Сваког 25. у мјесецу обиљежава се Наранджасти дан

Сваког 25. у мјесецу обиљежава се Наранджасти дан када се скреће пажња на борбу против насиља над женама и дјевојчицама.

BUKA portal / 26. мај 2021

Foto: Grad Banjaluka

 

Институт за развој младих КУЛТ је у сарадњи са градским властима у Сарајеву, Бањалуци, Мостару и Јајцу јучер освијетлио најзначајније институције и знаменитости у тим градовима у наранджасту боју, како би се скренула пажња борбу против насиља над женама и дјевојчицама.

Сваког 25. у мјесецу обиљежава се Наранджасти дан када се скреће пажња на борбу против насиља над женама и дјевојчицама.

Како је саопћено из КУЛТ-а, у Босни и Херцеговини, а према подацима Агенције за равноправност сполова БиХ, свака друга жена од навршене 15. године доживјела је неки облик насиља.

- Ова негативна статистика нас приморава да се активно укључимо у борбу против свих облика насиља над женама кроз превенцију насиља, пријаву насиља, едукацију и освјештавање о овом негативном тренду у нашем друштву – саопштено је.

Данас је потребније него икада раније спријечити насиље јер је од почетка пандемије вируса ЦОВИД-19, у првих седам мјесеци 2020. године, дошло до наглог повећања броја захтјева за пријем у сигурне куће.

- Успоређујући бројке од 2019. године (347 жртава) и 2020. године (519 жртава), у првих седам мјесеци број пријема у сигурне куће порастао је за 50 посто. И број позива на СОС линије порастао је са 2.833 на 4.158, што је повећање за 47 посто – наводи се.

Из Института су саопштили да је задаћа цјелокупне јавности укључити се првенствено у превенцију насиља кроз едукацију и информирање дјеце и младих, а потом и спрјечавање и адекватно пријављивање насиља којем свједочимо. Додали су да насиље над младим женама и дјевојчицама посебно оставља тешку трауму с којом се суочавају цијели остатак свог живота.


Бука препорука

Женска права

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.