Сва лица активизма: 40 младих снимаће филмове о битним темама у својим локалним заједницама

У пројекат је укључено 40 младих из наведених општина који су до данас су учествовали на шест радионица у оквиру којих су научили основе новинарства, грађанског активизма, снимања мобилним телефоном, основе режије и монтаже и писања сценарија.

BUKA portal / 07. август 2020

 

Реализација пројекта “Сва лица активизма”, а у који су укључени млади од 15 до 30 година из Драгочаја, Челинца, Српца, Котор Вароши, Лакташа и Прњавора успјешно је почела. Пројекат имплементира Генесис Пројецт из Бањалуке, а његов циљ је да учесници науче основе новинарства и грађанског активизма те сниме свој кратки филм или фото причу.

У пројекат је укључено 40 младих из наведених општина који су до данас су учествовали на шест радионица у оквиру којих су научили основе новинарства, грађанског активизма, снимања мобилним телефоном, основе режије и монтаже и писања сценарија.

Све радионице одржавају се онлине, а након обуке, млади ће сами показати све што су научили кроз филм или фото причу, а најбољих пет аутора ће освојити таблет.

Ментори из Генесис Пројецт-а истичу да је овај вид онлине рада доста тежи од рада уживо, јер је уживо концентрација учесника на вишем нивоу, већа је интеракција између учесника, могућност невербалне комуникације и слично.

«Међутим, оно што ме одушевило јесу управо млади, који су (и поред свих недостатака) прихватили овакав начин рада и њихова свијест да се прилагоде тренутној свјетској ситуацији и оваквом начину рада као једином могућем. Њихова спремност да уче о овим темама и да се лично ангажују да би указали на проблеме у својим локалним заједницама, али и проблеме друштва у цјелини, је нешто што ми враћа вјеру у будућност! У наредном периоду нам остаје да видимо  како ће своје (сјајне!) идеје "преточити" у филмове да би поруке дошле до очију и ушију шире јавности», истакао је Љубиша Васић, један од ментора из Генесис Пројецт-а.
 
С њим се слаже и његов колега Драшко Стојчевић који каже да онлине начин рада компликованији и самим тим тежи у односу на директан контакт са учесницима, али да је ипак велики дио младих прихватио онлине комуникацију као нешто што је сасвим нормално и њима блиско.
 
«Иако је у почетку била присутна одређена доза несигурности да се укаже на проблеме у њиховим локалним заједницама, већина учесника је схватила које су то теме којима желе да се баве и који су проблеми у њиховим локалним заједницама на које желе да укажу својим кратким филмовима. То је јако охрабрујуће и знак да млади могу да се ангажују и да им само треба простора како би могли да промовишу своје идеје», казао је Стојчевић.

Пројекат “Сва лица активизма” се реализује захваљујући подршци програма Босниа анд Херзеговина Ресилиенце Инитиативе (БХРИ), а који спроводи Међународна организација за миграције (ИОМ), уз финансијску подршку Америчке агенције за међународни развој (УСАИД).

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.