Сви који имају уговор о раду и признату стручну квалификацију моћи ће у Нјемачку

Њемачкој недостаје 1,2 милиона квалифицираних радника па је у процедури одговарајући закон.

Deutsche Welle / 12. мај 2019

Сухл је мали град у савезној покрајини Тирингији. Од пада Берлинског зида до данас из њега је иселила трећина становника. Остало их је само још неких 35.000. Просјечна старосна доб је изнад 50 година – по томе је Сухл најстарији град у Њемачкој. 

 

Посљедице су смањење пензија и недостатак радне снаге. 

Тај проблем се жели ријешити пројектом који подупире и индустријска и трговинска комора Тирингије. Цао Кванг Тронг (Qуанг Труонг) већ осам мјесеци живи у Њемачкој и образује се за стручног грађевинског радника. Овај 22-годишњак је сретан што је добио шансу и, након завршетка образовања, радо би остао у Сухлу. Али, није тако једноставно, јер му за то треба трајна дозвола боравка коју је тешко добити.

Ко има посао може доћи

Сваке године њемачко држављанство добије више од 100.000 странаца. Упркос томе, Њемачка протеклих десетљећа себе није сматрала усељеничком државом. Сада би се то требало промијенити. Долазак радника из земаља које нису чланице ЕУ требао би олакшати нови закон о досељавању стручне радне снаге који се управо налази у законодавној процедури.

Ако овај закон ступи на снагу, у Нјемачку ће моћи доселити сви који имају уговор о раду и признату стручну квалификацију. Укидају се ограничења досељавања само на неколико занимања, као и обвезно претходно испитивање има ли Нијемаца или грађана ЕУ који долазе у обзир за одређено радно мјесто.

Осим тога, квалифициране особе које добро говоре њемачки могле би у Њемачкој боравити шест мјесеци и без уговора о раду, како би тражиле посао. То је до сада било могуће само факултетски образованима. Али тражиоци посла за то вријеме немају право на социјална давања.

Заступница странке Љевица Сузен Фершл (Сусанне Ферсцхл) критизира законски приједлог због тога што, како каже, влада опслужује искључиво економске интересе умјесто да се побрине да сви имају посао. И изражава забринутост да ће радници из трећих земаља бити подложни уцјенама под мотом: 

"Ко приговара, лети ван".

 

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.