Свјетски рекордер у роњењу на дах говори о проблему микропластике у Јадранском мору (ВИДЕО)

Пластика која заврши у мору из разних извора, углавном због људског немара, никада се заправо не распада, већ се претвара у мале честице.

BUKA portal / 10. јун 2019

 

Поводом Свјетског дана океана 8. јуна, организација Греен Саил из Сплита на отоку Брачу снимила је видео о проблему микропластике у Јадранском мору, у сарадњи с вишеструким свјетским прваком и свјетским рекордером у роњењу на дах Гораном Чолаком те уз помоћ локалног ронилачког центра Драулик.

Горан Чолак најуспјешнији је хрватски ронилац, те један од најуспјешнијих ронилаца у повијести роњења на дах у свијету, који је на првенствима АИДА и ЦМАС, најпознатијих организација за роњење на дах у свијету, оборио више од 30 националних рекорда. Чолак је тренутно најуспјешнији спортиста са АИДА-овог Свјетског првенства са шест златних, три сребрне и једном бронзаном медаљом.
 
Циљ видеозаписа је подсјетити локално становништво и туристе на важност правилног одвајања отпада. Осим тога, овим се видеом локално становништво жели упозорити посебно на проблем микропластике и претјеране употребе штетне пластике као једног од најкритичнијих проблема данашњег времена.

 

 

Пластика која заврши у мору из разних извора, углавном због људског немара, никада се заправо не распада, већ се претвара у мале честице. Ове мале штетне честице (мање од пет милиметара) које завршавају у нашем околишу називају се микропластика. Микропластика улази у сваки дио наших природних екосустава из различитих извора, укључујући козметику, одјећу и технолошке процесе. Због микропластике, ризик од онечишћене природе, воде и хране се данас алармантно повећава.

Микропластика има способност апсорпције отровних спојева из околине и ослобађања дијелова пластичне структуре тијеком процеса деградације. Под утицајем сунца, мора и валова, микропластика на крају улази у све дијелове околиша. Штовише, отровна микропластика напосљетку улази у прехрамбени ланац, због чега је конзумирају и људи.

Својим учешћем у видеу, Горан Чолак је хтио не само скренути пажњу на овај проблем, већ и значајно истакнути битну личну одговорност у пракси управљања отпадом. Важно је да цјелокупна заједница почне смањивати непотребну употребу пластике у свакодневном животу и исправно рециклирати како проблем пластичног отпада не би и даље растао. Свјесним одлучивањем и мијењањем наших навика, сви можемо одиграти велику улогу у очувању околиша.
 


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.