Тамо више нема живота: Осам најпознатијих "градова духова"

Насељена места испразниле су ерупције вулкана, поплаве, пожари, ратови, нуклеарне катастрофе и економске прилике. Сада су тамо само напуштене и обрасле зграде, као сабласни подсетник да је тамо некада некога било.

100posto.hr / 11. март 2018

1. Припјат, Украјина
Фото: Тхинкстоцк

Овај украјински град био је дом бројних запослених у нуклеарној електрани Чернобиљ, а у њему је до нуклеарне катастрофе 1986. живело око 50 хиљада људи. Иако је радијација на овом месту и даље 10 пута већа од нормалне, постоји огромно интересовање за посету. Све је већи број туриста који желе да уђу што дубље у Забрањену зону, која се простире у пречнику од 30 километара од некадашње нуклеарне електране. Овај потенцијал су препознале и локалне туристичке агенције, које илегално организују посете овом граду.

2. Острво Хашима, Јапан

Фото: Тхинкстоцк

Гуканђима, односно, Хашима, једно је од 505 ненасељених острва у префектури Нагасаки. Било је настањено од 1887. до 1974, јер се тамо ископавао угаљ. Након што је нафта заменила угаљ, број становника почео је да опада. Рудници су затворени 1974, а острво је од тада напуштено. Улазак у град и даље је забрањен, а до острва се може доћи бродом.

3. Чаитен, Чиле

Фото: Тхинкстоцк

Ерупција истоименог вулкана, који се 'пробудио' први пут у девет хиљада година, 2008. је прекрила овај град пепелом. Затим су уследиле велике поплаве, које су натерале становништво на одлазак. Вода је потпуно уништила насеље, а чилеанска Влада на крају се одлучила за реалокацију становништва.

4. Кајакој, Турска

Фото: Тхинкстоцк

На југозападу Турске данас се налази место које се некада звало Ливиси, а у њему је живела грчка заједница. Данас је село познато под називом Кајакој или ‘село камења’. Изграђено је у 18. веку, а до Првог светског рата имало је двадесетак хиљада становника. Почетком ратних сукоба, грчка заједница која је тамо живела постала је жртва злочина од стране Турака. Након грчко-турског рата, договорено је пресељење становништва, па је тако милион Грка било присиљено да напусти Турску, а у супротном смеру се одселило пола милиона Турака. Земљотрес из 1957. године означио је дефинитиван крај живота у граду који је данас потпуно напуштен и напола срушен.

5. Арлтунга, Аустралија

Фото: оуТубе сцреенсхот

Након 'златне грознице' ниво загађености ваздуха постао је неподношљив, а копачи злата су убрзо напустили град.

6. Колманскоп, Намибија

Фото: Тхинкстоцк

У граду Колманскоп у Намибијског пустињи 1908. године нађене су велике количине дијаманата. Тада је дословно било могуће наћи их на самој површини пустињског песка. Досељеници, углавном Немци, изградили су око рудника град Колманскоп, који је имао болницу, школу, позориште, казино, па чак и дворану за бал и први трамвај у Африци. Пошто 1954. више није било дијаманата, мештани су напустили ово место.

7. Орадур сир Глан, Француска

Фото: Тхинкстоцк

Ово село уништено је 10. јуна 1944, када су нацисти побили свих 642 становника, укључујући жене и децу. Након рата на оближњој локацији изграђено ново село, а наредбом француског председника Шарла де Гола изворно насеље је сачувано као трајно меморијално место.

8. Вароша, Кипар

Фото: Тхинкстоцк

Велелепни хотели, одмаралишта, бајне плаже, заправо цео ексклузивни комплекс, већ 36 година је потпуно пуст, затрпан песком и зарастао у грмље. Вароша је данас само сабласно место, без наде за ускрснуће. Турска инвазија на Кипар 1974. године натерала је људе на бег. Турска је Кипру одузела 40 одсто територије и земљу пресекла на два дела. Вароша је одмах по освајању ограђена, а дотадашњим грчким мештанима повратак никад није дозвољен.

 

 

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.