Швајцарске болнице пред колапсом за десет дана ако се вирус настави ширити

Швајцарски здравствени систем могао БИ доживјети колапс до краја мјесеца ако се корона вирус настави ширити овим темпом, упозорили су власти ове државе у уторак.

M.P. / 18. март 2020

 

Швајцарске власти процјењују да је 2,650 тестираних позитивно на корона вирус, а кажу да је 19 умрло, док предвиђају да ће број случајева у наредним седмицама нагло расти, преноси Реутерс.

Даниел Коцх, шеф Одјела за заразне болести Федералне канцеларије за здравство, казао је да рапидан раст надилази могућност државе да забиљежи нове случајеве у реалном времену.

Он је упозорио становништво да се придржавају строгих мјера и забрана окупљања, како би се заштитиле болнице од потенцијалног колапса.

“Људи који се данас заразе ће нас погодити за 10 дана”, казао је на прес конференцији. “Морамо се постарати да се стопа ширења заразе смањи данас, јер иначе за десет дана нећемо моћи да се носимо са ситуацијом.”

Ова земља са 8.6 милиона становника може ставити у функцију 1,000 до 1,200 кревета на одјелима интензивне његе, али имају ограничен број особља које зна руковати опремом као што су респиратори.

Док Свјетска здравствена организација инсистира на тестирању, Коцх је бранио политику Швајцарске да тестира само оне који имају највећи ризик и оне којима је можда потребна хоспитализација, а да не тестира сваку особу која има благе симптоме.


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.