Нова правила: Ево шта ће морати имати сви аутомобили

Нова правила

HINA / 28. март 2019

Нова возила морат ће имати уграђене нове сигурносне технологије за заштиту свих судионика у промету, договорено је на разини Еуропске уније.

Еуропске институције постигле су у уторак договор о уредби о опћој сигурности по којој ће сва нова возила морати имати уграђене нове сигурносне технологије за заштиту свих судионика у промету.

Нове технологије требале би смањити број озљеда и смртних случајева, од којих је 90 посто изазвано људском погрешком. Дио нових сигурносних значајки већ постоји и уграђују се у возила више категорије, а сада би требале постати обвезнима за све.

Уредба предвиђа да сви аутомобили, комибији, камиони и аутобусти имају суставе за упозоравање возача у случају поспаности и одвраћања позорности, попут упорабе паметних телефона пријеком вожњи, интелигентне суставе помоћи за брзину, сигурносни сустав за вожњу унатраг уз помоћ камере или сензора те уређај за снимање података у случају несреће („црна кутија”).
 

Аутомобили и комбији морат ће имати суставе за задржавање у прометној траци, напредно кочење у случају опасности и сигурносне појасове који су побољшани на темељу тестова судара.

Камиони и аутобуси имат ће суставе за побољшање видљивости возачима те за уклањање мртвог кута, као и суставе на предњој и бочној страни возила за откривање и упозоравање незаштићених судионика у цестовном промету, посебно при скретању камиона.

Нову уредбу сада и формално требају потврдити Вијеће ЕУ-а и Парламент. Нова сигурносна обиљежја постат ће обвезна од 2022. године, осим захтјева за изравну видљивост на камионима и аутобусима те повећаног подручја заштите од ударца главом на аутомобилима и комбијима, који ће се увести касније због нужних конструкцијских измјена.

Према процјенама Комисије, нове сигурносне мјере могле би до 2038. године спасити више од 25 тисућа и живота и спријечити најмање 140 тисућа тешких озљеда.

Нове напредне сигурносне значајке неће само штитити људе на еуропским цестама, него ће и возачима помоћи да се поступно навикну на нове суставе помоћи при вожњи. Све већа разина аутоматизације има знатан потенцијал за исправљање људских погрешака и нуди нова рјешења за мобилност старијих особа и особа с тјелесним оштећењима. Све би то требало повећати повјерење јавности и прихваћање аутоматизираних аутомобила те подупријети пријелаз на аутономну вожњу, наводи Комисија.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.