХ. Ово, између осталог, захтијева усвајање мјера као што су савремене методе истраге злочина и систем аудио и видео снимања полицијских разговора, као и гаранција да су здравствени прегледи осумњичених за кривична дјела у полицијском притвору темељити и поуздани.


Штавише, у извјештају је утврђено да истраге о наводном злостављању полиције нису ефикасне, јер се не проводе моментално нити темељито, а истражно тијело се не може сматрати непристрасним и независним.


Што се тиче ефикасности заштитних мјера против полицијског злостављања, ЦПТ је још једном открио да полицијски службеници отворено занемарују право на обезбјеђивање приступа адвокату и да обезбјеђивање приступа љекару није ефикасно ван хитне помоћи.


У затворима у Сарајеву и Мостару, ЦПТ је поново открио анахрон и рестриктиван режим који је наметнут притвореницима (тј. особама које су биле затворене више од 23 сата дневно у својим ћелијама, а женама су омогућили само приступ вањским објектима и тушевима). Надаље, здравствена заштита и њени прописи били су лоши, а службено особље за задржавање наставило је прибјегавати неформалној употреби средстава спутавања и дисциплине за кажњавање затвореника.


Насупрот томе, у КПЗ Бања Лука ЦПТ је нашао побољшану атмосферу између особља и затвореника у односу на претходне посјете.


Извјештај поздравља отварање Специјалне болнице за форензичку психијатрију у Сокоцу и тражи појашњење у погледу смјештаја форензичких психијатријских пацијената из различитих дијелова земље у ову установу. Што се тиче сусједне грађанске психијатријске болнице у Сокоцу (Специјална болница за психијатрију), ЦПТ препоручује да се подузму кораци за стабилизацију њене финансијске ситуације.


Такођер, ЦПТ доноси низ препорука за обје установе како би се унаприједили скучени и безлични одјели за пацијенте, повећали кадровски ресурси и понудиле психо-социјалне рехабилитацијске активности те ојачало практично дјеловање законских мјера заштите које прате пристанак на лијечење затражено од пацијената у обје психијатријске установе.


Што се тиче Дома за социјалну скрб Столац, извјештај даје неколико препорука за побољшање услова његе и живота, али још једном апелира на власти да успоставе јасан и свеобухватан правни оквир који регулише присилно смјештање и боравак корисника у домовима социјалне заштите.


У свом одговору, власти Босне и Херцеговине пружају детаљне информације, посебно у вези с корацима које је неколико полицијских агенција подузело за постављање соба за разговоре опремљених аудио и видео записом, као и за обуку инспектора за злочине о истражним разговорима. Што се тиче затвора, пружају се информације о мјерама које су предузете, између осталог, ради побољшања материјалних услова и режима и јачања особља. Слично, предузети су кораци за реновирање просторија и повећање броја запослених у Дому за социјални рад Столац.

 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.