Свјетски познати хрватски научни: Рак вам није "записан", лоше навике су кључне, чак 40 посто тумора може се избјећи здравијим животом, но људи то потпуно игноришу

Људи уистину остану затечени када им кажем да се јако мало карцинома, свега седам посто, може преписати промјенама, тј. мутацијама у генима. Много чешћи разлози леже у лошој прехрани, а битни узрочници су и пушење, претилост, алкохол...

BUKA portal / 27. јун 2019

Foto: Ilustracija

 

Треће издање међународне конференције “Напредак у биомедицинским истраживањима”, која се одржала у сплитском Медитеранском институту за истраживање живота (МедИЛС), прошла је у представљању најновијих резултата истраживања лијечења рака, те узрока и лијечења Паркинсонове болести.

Суорганизатори стручног скупа с више од стотину знанственика и академика из 16 земаља свијета били су МедИЛС и знанственик Мирослав Радман те Свеучилиште Торонто и знанственици Младен Мерћеп и Игор Штагљар. Ми смо управо с потоњим разговарали о новим резултатима рада, савјетима како очувати здравље, на што требамо пазити у прехрани...

Више од десетљећа радите на Свеучилишту у Торонту, изучавате лијекове против рака плућа, нижете резултате у бројним истраживањима како анулирати болест данашњице – карциноме. Што бисте истакнули с петодневне конференције у Сплиту?

 

Свједоци смо фестивала врхунске знаности зачињеног бројним открићима која су доживјела премијеру управо код нас, на МедИЛС-у. У мору бројних новитета који су били представљени на нашој конференцији, ваља издвојити предавање др. Оливиера Демарије из француске биотецх компаније “Иннате Пхарма” из Марсиеллеса, који је представио нову врсту имунотерапије – моноклонално антитијело под именом Монализумаб, које дјелује тако да успоставља јаки антитуморски одговор преко тзв. “Натурал Киллер” (НК) станица, као и преко Т-лимфоцита. Др. Демариа је представио њихове недавне резултате друге фазе клиничких истраживања, који имају одличне резултате у лијечењу метастатских тумора главе и врата.

Рак гуштераче је био тема раде друге скупине знанственика?

– То је један од најопаснијих тумора данашњице, с врло лошом прогнозом јер је петогодишње преживљење код тог тумора само 6 посто. Наиме, пацијенти који оболијевају од тог тумора немају никакве симптоме све до тренутка када он метастазира на околне лимфне чворове и ткива. Мој колега проф. Степхане Ангерс са Свеучилиста у Торонту је презентирао најновије резултате из свога лабораторија, у којима су помоћу генијалне “ЦРИСПР/ЦАС” методе пронашли нову протеинску циљну молекулу у карциному гуштераче – протеин под називом “Фриззлед 5”, који се синтетизира у огромним количинама у 9 посто свих пацијената који оболе од тог карцинома. Они су такођер синтетизирали моноклонално антитијело против тог “Фриззлед 5” рецептора и показали како његова блокада зауставља његово метастатско ширење, што би врло брзо, за 3 до 5 година, могао бити нови начин лијечења за скоро 10 посто пацијената који имају ту девастирајућу болест. Свјетски познати Стеве Јобс је уложио много новца у своје лијечење, али умро је након пет година након што му је детектиран карцином гуштераче.

Резултате истраживања Паркинсове болести (ПД) у Сплиту је представио ваш колега проф. Мицхел Десјардинс из Монтреала, док је своје особно искуство борбе против те болести изнио свјетски познати глазбеник Ненад Бацх. Утврђено је да је ПД аутоимуна болест која се може потенцирати цријевним инфекцијама, па се често чуло оно “то смо што једемо”. Како се уопће здраво хранити када сву храну, барем у модерним земљама, третирамо отровима, користимо ГМО, уништавамо сами себе, а тражимо лијек против болести?

– Ако желимо остати здрави те ако желимо добро старјети, морамо се придржавати важних правила. Чујем људе како се тјеше и кажу “ма што ћу пазити кад је наше здравље записано у нашим генима”. Ти људи су донекле у праву, јер наше здравље, као и бројне друге особине, јесу продукт наших гена, али људи заборављају да смо ми и продукт околине која нас окружује. Наиме, на наше здравље увелике утјече и “експозом”. Ту спадају све твари којима се свакодневно излажемо: храна, пиће, зрак који удишемо, разни облици зрачења којима се излажемо. Људи уистину остану затечени када им кажем да се јако мало карцинома, свега седам посто, може преписати промјенама, тј. мутацијама у генима. Много чешћи разлози, од 30 до чак 35 посто, леже у лошој прехрани, а битни узрочници су и пушење, претилост, алкохол.

