Све о новим правилима: Шта је заправо та "виза" за улазак у ЕУ и колико ће коштати?

Почев од 2021. године, грађани трећих земаља, изузетих из визног режима, у које спадају и држављани БиХ, Црне Горе, Србије , Македоније, али и Косова, мораће да траже посебно одобрење за улазак на територију ЕУ.

Elvir Padalović / 23. октобар 2018

Шенгенски простор, за који ће важити нова правила, обухвата 61 земљу које нису у визном аранжману са ЕУ, и које нису у Европској унији

Осим за држављане земаља Западног Балкана, систем ће се, између осталог примењивати и на држављане САД, Аустралије, Јапана, Сингапура, Новог Зеланда…

Листа земаља којима ће бити потребан ЕТИАС

 

 

То, међутим, не представља поновно увођење виза на мала врата, већ далеко поједностављенију процедуру, усмјерену ка томе да се земље чланице додатно осигурају од безбједносног ризика.

У принципу, улаз ће бити одобрен свима који на одређени начин претходно нису прекршили унутрашња правила ЕУ или не представљају спољну опасност по сигурност грађана Уније. Овај нови систем је назван Европски систем за информације и одобравање путовања (ЕТИАС), по угледу на процедуру Електронски систем путничке дозволе (ЕСТА) која од 2009. године важи у САД. На основу тога, вршиће се контрола 39 милиона путника из шездесетак земаља који могу да уђу на територију ЕУ без виза. Према искуству из САД, одбије се око 0,1 одсто подносилаца захтјева. Да би се добила дозвола за улазак, путници ка ЕУ ће бити у обавези да, путем рачунара, попуне електронски формулар који садржи личне податке, информације везане за путовање као и адресу на првој дестинацији.

Предвиђено је да са аплицирањем за ЕТИАС требате кренути најмање 72 сата (3 дана ) прије поласка.  краћем од 72 сата. Систем уласка / изласка, као и преко база европске полицијске службе Еуропол и Интерпола, "како би се провјерило је ли путни документ изгубљен, украден или је за том особом издан налог за хапшење", наводи се у образложењу приједлога за ЕТИАС. На званичном сајту ЕТИАС-а стоји како се не ради о увођењу виза. "Ово је електронско одобрење које дозвољава државама и њиховим становницима да путују у Шенгенски простор. Разлика између одобренај ЕТИАС и ЕУ визе јесте у томе да је ово ново одобрење заправо аутоматизован и централизован процес на територији Шенгена, док се виза за Еу обрађују у свакој појединачној земљи, од стране службеника за одобрење визе сваке државе чланице. Овај систем сличан је систему ЕСТА у Сједињеним Државама или еТА у Канади" стоји у образложењу. Сваки грађанин из земаља у безвизном режиму мора да има важећи ЕТИАС прије поласка. Након издавања, важеће одобрење ће омогућити његовом носиоцу да остане у Шенгенском подручју у периоду до 90 дана, у било којем периоду од 180 дана те важи 5 година од дана издавања или до истека рока пасоша , у зависности од тога шта ће се прво догодити. Од особе које тражи одобрење за путовање у Шенгенски простор, како је наведено, може бити затражено да пружи додатне информације, а у изузетним случајевима и захтјев за разговор. "Ако тражитељу одобрење буде одбијено, биће обавијештен о разлозима и уживаће право жалбе, укључујући и посредством суда", стоји у приједлогу.

 

Списак земаља за које ће вам требати посебно одобрење

Иначе апликација ће бити једноставна, и може се брзо попунити онлине. Попуњавање траје до 10 минута и коштаће 7 ЕУРА за пунољетне особе, стоји на сајту. Малољетна лица неће морати плаћати. Једини документ који ће вам требати приликом попуњавња ЕТИАС-а јесте важећи пасош. Једном када је одобрен, ЕТИАС ће вриједити наредне три године или до истека важења ваше путне исправе.

Важна напомена: ЕТИАС вам не гарантује да ћете моћи ући у ЕУ државе, то припада дискреционом праву сваког службеника на граници.  

Све информације можете провјерити на званичном сајту ОВДЈЕ 

 

 


Бука препорука

ЕУ/БиХ

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.