ШВАЈЦАРЦИ ОДБИЛИ: Финска нуди сваком становнику 800 еура загарантовано!

Финско министарство за социјална питања жели да испита да ли минимални основни доходак може утицати на отварање нових радних места.

B92 / 27. август 2016

 Финска је прошле године започела пилот тог програма који ће бити завршен до новембра 2016. године након чега је планирано и његово тестирање у целој земљи.

 

Држава жели да испроба да ли ће основни приход подстицати људе и мотивисати их да раде. 

 

Желе да овим експериментом докажу да ова мера може заменити друге соијалне накнаде, али и да смањи незапосленост. Посебно ако се има у виду, да планирају да понуде релативно висок доходак. 

 

Нјихова замисао је таква да би планирани основни приход био 800 евра. То, за стандард те земље није гарант егзистенције, али јесте у неку руку начин да Финци мотивишу грађане да прихватају и лошије плаћене послове. 

 

"Примарни циљ који желимо да постигнемо увођењем основног прихода јесте промовисање запошљавања“, саопштило је министарство. То је акценат који ниједна друга држава која жели да се води овим примером није истицала. 

 

Наредне године, 2.000 насумично изабараних Финаца радно способних примаће 560 евра као "помоћ“ од државе. Касније, када се буду створили услови да се експеримент спроведе у целој земљи, добијало би се 800 евра. 

 

Када је осимшљавала цео експеримент прошле године, Финска је прво желала да истражи шта би значило да уведе основни приход у целој земљи. Сада се прво фокусира на локал. 

 

"Овај нови модел који планирамо је знатно мање амбициозан“, рекао је Оли Кангас, шеф истраживања при Министарству за социјална питања. 

 

Финска опет тврди да неће одустати од идеје да у једном моменту испроба пројекат у целој земљи као што је и био првобитни план. Тако би била прва земља у Европи која је то спровела. 

 

За разлику од неких држава који планирају овај пројекат, у Финској је ова идеја подржана од многих политичких странака. 

 

Идеја да се бројне бенефиције владе замене једним чеком и пошаљу свим домаћинствима, без обзира на приход и на то да ли раде или не, све више добија пажњу у свету последњих неколико година. 

 

Финска, као што смо горе већ рекли планира да у експерименталној фази понуди 550, а касније око 800 евра месечно. 

 

Холандски град Утрехт покренуо је експеримент и треба сада чекати резултате да се види какав је ефекат. Лјуди у том граду у експерименталном периоду добиће по 1.100 евра. 

 

Влада премијерке Кетлин Вун у Онтарију је недавно саопштила да ће “рад са учесницима експеримента одредити и осмислити како треба спровести пилот пројекат који подразумева основни минимални доходак” 

 

Дебата око истог основног прихода за све почела је и у Швајцарској 2013. године. 

 

Ипак, Швајцарци су на референдуму у мају масовно одбацили увођење основног безусловног прихода за сваког.

 

 

ИЗвор


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.