Све земље бивше Југославије опет у Венецији: Раденко Милак представља БиХ на Бијеналу умјетности

Умјетник Раденко Милак представиће ове године Босну и Херцеговину на 57. Међународном бијеналу умјетности у Венецији. На овогодишњем Бијеналу опет ће се представити све земље бивше Југославије, након што је БиХ 2015. године паузирала.

Maja Isović Dobrijević / 10. фебруар 2017

У Музеју савремене умјетности РС у Бањалуци одржано је прво јавно представљање Павиљона Босне и Херцеговине, а сам догађај одржан на Дан Музеја савремене умјетности Републике Српске. Милак ће БиХ у Венецији представљати са пројектом "Университ оф Дисастер", који ће бити једним дијелом реализован у сарадњи са словеначким умјетником Романом Урањеком. Комесар Павиљона БиХ је Сарита Вујковић, директор Музеја савремене умјетности Републике Српске, а за кустосе пројекта предложени су Цристопхер ггдре, аутор концепта, шведски кустоски тим Фредрик Свенск, Синзиана Равини, Ана ван дер Влиет који ће радити у сарадњи и уз подршку Ханса-Урлицх Обрист-а угледног швајцарског кустоса и директора Серпентине Галлер Лондон. Организатор цјелог пројекта је Музеј савремене умјетности Републике Српске, који је у сарадњи са умјетником Раденком Милаком и кустоским тимом одлучио да Павиљон БиХ буде лоциран у Палати Малипиеро у којој је 2013. године Босну и Херцеговину на 55. Венецијанском бијеналу представљао умјетник Младен Миљановић. Раденко Милак (1989), завршио је Ликовну академију у Бањалуци, а постдипломске студије у Београду. Појавио се на умјетничкој сцени БиХ прије десетак година. Оснивач је независне умјетничке асоцијације “Проток” и директор Бијенала савремене умјетности Спапорт у Бањалуци. Широм свијета имао је више самосталних изложби. “Вива Арте Вива” 57. Венецијанско Бијенале умјетности биће одржано од 13. маја до 26. новембра 2017. године под називом “Вива Арте Вива”, умјетничка директорка, кустоскиња и ауторка концепта овогодишњег Бијенала је француска кустоскиња Кристин Масел (Цхристине Мацел).

 

Кристин Масел недавно је позвала 120 умјетника из око 50 земаља да учествују на централној изложби “Вива Арте Вива”, међу којима су и награђивани аутори и неке од звијезда свјетске сцене, као што су Кики Смит, Олафур Елиасон, Анри Сала и Джон Вотерс. На изложби ће се појавити и око 100 умјетника који прву пут излажбу на овом Бијеналу, иако је ријеч о умјетницима који су се представили широм свијета, а међу њима је и актуелни албански премијер Еди Рама. Рама је бивши градоначелник Тиране, некадашњи албански министар културе и професор на Академији умјетности, који је од 2013. предсједник Владе Албаније. Подсјетимо да је Еди Рама недавно имао самосталну изложбу у Мерион Гудман галерији у Нјујорку, а излагао је раније широм Европе и свијета. Умјетници који су позвани на централну изложбу су, измежу осталих, Кадер Атиа, француски умјетник алжирског порекла, добитник награде “Марсел Дишан” 2016. године,  Филипе Парено, чији је рад тренутно изложен у Тејт Модерн, Бас Јан Адер, холандски концептуални умјетник, који се води као нестао још од 1975, као и Франц Вест, аустријски умјетник (1947-2012), добитник Златног лава за животно дјело на 54. Бијеналу у Венецији 2011. Масел је најавила да ће изложба “Вива Арте Вива” бити фокусирана на улогу умјетника, као и на положај умјетности у савременом друштву. На то се скреће пажња и самим називом изложбе који је одређени повик - израз  страсти према умјетности и умјетничком позиву. На на 57. Бијеналу представиће се 85 националних учесница, а по први пут представиће се острвска земља Антигва и Барбуда, затим Казахстан, Нигерија и Кирибати. Учесници из регије Поново ће на Бијеналу бити и све земље са простора бивше Југославије, за разлику од 2015. године, када је Босна и Херцеговина паузирала. Хрватску представљају Марко Марковић и Тина Гверовић пројектом “Хоризонт очекивања”, чија је кустоскиња Бранка Бенчић. Србија се представља у некадашњем југословенском павиљону, а учествује пројектом “Енклава – Сликарство, последица оваквог живота” кустоса Николе Шуице, са сликама Владислава Шћепановића, Драгана Здравковића и Милене Драгићевић, која живи и ради у Лондону. Македонију ће представљати Томе Адзиевски пројектом “Црвени карневал”, чији је кустос Бранислав Саркањац. Испред Црне Горе учествоваће Ивана Радовановић и Адин Растодер пројектом “Човјек – Уомо Хуман”, чији је кустос Жана Филиповић, а организатор Центар за савремену умјетност Црне Горе. Словенију ће представљати Ника Аутор пројектом “Несреел 63”. Кустос овог пројекта је Андреја Хриберник, а организатор Модерна галерија (комесар Зденка Бадовинац). Косово представља Сислеј Джафа, који живи и ради у Нјујорку, а кустос пројекта “Лост анд Фоунд” је Арта Агани.

 

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.