СВАКЕ ВЕЧЕРИ МЕ ТАЈ МОНСТРУМ СИЛОВАО, А ЈА САМ ШУТЈЕЛА ЈЕР САМ МИСЛИЛА ДА БОГ ТО ТРАЖИ ОД МЕНЕ... Бивше редовнице проговориле о настраним свећеницима

Дан након што је папа Фрањо први пут јавно признао да су свећеници сексуално искориштавали часне сестре, уз обећање да ће се позабавити проблемом који још увијек постоји унутар Католичке цркве, двије бивше редовнице проговориле су о својим искуствима

BUKA portal / 09. фебруар 2019

Жене које су гостовале у радијској емисији ББЦ-ја су поздравиле папино признање додавши да је предуго постојала 'култура тишине и прикривања унутар црквене хијерархије'.

Др. Роцио Фигуероа је теологиња и предавачица у Ауцкланду на Новом Зеланду и особа која је доживјела злостављање од стране свећеника у Лими у Перуу.

 

За ББЦ је казала да се придружила једној 'заједници апостолског живота' као тинејджерица која је живјела у 'врло сиромашном дијелу свијета' јер је осјећала потребу 'да нешто направи'.

- Имала сам 15 година и управитељ ми је наложио да започнем духовно усмјеравање са жупником. Након неколико мјесеци придобивања мог повјерења замолио је мене и неке младиће да донесемо спортску опрему да бисмо учили јогу. Након неколико групних сусрета прешло се на индивидуално подучавање. Казао је да ће ме научити вјежбе које ће ми помоћи да развијем самоконтролу моје сексуалности.

Била сам врло наивна, раније нисам имала сексуалних искустава. Затим ме почео додиривати посвуда. Погрешно сам мислила да је он добар, а ја зла. Мислиила сам да сам ја крива. Осјећала сам се кривом и дезоријентираном, казала је Фигуероа.

- Никад ме није силовао, али је свакако починио сексуално злостављање. Први пут сам постала свјесна да сам жртва сексуалног злостављања у мојој 40. години. Људи којима сам вјеровала, они који су представљали Цркву су били лажни, казала је.

Фигуероа је казала да је одлучила проговорити кад је човјек који је починио злостављање умро. Казала је да је било важно изнијети ову причу јер је у то вријеме још увијек био сматран светим човјеком и свецем у својој заједници.

Своју причу за ББЦ је изнијеила и Дорис Wагнер-Реисингер, која је била редовница у Њемачкој.

- Прије него сам била сексуално злостављана, била сам духовно злостављана, није ми било дозвољено да читам књиге или да говорим било с ким о особним стварима. Изгубила сам самопоуздање и постала врло слаба.

Припадник заједнице којој сам се придружила ми је почео прилазити кад год сам сама радила. Дошао би у моју собу и само стајао поред мене и говорио.

Затим би ме загрлио и у неком тренутку би само дошао у моју собу навечер и кренуо ме разодијевати и силовати ме.

То је био шок. Разумјела сам што ће се догодити, али нисам могла у то вјеровати. Знала сам да то није у реду. Дефинитивно нисам жељела да се то догоди. Била сам потпуно увјерена: он је свећеник, ово је света институција, то се не може догодити. Нисам могла разумјети да у свијету постоје злостављања и то у том савршеном свијету каквог сам замишљала. Требале су ми године да схватим да је то било силовање, а ја сам била у стању о томе говорити.

Имала сам велику кризу вјере, мој први порив је био да помислим како ће, ако проговорим то бити штета за Цркву, па Бог жели да шутим. То је било неподношљиво. Сада знам да не морам вјеровати у такву врсту Бога, казала је Wагнер-Реисингер.

- Затим сам сусрела другог свећеника у тој заједници с којим сам могла разговарати и полагано смо се заљубили једно у друго. Знала сам да, ако Бог постоји онда ми је послао ову особу, некога тко ме воли.

Дорис Wагнер-Реисингер је напустила ову заједницу у Њемачкој 2011. године те је престала бити практична вјерница, пише ББЦ.

 

Преузето са Јутарњи.хр


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.