Све о новим правилима: Шта је заправо "виза" за улазак у ЕУ коју требају имати држављани БиХ?

Почев од јануара 2021. године, грађани трећих земаља, изузетих из визног режима, у које спадају и држављани БиХ, Црне Горе, Србије , Македоније, али и Косова, планирано је увођење посебног одобрења за улазак на територију ЕУ.

Elvir Padalović / 28. октобар 2019

Иако је најављено да би све требало да почне од јануара 2021. године, према нашим информацијама цијели поступак могао би бити продужен до наредн године. Међутим, засад још увијек се барата са информацијама да се ЕТИАС ( Еуропеан Травел Информатион анд Аутхорисатион Сyстем ) - посебно одобрење са улазак у ЕУ, уводи од јануара 2021.

 

Шенгенски простор, за који ће важити нова правила, обухвата 62 земљу које нису у визном аранжману са ЕУ, и које нису у Европској унији

Осим за држављане земаља Западног Балкана, систем ће се, између осталог примењивати и на држављане САД, Аустралије, Јапана, Сингапура, Новог Зеланда…


Земље којима треба ЕТИАС

 

То, међутим, не представља поновно увођење виза на мала врата, већ далеко поједностављенију процедуру, усмјерену ка томе да се земље чланице додатно осигурају од безбједносног ризика.


У принципу, улаз ће бити одобрен свима који на одређени начин претходно нису прекршили унутрашња правила ЕУ или не представљају спољну опасност по сигурност грађана Уније.

Овај нови систем је назван Европски систем за информације и одобравање путовања (ЕТИАС), по угледу на процедуру Електронски систем путничке дозволе (ЕСТА) која од 2009. године важи у САД. На основу тога, вршиће се контрола 39 милиона путника из шездесетак земаља који могу да уђу на територију ЕУ без виза. Према искуству из САД, одбије се око 0,1 одсто подносилаца захтјева.

Да би се добила дозвола за улазак, путници ка ЕУ ће бити у обавези да, путем рачунара, попуне електронски формулар који садржи личне податке, информације везане за путовање као и адресу на првој дестинацији.

Предвиђено је да са аплицирањем за ЕТИАС требате кренути најмање 72 сата (3 дана ) прије поласка.  краћем од 72 сата.

Систем уласка / изласка, као и преко база европске полицијске службе Еуропол и Интерпола, "како би се провјерило је ли путни документ изгубљен, украден или је за том особом издан налог за хапшење", наводи се у образложењу приједлога за ЕТИАС.


На званичном сајту ЕТИАС-а стоји како се не ради о увођењу виза.

"Ово је електронско одобрење које дозвољава државама и њиховим становницима да путују у Шенгенски простор. Разлика између одобренај ЕТИАС и ЕУ визе јесте у томе да је ово ново одобрење заправо аутоматизован и централизован процес на територији Шенгена, док се виза за Еу обрађују у свакој појединачној земљи, од стране службеника за одобрење визе сваке државе чланице. Овај систем сличан је систему ЕСТА у Сједињеним Државама или еТА у Канади" стоји у образложењу.

Сваки грађанин из земаља у безвизном режиму мора да има важећи ЕТИАС прије поласка. Након издавања, важеће одобрење ће омогућити његовом носиоцу да остане у Шенгенском подручју у периоду до 90 дана, у било којем периоду од 180 дана те важи 5 година од дана издавања или до истека рока пасоша , у зависности од тога шта ће се прво догодити.

Од особе које тражи одобрење за путовање у Шенгенски простор, како је наведено, може бити затражено да пружи додатне информације, а у изузетним случајевима и захтјев за разговор.

"Ако тражитељу одобрење буде одбијено, биће обавијештен о разлозима и уживаће право жалбе, укључујући и посредством суда", стоји у приједлогу.


Испуњавање апликације

Очекује се да ће апликација за ЕТИАС трајати око 10 минута. Биће онлине, тако да нећете морати пролазити кроз папирологију. Овисно о држави држављанства коју одаберете, биће приказано неколико поља која требате испунити. Морате навести сљедеће податке:

Биометријске информације као што су:

Име
Презиме
Презиме при рођењу
Датум рођења
Мјесто рођења
Подаци о вашем држављанству
Адреса
Е-адреса и број телефона
Образовање и радно искуство
Прва земља ЕУ коју намјеравате посјетити
Позадина и питања о подобности која ће се распитати о вашем здравственом стању, путовању у ратне земље или мјеста на која сте депортирани или одбијени, као и казненим списима
За малољетнике законски заступник мора поднијети захтјев за ЕТИАС
За чланове породица држављана ЕУ из других земаља морате доставити доказ о вези, боравишну карту и друге позадинске податке


Када испуните пријаву, мораћете платити накнаду и предати је. Систем ће учинити сљедеће:

Провјерите јесу ли подаци које сте дали тачни
Провјерите да ли исупњваате основне податке
Провјерите факторе ризика


Ако је оно што сте испунили у апликацији исправно, а испуњавате услове и нисте ризични за ЕТИАС, тада ће вам бити одобрено. Очекује се да ће цијели овај поступак бити готов за само неколико минута.

Међутим, ако дође до информације од ЕТИАС-а, апликација ће се ручно обрадити. Очекује се да ће ручна обрада трајати око 96 сати (4 дана), односно највише 2 седмице.

Да бисте правилно користили ЕТИАС ауторизацију, прво морате проћи прву земљу коју сте навели у пријави. Ако сте планирали проћи кроз Нјемачку, Белгију и Аустрију, а у пријави сте навели да је прва земља коју ћете посјетити Њемачка, прво морате ући у Нјемачку прије него што посјетите Белгију и Аустрију. Након што уђете у своју прву земљу, 90 дана можете посјетити било коју другу земљу у Сцхенгенској зони.

Можете ући у земље чланице Сцхенгена онолико пута колико желите, све док ваши ЕТИАС вриједи, а нисте остали више од 90 дана у периоду од 180 дана.

Скица аплицирања за ЕТИАС 

 

 

 


Бука препорука

ЕУ/БиХ

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.