Знам да ће вам ово звучати запањујуће, али чак 40 посто тумора може се избјећи здравијим животом, и то је нешто што људи потпуно игнорирају јер је данас врло тешко, поготово у модерним државама западног свијета, држати се тога здравог начина живота. Већина људи је под великим стресом, пуно раде, морају испунити норме, мало се крећу, те једу брзу храну која је богата разноразним отровима. А о пићу боље и да не говорим, јер грађани у државама Запада у просјеку једну трећину својих дневних калорија уносе из пића! То је врло нездраво и због тога врло забрињавајуће! Желимо ли бити здрави, дефинитивно морамо пазити како се хранимо и како живимо!

Често упозоравате на пушење. Колики је то отров за тијело и здравље?

– “Тко пуши, здравље руши” је одавно позната народна узречица. Морам нагласити да се сваки пут када дођем у Хрватску престравим због тога што се дим цигарете осјећа баш на сваком кораку: на цести, у ресторанима, кафићима… У Хрватској свака трећа особа пуши, што нас по конзумацији цигарета сврстава у сам свјетски врх, а сваки други хрватски пушач попуши просјечно око 20 цигарета дневно. Знанствено је доказано да једна цигарета скраћује живот око осам минута; дакле, особи која пуши једну кутију цигарета дневно дан је краћи за два сата и 40 минута, а година 40 дана.

На молекуларној разини, пушење једне кутије цигарета на дан у дотичној особи узрокује појаву око 150 различитих мутација! Мислим да су горе наведене чињенице сасвим довољне да разумна особа престане пушити…

Сугерирате превентивне прегледе као лијек против болести данашњице – рака?

– Добро је позната чињеница да, ако се рано открију, значајно се повећава шанса да ћемо туморе моћи излијечити. Управо због тога је битно да се тумор детектира у раној фази, идеално би било у првом стадију, када се још није проширио на околна ткива. То се поготово односи на рану детекцију рака дојке, плућа, дебелог цријева те врата матернице. Што се тиче старосне доби, први мамографски преглед свака жена треба направити између 35.-40. године живота, а жене с позитивном обитељском анамнезом за рак дојке и раније. Особе које пуше од ране младости требале би прегледати плућа 1-2 пута годишње од њихове 45. године живота. Рана детекција је кључ према нашој побједи над карциномима.

Што је ваш рецепт за дуг и квалитетан живот?

– Мој савјет је да треба јести природно припремљену храну, без конзерванса, која садржи пуно непрсканог воћа и поврћа, храну која обилује рибом, сјеменкама, маслиновим уљем. Треба се пуно кретати, не пушити и умјерено уживати у алкохолу. Такођер требате бити окружени људима који вас чине сретним! Дакле, морате имати унутрашњи мир… Знам да је све то тешко постићи, али вриједи пробати!

На чему тренутно радите у сфери истраживања?

– У овом тренутку у мом лабораторију радимо на отприлике 30-ак различитих пројеката, од којих је већина у раној фази, но барем 4-5 од њих су близу фазе публицирања. Свакако један од најважнијих пројеката укључује рад на нашој кемикалији за коју смо показали да има јак антитуморски ефект против аденокарцинома плућа. Уз помоћ колега кемичара с онтаријског Института за истраживање рака, недавно смо синтетизирали око 300 деривата те кемијске супстанције од којих су двије показале изузетно јака антитуморска својства у мишјем моделу карцинома плућа. Надам се да ћемо та истраживања убрзо моћи објавити.

Смртност код мушкараца смањена за 32 посто

Побјеђујемо ли у рату с карциномом?

- Стопе смртности због карцинома смањују се сваке године. Наиме, у посљедњих 30 година глобална смртност због рака у мушкараца смањена је за 32%, а код жена за 17%. Но, морам истакнути да је карциноме и даље тешко лијечити због њихове хетерогености, нестабилности и пластичности. Једини начин да побиједимо туморе је тај да лијечењу сваког тумора приступимо индивидуално: дакле, лијечит ћемо сваког пацијента након што смо му секвенцирали геном и одредили комбинирани коктел лијекова скројен према точно мапираним мутацијама у његовим станичним сигналним путовима.

Десет година игнорирања

Ваша даљња сурадња с Мирославом Радманом и МедИЛС-ом?

- Наставља се. Већ двије године укључен сам у рад МедИЛС-а, те је у том периоду моја знанствена група објавила два рада с том адресом. Професор Радман и ја активно сурађујемо на неколико пројеката овдје у МедИЛС-у, а она укључује и боравак неколицине знанственика из МедИЛС-а у мом лабораторију у Торонту. То је засад нужно јер још увијек нисмо добили никакву помоћ Министарства знаности и образовања за наше пројекте. Наиме, 97% новаца који стиже за наша истраживања на МедИЛС-у долазе од страног инвестицијског капитала. Топло се надам да ћемо у скорој будућности, на основи наше знанствене изврсности, доживјети то да нас Влада Републике Хрватске, а притом првенствено мислим на Министарство знаности и образовања, више неће игнорирати као што је то био случај у протеклих 10 година - нада се Игор Штагљар.

 

Слободна Далмација


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.