Тачно у број: Ево колике су заиста плате у Њемачкој

Увријежено је мишљење да су у Њемачкој плате високе, пише ДW, који се у данашњем прилогу позабавио рачуницом колико су те плате заиста високе када се одбију сви порези.

Deutsche Welle / 07. новембар 2019

“Статистике показују да је просјечна мјесечна бруто плата у Њемачкој 2018. износила око 2.950 еура. Просјечна нето плата, дакле оно што је исплаћено запосленима, била је, међутим, знатно нижа. Тачније, 33 одсто нижа – и износила је 1.945 еура”, наводи ДW.

Иза тих готово хиљаду еура разлике између бруто и нето износа, какао се додаје, стоје давања држави у виду пореза и доприноса за разна осигурања.

Висина пореза који се мјесечно одбија од плате, притом, зависи од пореске класе запосленог (има их шест), односно од тога да ли он живи у брачној заједници, да ли је самохрани родитељ, да ли његов/њен брачни партнер ради, да ли један брачни партнер зарађује знатно више, да ли ради више послова итд.

ДW је илустровао разлику између бруто и нето плате на примјерима два случаја: за брачни пар са двоје дјеце гдје један брачни партнер зарађује више од другог и има просјечну нјемачку плату од 2.948 еура мјесечно и за самца без дјеце који има исту толику плату.

Оцу или мајци двоје дјеце ће, након што му се одбије 167 еура пореза, 215 еура (7,65 одсто) доприноса за здравствено осигурање, 274 еура (9,2 одсто) за пензионо осигурање, 36 еура (1,25%) за осигурање у случају незапослености и 45 еура (1,525%) за осигурање за његу у старости – на рачун лећи 2.209 еура.

Особи која живи без брачног партнера и нема дјеце, на рачуну на који јој се уплаћује мјесечна плата у бруто износу од 2.948 еура наћи ће се само 1.944 еура, јер је порез који мора да плати много већи, наводи се у тексту.

Осим тога, она мора да плати и 22 еура пореза солидарности од којег су отац или мајка двоје дјеце из претходног примјера ослобођени. Ако је притом и члан/ица католичке или протестантске заједнице, онда ће јој на рачун бити уплаћено још четрдесетак еура мање (црквени порез).

Просјечна плата је, међутим, апстрактан статистички податак који не говори много о томе колико су добро или лоше плаћени запослени на одређеним занимањима. Разлика између оних који су на врху листе примања и оних који су на њеном дну је огромна. Доктори који имају титулу примаријуса зарађују тако у просјеку више од 120.000 еура годишње, дакле, више од 10.000 еура бруто мјесечно, нешто мање менаджери у трговачком и финансијском сектору, а тридесетак хиљада евра годишње мање љекари специјалисти.

Они на зачељу листе жале се да једва спајају крај с крајем. На неславном посљедњем мјесту је помоћно особље у кухињама које зарађује у просјеку мање од 2.000 еура бруто мјесечно, док конобари и фризери/фризерке зарађују само неколико десетина евра више.

Међу најлошије плаћеним занимањима су и агенти у кол-центрима, кухари, помоћно особље у стоматолошким ординацијама, његоватељи и возачи камиона. Знатно нижу од просјечне њемачке плате имају и медицинске сестре с мало радног искуства (у јавним здравственим установама), као и васпитачи/це у вртићима.

Њемачка је једна од земаља Европске уније са законски прописаном минималном платом по сату.

Она тренутно износи 9,19 еура. Највишу законски прописану минималну сатницу има Луксембург (11,97 еура), а вишу од Њемачке још четири чланице ЕУ: Белгија, Ирска, Холандија и Француска. Најнижу минималну плату по сату имају Бугарска (1,72 еура), Летонија (2,54 еура), Румунија (2,68 еура), Мађарска (2,69 еура) и Хрватска (2,92 еура). И ту се, наравно, ради о бруто износима.

Дакле, да ли су плате у Њемачкој високе? Знатно су више и од европског просјека, али ниже него у Швицарској, Луксембургу и Данској. То показују статистике и бројке, наводи се у тексту.

ДW констатује на крају да када се говори о висини плате, увијек треба сагледати и шири контекст: колики су трошкови живота, прије свега хране и становања, напомињући у том контексту да је 2017. једно њемачко домаћинство у просјеку трошило 2.517 еура, од чега 897 еура само на стан и режије.

 

 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.