Свјетски дан климатских промјена: БиХ хитно мора одустати од угља!

Велики загађивачи, прије свега термоелектране, најодговорнији су за емисије штетних гасова, те је из тог разлога потребно што прије почети са добро планираним процесом декарбонизације

BUKA/M.I.D. / 15. мај 2021

 

Поводом Свјетског дана климатских промјена који се обиљежава 15. маја као опомена на глобалне промјене климе настале под утицајем човјека, Центар за животну средину упозорава да су неопходне хитне акције којима ће се смањити емисије штетних гасова у Босни и Херцеговини, а тиме и значајно умањити посљедице климатских промјена. Једна од акција које у БиХ морају почети што прије је одустајање од прљаве енергије произведене из угља.

Велики загађивачи, прије свега термоелектране, најодговорнији су за емисије штетних гасова, те је из тог разлога потребно што прије почети са добро планираним процесом декарбонизације, односно одустајања од производње енергије из угља и фосилних горива.

“Тренутно је више од 50% држава Европског континента одлучило да престане користити енергију из угља, што значи да су озбиљно кренуле у процес декарбонизације, док БиХ и даље том процесу  приступа без праве стратегије и плана. Не само то, већ и даље планира изградњу нових блокова термоелектрана на угаљ, који ће се недвојбено показати као неисплативи, а притом и штетни по здравље и животну средину. Овако власти праве још једну промашену инвестицију, чији кредит ће враћати будуће генерације”, истакла је Ивана Чулић из Центра за животну средину.

Еколошке организације окупљене у ЕкоБиХ мрежу, упутиле су и Апел за ревизију енергетске стратегије, према свим нивоима власти. У апелу се тражи измјена стратегије и додавање сценарија декарбонизације, односно зеленог енергетског сценарија.

Босна и Херцеговина је приступањем и потписивањем Париског споразума, прихватила ограничити властите емисије тако да се глобална температура не би повећала за 1,5оЦ, односно 2о Целзијуса.

Овакво повећање температуре би узроковало катастрофалне посљедице по природу и људе.

Паришки споразум дефинише и додатне документе и стратегије које државе потписнице морају да припреме, укључујући и БиХ.  Један од њих је НДЦ - Утврђени национални допринос емисија, којим се показује усмјереност државе ка смањењу емисија гасова стаклене баште. Овај документ је недавно и усвојен на Вијећу министара БиХ, али у њему су наведене и планиране нове термоелектране на угаљ, што је недопустиво уколико стварно желимо смањити емисије штетних гасова.

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.