СЗО одговорила на питање да ли мајке заражене короном треба да доје

За вријеме пандемије корона вируса многе маме имале су доста недоумица, а једна од њих је и та да ли смију дојити уколико су заражене корона вирусом.

BUKA portal / 22. октобар 2020

 

Међутим, препорука Свјетске здравствене организације (СЗО) је да позитивне мајке требају дојити како би се одржао контакт кожа на кожу, а да треба мјерама попут прања руку и ношења маске смањити могућност преноса респираторним капљицама вируса на дијете.

Дојење и Ковид-19 потеже за собом још низ питања и потпитања попут тога колико дојење погодује ширењу вруса, како се заштити и слично.

Препорука Свјетске здравствене организације је да мајке код којих постоји сумња на инфекцију корона вирусом или код којих је инфекција већ потврђена треба охрабрити да започну с дојењем или да дојење наставе. Мајкама је потребно савјетовати да предности дојења увелико премашују потенцијалне ризике за преношење вируса.

Мајци и беби такође треба омогућити заједнички боравак током цијелог дана и ноћи како би упражњавали контакт кожа на кожу, укључујући и такозвану клоканску мајчинску његу, посебно одмах након порода те током почетка дојења, без обзира да ли код њих или њихових беба постоји сумња на заразу или већ потврђена инфекција корона вирусом.

Једна од недоумица била је и то да ли се Ковид-19 може пренијети преко мајчиног млијека.

"Вирус Ковид-19 до данас није нађен у млијеку ниједне мајке са суспектним или потврђеним корона вирусом. Из тог разлога, чини се да није вјероватно да се корона вирус преноси преко млијека мајке са потврђеним или суспектним корона вирусом. Истраживачи настављају да анализирају млијеко мајки са потврђеним и суспектним корона вирусом", смјернице су Свјетске здравствене организације.

Такође, у свим друштвено-економским срединама дојење повећава могућност преживљавања те доживотно унапређује здравље и развој новорођенчади и дојенчади.

"Дојење унапређује и здравље мајке. Преношење корона вируса мајчиним млијеком и дојењем није забиљежено. Не постоји разлог да се дојење избјегава или прекида", према мишљењу Свјетске здравствене организације.

Чак и онда ако мајка има потврђен корона вирус, након порођаја новорођенче треба одмах ставити на мајку и дојити га.

"Непосредан и сталан контакт кожа на кожу, укључујући ношење на стомаку побољшава регулацију тјелесне температуре код новорођенчета и још неколико других физиолошких исхода, а доводи се у везу смањењем морталитета новорођенчади. Када се новорођенче налази у близини мајке и дојење почиње раније, што такође смањује морталитет новорођенчади. Бројне предности контакта кожа на кожу и дојења значајно превазилазе потенцијалне ризике од преношења и оболијевања повезаних с корона вирусом", појашњава Свјетска здравствена организација.

Преношење корона вируса мајчиним млијеком и дојењем није забиљежено. Док доји, мајка треба да се придржава одређених хигијенских мјера, између осталог, и да носи медицинску маску, ако је доступна, да бисте смањили могућност ширење капљица с корона вирусом на дијете.

Мајци и породици може се рећи да је већина од мањег броја дјеце код које је потврђен корона вирус имала само благи или асимптоматски облик болести. Постоје квалитетни докази који говоре да дојење смањује морталитет новорођенчади, дојенчади и дјеце, чак и у срединама с великим ресурсима те доживотно доприноси бољем здрављу и развоју у свим географским и економским срединама.

Ово је неколико хигијенских мјера које се препоручују мајци која доји, а код које је потврђен Ковид-19.

  • често перите руке сапуном и водом и користите средство за дезинфекцију руку на бази алкохола прије контакта с дјететом,
  • носите медицинску маску када дојите, промијените маску чим постане влажна, употријебљену маску одмах баците, не стављајте поново исту маску, не додирујте предњи дио маске
  • користите средство за дезинфекцију руку на бази алкохола или још једном оперите руке сапуном и чистом водом
  • редовно чистите и дезинфикујте површине које додирујете.

Неупитно је да дојење смањује морталитет новорођенчади и дојенчади и доживотно доприноси здрављу и развоју мозга дјетета. Мајкама са симптомима корона вируса савјетује се да носе медицинску маску док доје, чак и ако не могу да је носе, дојење треба наставити. Остале мјере превенције инфекције, као што је прање руку, чишћење површина, кашљање и кихање у марамицу такође су важне.

Уколико је мајка са суспектним или потврђеним корона вирусом управо кашљала или кихала, а груди и дојке су били откривени, прије храњења треба да опере дојке сапуном и топлом водом благо их трљајући најмање 20 секунди.

Ако мајка с потврђеним коронавирусом не може да доји, најбоље алтернативе дојењу новорођенчета или дојенчета су издојено млијеко.

Издајање млијека је битно за одржавање производње млијека тако да мајка може да доји када се опорави. Мајка и особе које јој помажу треба да оперу руке прије издајања или контакта са пумпицом или бочицом, а пумпицу добро очисте након сваке употребе.

Важно је напоменути да пумпице за издајање млијека, посуде за чување млијека и прибор за храњење морају бити адекватно очишћени након сваке употребе.

Уколико се код мајке сумња на Ковид-19 или је потврђен, а мајка доји, није потребно допуњавати исхрану адаптираним млијеком. Додатна исхрана адаптираним млијеком ће смањити количину млијека код мајке. Мајкама које доје треба дати савјет и подршку у погледу оптималног положаја и у погледу стимуланса како би се обезбиједила адекватна производња млијека.


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.