Сви чланови Владе РС одричу се 50 одсто плате. Нове мјере за помоћ реалном сектору

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је данас донијета одлука да се сви чланови Владе одрекну 50 одсто својих примања у корист Фонда солидарности.

BUKA portal / 26. март 2020

На сједници Владе РС прва одлука која је усвојена јесте да се свим привредним субјектима даје могућност одгађања плаћања пореских обавеза до 30.6.

Друга одлука је, како је рекао Вишковић, у вези са пласанима ИРБ-а према привредним субјектима, како директним или индиректним. Они ће се пролонгирати 3 мјесеца, што значи да обавезе за април, мај и јун се пролонгирају.

Поред тога сви чланови владе ће се одрећи 50 одсто примања која ће се уплатти у Фонд солидарности.
Донијета је и препорука за све запослене у јавном сектору, изузетак је здравствени сектор, да дио примања уплате у Фонд солидарности.
„За примања до 1000 КМ смо ослучили да то буде 5 одсто нето плате, а преко 1000 КМ 10 одсто“, рекао је Вишковић наглашавајући да се овдје ради о добровољном одрицању и солидарности.

„Такође, наша препорука свим изабраним и постављеним лицима који врше јавне функције, руководећим службеницима, намјештеницима, директорима јавних предузећа је да се одрекну 20 одсто плате.“

Донијета је  препорука да се све накнаде за управне и надзорне одборе уплате на Фонд солидарности.

„Та средства која се буду прикупила ће искључиву намјену имати за помоћ радницима у реалном сектору који су погођени овом ситуацијом. То значи да ћемо у наредном периоду по окончању марта мјесеца кад будемо имали тачне процјене донијети додатни низ мјера. Желимо да људе у јавним предузећима и инститацијама позовемо да покажемо солидарност према радницима у реалном сектору“, рекао је Вишковић.

Он наводи да ће појединим послодавцима из неких грана привреде изаћи у сусрет тако што ће исплате нето плату радницима вршити послодавци, а разлику до бруто износа ће покрити Влада.
„Ми то нећемо никоме опростити, већ ће се из буджета уплатити исплата пореза и доприноса.“
„Радимо веома активно на формирању фонда за помоћ привреди и ту ћемо обезбједити средства путем међународних кредитора, а оперативан ће бити почетком маја. Емисиом обвезница РС ми ћемо обезбиједити што већа средства. Морам да замолим све да разумију позицију буджета и да не очекују да ћемо ми 100 одсто намирити све штете, али ћемо се солидарисати са свима да би спасили наш реални сектор. Из писма намјера које нам је послао ММФ пишу да се све може радити што су нам до сад забрањивали и да можемо све да радимо да сачувамо ликидност и привреду. Молим све послодавце и раднике да имају стрпљења и разумијевања.“

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.