Сусрет психологије и умјетности: Отварањем изложбе обиљежена друга годишњица рада Лабораторије за експерименталну психологију

BUKA portal / 16. мај 2019

 

Када се споји психологија и умјетност, када се споји знање и воља, тада се деси Сусрет. Сусрет са прошлошћу, сусрет са емоцијом, сусрет са идејом, визијом, сусрет са радом професора др Јована Савића, једним од оснивача студија психологије на Филозофском факултету у Бања Луци. 

„Сусрет...“ је назив изложбе његових ликовних радова којим је почело обиљежавање друге годишњице рада лабораторије за експерименталну психологију за коју се од почетка рада Одсјека за психологију залагао професор Савић. Не чуди зато избор организатора изложбе, Страхиње Димитријевића и Соње Станчић, да обиљежавање рада лабораторије за експерименталну психологију започну изложбом која је подсјећање и признање раду професора Савића.

 

 

"Током протекле двије године омогућили смо студентима да чују различита предавања на теме које нису  имали прилику да чују током редовних студија, остварили смо сарадњу са колегама са Филозофског факултета из Београда и Новог Сада, те Факултета техничких наука из Новог Сада. За то вријеме искристалисале су се истраживачке области, по којима ће наша лабораторија бити препознатљива, а што ће омогућити и већу научну продукцију“, рекао је Страхиња Димитријевић професор на Студијској групи за психологију. Он је истакао да у лабораторији имају јасну визију какву лабораторију желе и, битније, јасан план како то и реализовати уз, као и до сада, подршку и разумјевање декана Бране Микановића, као и управе Универзитета у Бања Луци.

Можете изложбу назвати и експерименталном као и простор у којем је организована  јер професор Савић није био академски сликар али не можете да на платну не уочите истраживање, психологију умјетности. А баш тај предмет уз општу психологију предавао је др. Савић.
„Савић је био свестрана личност, одличан психолог, омиљен професор, хуманиста и визионар, али и сликар. За њега је сликарство било игра и истраживање, могућност да синтетише психолошко и ликовно“, истакла је Сара Ћурлић, рецезент изложбе.

Интересантну изложбу љубитељи умјетности и психологије могу погледати до краја мјесеца у Лабораторији за експерименталну психологију, Филозофског факултета у Бања Луци. Истим поводом одржана су и предавања на тему „Психологија снова“ и „Метаболизам града“.

 

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.