Свакога дана 137 жена широм свијета убије партнер или члан породице

Према подацима УНОДЦ-а (Унитед Натионс Office он Другс анд Цриме) закључно с крајем 2018. године, свакога дана у просјеку 137 жена широм свијета убије партнер или члан породице.

BUKA portal / 09. мај 2019

Жена ће, дакле, највјеројатније бити жртва убојства у властитом дому. 2017. године је најмање половица од 87 000 убијених жена умрла од руке њима најближих особа. Око 30 000 жена убили су интимни партнери, а 20 000 чланови обитељи. Овај извјештај показује да су 58 посто убијених жена (50 000) убили чланови њихових обитељи или партнери – у односу на 37 000 осталих убојстава (42 посто).

Ипак, стопа убојстава мушкараца још увијек је виша од стопе убојстава жена. Прикупљени подаци УНОДЦ-а показују да је вјеројатност убојстава мушкараца четири пута већа од убојстава жена када се ради о убојствима с предумишљајем. Такођер, извјештај указује да мушкарци чине 8 од 10 жртава убојстава диљем свијета. Но, исти извјештај показује да жене чине 8 од 10 убојстава која су починили интимни партнери. Жртве партнерског насиља изнимно диспропорционално су и даље жене.

Статистика УН-а сажима резултате истраживања за 2017. годину на основи статистике о убојствима према службеним изворима влада појединих држава. Бројке за “родно увјетована убојства жена и дјевојчица” или “фемицид” компариране су с критеријем убојства које је починио интимни партнер или члан обитељи. Извјештај УНОДЦ-а је показао да су највећој опасности од убојства жене у Африци. Стопа убојстава жена у Африци износи 3.1 на 100 000.

ББЦ 100 Wомен и ББЦ Мониторинг истражили се приче о убијеним женама диљем свијета пратећи медијске извјештаје о фемицидима почињеним 1. 10. 2018. Регионални истраживачи/це су забиљежили су извјештаје о 47 жена чија су убојства била родно увјетована у 21 држави . Изнијели су пет случајева фемицида о којима су најприје извијестили локални медији, а потом их ББЦ-у потврдиле локалне власти.

Јудитх Цхесанг, 22, Кенија

У понедјељак, 1. листопада, Јудитх Цхесанг и њезина сестра Нанцy изашле су у поље у жетву сирка. Јудитх, мајка троје дјеце, недавно је отишла од свог супруга Лабана Камурена и одлучила се вратити својим родитељима на село на сјеверу земље. Убрзо након што су она и сестра почеле радити у пољу, Лабан се појавио на фарми гдје је напао и убио Јудитх. Локална полиција каже да су га након тога убили житељи села. Азија има највећи број жена које су убили партнери или чланови обитељи – у 2017. тај број је износио 20 000.

Неха Схарад Цхаудурy, 18, Индија

Неха Схарад Цхаудурy је жртва “убојства из части” – убијена је на свој 18. рођендан који је славила са својим дечком. Полиција је потврдила ББЦ-у да њени родитељи нису одобравали ту везу. За убојство су оптужени родитељи и још један мушки члан обитељи. Сваке године је убијено на стотине жена због тога што су се заљубиле или удале против воље својих обитељи. Тешко је доћи до точних службених података о тзв. “убојствима из части” будући да су најчешће непријављена.

Извјештај УНОДЦ-а каже да жене које убију интимни партнери често пролазе кроз “дуга раздобља патње због физичког насиља”. Мотивација коју типично показују мушки насилници укључује “посесивност, љубомору и страх од напуштања”.

Зеинаб Секаанван, 24, Иран

Зеинаб Секаанван су погубиле иранске власти због убојства њезиног мужа. Зеинаб је рођена на сјеверозападу Ирана у сиромашној, конзервативној обитељи курдског поријекла. Као тинејджерка је побјегла и удала се у потрази за сретнијим животом. Амнестy Интернатионал је извијестио да је њезин супруг био насилан и одбио јој дати развод, а да је њезине притужбе полиција игнорирала. Ухапшена је због убојства свог мужа кад јој је било 17 година. Била је мучена како би признала да је починила убојство, претучена од полиције те није имала омогућен поштен судски процес.

ББЦ Мониторинг је открио 14 случајева фемицида у Јужној Америци  на дан 1. листопада 2017. Два убојства су се догодила у Салвадору. Власт у Салвадору су извијестиле ББЦ да је до тога дана у Салвадору било убијено најмање 300 жена.

Сандра Луциа Хаммер Моура, 39, Бразил

Сандра Луциа Хаммер Моура удала се за Аугуста Агуиара Рибеира када је имала 16 година. Пар је био растављен пет мјесеци прије него што ју је он убио. Полиција је бразилском ББЦ-у потврдила да је убијена од убода ножем у врат. Пронађен је видео у којему он признаје злочин док прича на свом мобителу. У том разговору каже да се Сандра већ састаје с другим мушкарцем и да се осјећа изданим. Такођер је изјавио да неће бити приведен док пар не оде “Господу” заједно. Потом се објесио у њиховој бившој спаваћој соби.

Марие-Амéлие Ваиллат, 36, Француска

Марие-Амéлие је убио супруг Сéбастиен Ваиллат убодима ножем. Пар је био растављен након четири године брака. Напао ју је ножем, а затим признао полицији. Починио је самоубојство у затвору неколико дана касније. Убојство Марие-Амéлие догодило се истога дана када је француска влада објавила нове планове за сузбијање обитељског насиља.

Велик број случајева насиља над женама остаје непријављен институцијама и скривен. Ребецца Скиппаге, која је водила ово истраживање, наглашава како “начин на који медији извјештавају о њиховим животима и убојствима разоткрива много о томе како различита друштва диљем свијета виде жене”.

Објашњава: “Прикупљали смо случајеве убојстава жена у једном дану, но истраживали смо медијске приче о тим убојствима кроз цијели мјесец. Открили смо кроз то раздобље да тон медијског извјештавања или недостатак информација често говори ширу причу о положају жена у неком подручју.”

Марyам Азwер која ради за ББЦ Мониторинг и која је финално објединила највећу количину информација каже: “Пуно тога везаног уз ове смрти није објављено у медијима. Много је жена чије приче никада неће доћи у медије, које остану непријављене, незабиљежене, непотврђене или нису биле истражене. Запитате се: што је то потребно а да убојство жене буде довољно важно да би се о томе извијестило?”.

Превела и прилагодила: Сања Ковачевић за Либела


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.