СВЕ ПРЕПОРУКЕ ИНСТИТУТА Ко је прележао корону, а био је у контакту са зараженим, не мора у изолацију

Институт је објавио нове препоруке и упутства

BUKA / 19. септембар 2021

С циљем спречавања даљег ширења инфекције, блиским контактима зараженог одређује се карантин који започиње од датума посљедњег контакта са потврђеним или вјероватним случајем, који је остварен током периода инфективности тог случаја.

 

 

За особе који су контакти ковид-19 потврђеног или вјероватног случаја, а раде у здравственим установама и домовима за његу старих лица и лица са потешкоћама у развоју, приликом повратка на посао препоручује се тестирање ПЦР или брзим антигенским тестом четврти или пети дан након изложености.

Тестирање на крају периода карантина се не ради, осим у случају процјене надлежног епидемиолога да се ради о високом ризику од заражавања осјетљивих категорија становништва (нпр. имуникомпромитована особа, нарочито она која ради као здравствени радник или његоватељ), у ком случају се тест ради последњи дан карантина.

КАРАНТИН КОД ОСОБА КОЈЕ СУ ВАКЦИНИСАНЕ

 

Особе које су вакцинисане само једном дозом вакцине, подлијежу мјери карантина у трајању од 10 дана. Особе које су прије најмање 14 дана примиле другу дозу вакцине против ковида-19, а идентификоване су као блиски контакт ковид-19 потврђеног или вјероватног случаја, као и особе код којих је прошло више од шест мјесеци након прележаног ковида-19, а примиле су једну дозу вакцине прије најмање 14 дана, подлијежу мјери карантина у трајању од пет дана од дана изложености.

Уколико не развију симптоме инфекције, а након истека пет дана, ове особе настављају даље са редовним активностима уз упутство за високу опрезност у наредних 10 дана, да смање контакте, носе заштитну маску у свим ситуацијама гдје су у контакту са другим људима и врше редовну дезинфекцију руку.

КАРАНТИН КОД ОСОБА КОЈЕ СУ ПРЕБОЛОВАЛЕ КОВИД -19

 

Особе које су уназад шест мјесеци имале лабораторијски потврђен ковид-19 (ПЦР или антигенским тестом) или су биле вјероватан случај ковида-19, а идентификоване су као блиски контакт ковида-19 потврђеног или вјероватног случаја, не подлијежу мјери карантина. Даје им се упутство за високу опрезност у наредних 14 дана, да смање контакте, носе заштитну маску у свим ситуацијама гдје су у контакту са другим људима и врше редовну дезинфекцију руку.

КАРАНТИН, КРИТЕРИЈУМИ ЗА ИЗЛАЗАК ИЗ КАРАНТИНА

 

С циљем спречавања даљег ширења инфекције, сви блиски контакти подлијежу мјери карантина, која започиње од датума посљедњег контакта са потврђеним/вјероватним случајем који је остварен током периода инфективности потврђеног/вјероватног случаја.

Трајање карантина за блиске контакте потврђеног или вјероватног случаја је 10 дана. Уколико током трајања карантина особа развије симптоме (било да је вакцинисана или невакцинисана), сматра се вјероватним случајем који подлијеже изолацији без обзира да ли је тестирана или не.

Трајање карантина код особа које живе у истом домаћинству са потврђеним/вјероватним случајем се такође дефинише од датума последњег контакта. Из практичних разлога, у случају немогућности изоловања од обољелог укућана, контактима у домаћинству се може прописивати карантин у трајању од 14 дана од датума узимања узорка потврдног теста код обољеле особе, уколико се ради о потврђеном случају, односно од првог дана симптома, уколико се ради о вјероватном случају.

– Трајање карантина за блиске контакте потврђеног или вјероватног случаја је 10 дана. Уколико током трајања карантина особа развије симптоме, било да је вакцинисана или невакцинисана, сматра се вјероватним случајем који подлијеже изолацији без обзира да ли је тестирана или не – прецизирали су из Института.

Трајање карантина код особа које живе у истом домаћинству са потврђеним или вјероватним случајем се такође дефинише од датума посљедњег контакта. Из практичних разлога, у случају немогућности изоловања од обољелог укућана, контактима у домаћинству се може прописивати карантин у трајању од 14 дана од датума узимања узорка потврдног теста код обољеле особе, уколико се ради о потврђеном случају, односно од првог дана симптома, уколико се ради о вјероватном случају.

С друге стране, блиски контакти који су у протеклих шест мјесеци имали лабораторијски потврђен вирус корона – ПЦР или антигенским тестом, не подлијежу мјери карантина.

Изолације су ослобођени и грађани који су били вјероватан случај ковид-19, а идентификовани су као блиски контакт зараженог или вјероватног случаја.

Њима се даје упутство за високу опрезност у наредних 14 дана, да смање контакте, носе заштитну маску у свим ситуацијама гдје су у контакту с другим људима и редовно дезинфикују руке.

За људе који су били у контакту са зараженим од корона вируса, а ревакцинисани су прије најмање 14 дана, изолација траје пет дана.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.