Сви смо се згражали над пожаром Нотре-Дамеа. Сада горе "плућа свијета"

РЕКОРДНИ љетни пожари у Сибиру, који харају већ више од два мјесеца, ове су године уништили големе површине шума те настављају с разарањем и емисијама стакленичких плинова и полутаната..

BUKA portal / 12. август 2019

.. Али чини се да се мало тко у Русији, а особито у свијету, због тога узбуђује.

На тај је проблем у својем виралном статусу на Фацебооку, недавно упозорила Александра Шубина, Рускиња с њемачком адресом: "Има једна ствар коју не разумијем. Кад смо изгубили само дио катедрале, била је то свјетска трагедија. Људи су ширили ријеч посвуда и донирали новац. Била је то тужна вијест и за мене. Но овдје имамо глобалну катастрофу! Шуме Сибира горе! Ово је највеће подручје на свијету прекривено нетакнутим шумама. А ми га губимо! Више од три милијуна хектара шума гори. Можете га видјети чак и из свемира! Људи, пробудите се!! Ово је наш кисик! Велики дио екосустава планете се уништава. Ријетке врсте животиња нестају с лица Земље и умиру у агонији. Зашто шутите? Није ли то важније и озбиљније од зграде? Не можете задржати добро расположење док се то догађа. Требамо вас, људи! Гдје су сви познати еколози? Требамо цијелу глобалну заједницу! Јако нам треба ваша помоћ! Не можемо се ослонити на властиту владу. Једноставно су је одбили угасити... Но можемо то зауставити заједничким напорима. Хајдемо!"

 

Неки дијелови овог статуса можда су мало претјерани, но у суштини он је истинит. Наиме, руске власти релативно су се касно укључиле у борбу с овом катастрофом. Руски предсједник Владимир Путин крајем српња заповједио је војсци да помогне ватрогасцима у борби против пожара у Сибиру, но активисти за заштиту околиша држе да је тај потез стигао прекасно и да није довољан.

Један од разлога ове спорости засигурно је лоша законска регулација према којој руске власти нису обавезне реагирати на шумске пожаре који се одвијају у далеким, тешко доступним подручјима Сибира, тзв. контролним зонама.

Проблем је у томе што се око 90% шумских пожара у Русији збива управо у тим зонама. "Ти пожари требали су бити угашени на самом почетку, но занемарени су због лоше политике. Сада су прерасли у климатску катастрофу која се не може зауставити људским напорима", рекао је стручњак за шумске пожаре из Греенпеаце Русије, добровољни ватрогасац Антон Бенеславскиј.

"Русија би требала повећати напоре у заштити шума и осигурати довољно средстава за гашење и спрјечавање пожара. Проблем шумских пожара требао би се ријешити на међународној разини у глобалним климатским споразумима како би се глобално загријавање одржало испод 1,5 ступњева Целзијевих", додао је.

Док су се, према Кремљу, површине у којима је пожар активан смањиле с неких 3,5 на око 2,7 милијуна хектара, Греенпеаце тврди да оне расту те да се тренутно простиру на око 4,3 милијуна хектара, што је површина већа од Белгије. Притом треба знати да је у овој години укупно изгорио око 13,1 милијун хектара.

Ту долазимо до другог важног проблема. Наиме, љетни пожари у Сибиру дио су уобичајеног, природног годишњег циклуса. Међутим, због климатских промјена, односно екстремних температура, суша и снажних вјетрова, они су ове године попримили размјере без преседана, а чини се да ће временске прилике у наредна два тједна погодовати њиховом јачању. Такођер, није баш сасвим точно да свијет шути.

Бројни медији овом пожару већ тједнима посвећују насловнице, особито снимкама из свемира које показују његове невјеројатне размјере. Вијести су, међу осталим, навеле америчког предсједника Доналда Трумпа да Русији понуди помоћ у гашењу. Двојица предсједника најавили су да ће остати у контакту, а Путин је изјавио како понуду доживљава као корак према затопљењу односа двију сила

Међутим, истина је да свијет на пријетњу није реагирао ни приближно онако енергично као у случају ватре у паришкој катедрали. Особито нису реагирали свјетски богаташи. А пожари у Сибиру јесу глобалан проблем који би требао забрињавати цијели свијет. Наиме, у њима се годишње ослобађа више од 166 мегатона ЦО2 - а то је количина коју годишње емитира око 36 милијуна аутомобила или једна држава попут Колумбије. Пожари у сибирским шумама посебно су опасни за климу јер су извор црног угљика који се таложи на арктичком леду.

Он својом тамном бојом апсорбира сунце и убрзава његово отапање чиме се зачарани круг пожара, отапања и затопљења интензивира. Арктик је иначе угрожен другим сличним процесом. Наиме, сјеверна поларна подручја загријавају се двоструко брже од остатка свијета због тога што затопљење смањује бијеле површине леда и повећава тамне површине мора. На овај проблем, који укључује и руске арктичке крајеве, прије неколико је дана упозорио и сам Путин.

Гори и другдје, а дим је опасан по здравље

Мада је пожар у Сибиру тренутно далеко највећи, важно је истакнути да не горе само шуме у источним подручјима Сибира него и у другим поларним крајевима, који ове године биљеже неуобичајено високе температуре - на Аљасци, на Гренланду и у Канади. На Аљасци је крајем српња горјело 105 великих пожара на површинама већим од 0,7 милијуна хектара, а у Канади је изгорјело више од 45.500 хектара. Дим из Сибира и других опожарених површина проширио се у бројна подручја Русије и Еуропе, на западу до Данске, а на истоку до западних обала Канаде (карта горе). НАСА на својим страницама упозорава да дим садржи бројне полутанте и штетне састојке, од угљичног моноксида, преко полицикличких ароматских угљиководика, метала и диоксина, до честица пепела које могу бити штетне за здравље, особито дјеце и старијих. НАСА процјењује да се количине створених штетних честица у атмосфери мјере у мегатонама.

 

Текст преуxет из Индеxа


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.