Свјетска прича из БиХ: Студенти са свих крајева планете долазе у Тузлу

Свјетски медији су писали о овој причи: Студенти са другог краја свијета долазе у Тузлу на усавршавање.

BUKA portal / 16. август 2019

Идеја да "Њемачки центар за роботику у Тузли" буде мјесто школовања будућих свјетских инжињера роботике потекла је од Муамера Бабајића, минхенског подузетника. 

Како је то остварио - испричао је он за Н1.

"Гдје има жеље, ту се нађе пут. Наравна ствар, можете имати изговор или успјех. Поносни смо на успјех. Квалитет одређује све. Ја увијек то говорим људима у БиХ и другдје, најважније је шта раде и како то раде. Гдје то они раде, то је друга ствар. Ја волим да то радимо у БИХ, да добијемо нове амбасадоре", изјавио је за Н1.

"Овдје је добра ствар што је Њемачки центар за роботику, њемачки квалитет - али смо спојили са босанским љепотама. Ми хоћемо да створимо тај едукативни туризам, што је нешто ново", појаснио је.

Струка роботичара је дефицирарна - поручио је.

"Имамо све више аутоматизације у свијету како би се побољшао квалитет. Ако користите машине - мање је грешака. А све оне тешке послове које би неко морао да ради уради машина. Људи раде креативу, управљају машином, испрограмирају је", казао је Бабајић.

"Тај тренинг који ми нудимо он је јако скуп у развијеним државама. То је хандс он тренинг са скупом опремом. Ми имамо индустријску атмосферу, све машине комуницирају. то је лијепа играоница", рекао је у Новом дану на Н1.

"Када студенти испрограмирају нешто оффлине, однесемо на машину, пустимо - то је за нас успјех. Ми у Њемачкој имамо такве пројекте гдје се преко викенда мора промијенити модел. Производња не смије да стоји. Ми припремимо рад, преко викенда се пусти, неко то искоригује и то функционира", казао је.

Бабајић је у земљу из које потичу његови родитељи успјева довести не само студенте аустралског универзитета "Ла Троб" него и студенте из Индије, Вијетнама, Венецуеле, Кеније и Аустралије.

Н1


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.