Свјетски стручњаци о "лоцкдоwн" мјерама: Постоји и други, разумнији начин

Три еминентна свјетска епидемиолога састали су се протеклих дана у Масачусетсу како би планирали бољи одговор на пандемију.

M.P. / 09. октобар 2020

 

Др Сунетра Гупта је професорица на Универзитету Оxфорд, епидемиолог специјалиста у области имунологије, развоја вакцина и математичког моделирања заразних болести.

Др Бхаттацхарyа је професор на Медицинском факултету Универзитета Станфорд, љекар, епидемиолог, здравствени економиста и стручњак за јавну здравствену политику са фокусом на заразним болестима и рањивим популацијама.

Др Куллдорфф је професор медицине на Универзитету Харвард, биостатистичар и епидемиолог специјалиста у области детектовања и праћења епидемија заразних болести и оцјене безбједности вакцина.

Као епидемиолози заразних болести и стручњаци у области јавног здравља, изразили су велику забринутост због штетног утицаја строгих мјера за сузбијање вируса корона на физичко и ментално здравље људи и препоручили приступ који називају Фокусирана заштита.

"Ово је разумнији приступ, више научно утемељен"

"И с лијева и с десна, и широм свијета, посветили смо своје каријере заштити људи. Садашње политике лоцкдоwн-а производе разарајуће краткорочне и дугорочне ефекте на јавно здравље. Резултати (да наведемо само неколико) укључују нижу стопу вакцинације код дјеце, погоршан исход кардиоваскуларних болести, мањи број превентивних прегледа на карцином и погоршано менталног здравља – што води повећаној смртности у наредним годинама, гдје радничка класа и млађи чланови друштва сносе најтежи терет. Држати ученике ван школе је велика неправда.

Уколико се ове мјере буду примјењивале до доступности вакцине, то ће изазвати непоправљиву штету, гдје ће мање привилеговани слојеви друштва сносити несразмјерне посљедице.

Срећом, наше разумијевање вируса је све веће. Знамо да је ризик од смрти узроковане вирусом ЦОВИД-19 преко хиљаду пута већи код старијих и хроничних болесника него код младих. За дјецу је ЦОВИД-19 заиста мање опасан од многих других болести, укључујући и грипу. 

Како се имунитет буде градио међу становништвом, ризик од инфекције ће се смањивати код свих, укључујући и рањиве групе. Знамо да ће све категорије становништва на крају достићи колективни имунитет – тј. доћи ће до тачке када ће стопа новозаражених бити стабилна  - и да у томе може помоћи вакцина, али да то не зависи искључиво од вакцине. Наш циљ стога треба да буде да смањимо морталитет и негативне посљедице по друштво док не достигнемо колективни имунитет. 

Најразумнији приступ, који балансира ризике и користи достизања колективног имунитета, јесте да се онима који имају најмањи ризик од смрти допусти да живе нормално како би изградили имунитет на вирус путем природне инфекције, истовремено пружајући бољу заштиту онима који имају највећи ризик. Ми то називамо Фокусирана заштита. 

Усвајање мјера за заштиту рањивих категорија треба да буде главни циљ политике заштите јавног здравља од ЦОВИД-19. Напримјер, домови за старије треба да користе особље које је стекло имунитет и да раде честа ПЦР тестирања осталог особља и свих посјетилаца. Ротација особља треба да буде сведена на минимум. Пензионерима који живе у својим домовима треба достављати намирнице и друге потрепштине на кућни праг. Када је то могуће, треба да се виђају са члановима породице на отвореном, а не у затвореном простору. Свеобухватан и детаљан списак мјера, укључујући приступ према домаћинствима у којима живи више генерација, може се провести, и улази у оквир надлежности и могућности професионалаца у области јавног здравља. 

Онима који не спадају у рањиве категорије треба одмах допустити да се врате нормалном животу. Једноставне мјере хигијене, као што је прање руку и остајање кући када су болесни, треба сви да практикују како би се смањио праг колективног имунитета. Школе и универзитети треба да буду отворени за редовну наставу. Ваншколске активности, као што су спортови, треба наставити. За млађе одрасле особе ниског ризика боље је да раде нормално, него од куће. Ресторани и друга предузећа треба да буду отворени. Умјетност, музика, спорт и друге културне активности треба да се наставе. Људи који имају већи ризик могу учествовати ако желе, док ће друштво у цјелини уживати заштиту коју ће рањивим групама дати они који су изградили колективи имунитет.

 

Извор: Унхерд.цом, Превод Бука

 

 

 


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.