Шведска осигурала 4,5 милиона еура за смањење негативног утицаја опасних хемикалија на људско здравље и околиш у БИХ

Влада Шведске издваја 4,5 милиона еура за пројект који има за циљ смањење утицаја опасних хемикалија, органских загађујућих материја које се дуго разграђују у природи, на здравље људи и околиш.

BUKA portal / 12. јун 2019

 

Фокус петогодишњег пројекта “Околински прихватљиво управљање постојаним органским загађујућим материјама (ПОПс) у индустријском и сектору управљања отпадом“, који ће реализовати УНДП Босне и Херцеговине, је превенција испуштања ненамјерно произведених дуготрајно постојаних органских загађујућих материја (ПОПс) кроз прелазак, у производњи пластике, на хемикалије које не садрже ПОПс.

Босна и Херцеговина је 2010. године ратификовала Штокхолмску конвенцију, међународни споразум о околишу којим се третирају дуготрајно постојане органске загађујуће материје. Међутим, још увијек постоје недостаци везани за одредбе Конвенције и њихову имплементацију, те недосљедности у њиховој примјени између различитих нивоа власти у БиХ.

“Изузетно ми је драго да ћемо подржати овај пројект како би се спријечило испуштања опасних хемикалија у околиш. Сви се морамо потрудити како би се заштитио околиш! Уједно, побољшаће се управљање медицинским отпадом, допринијети проведби иницијатива зелене хемије у индустрији и пољопривреди заједно са уништавањем идентификованих залиха ПОПс отпада. Пројектом је предвиђено уништавање најмање 50 тона ПОПс отпада“ истакла је Марие Бергстрöм, шефица одјела за сарадњу у Амбасади Шведске у БиХ.

Изложеност ПОПс материјама може довести до озбиљних здравствених проблема, укључујући неке врсте рака, појаву порођајних дефеката, дисфункционалан имунолошки и репродуктивни систем, већу осјетљивост на болести, те оштећење централног и периферног нервног система*. Жене су посебно осјетљиве на изложеност опасним хемикалијама у неким периодима живота, попут трудноће, дојења и менопаузе.

Адекватно увођење и проведба Штокхолмске конвенције захтијева сарадњу између надлежних институција које покривају различите секторе и нивое власти. Да би се то постигло и смањиле количине опасних хемикалија у околишу “УНДП ће сарађивати са јавним, приватним и невладиним сектором, те реализовати информативне кампање како би се повећала свијест грађана, посебно рањивих категорија, о негативном утицају ПОПс на људско здравље” нагласио је Сукхроб Кхосхмукхамедов, замјеник резидентне представнице УНДП-а у БиХ.

Пројект ће се ослањати на научене лекције сродних пројеката који се проводе у земљама Европске уније, као и на билатералну размјену знања и трансфер технологија са Шведском агенцијом за хемикалије, КЕМИ, те другим СИДА и УНДП пројектима у регији. Уједно, пројект ће укључити и одређене механизме како би се осигурала родна равноправност и оснажиле  жене.

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.