Тања Шљивар изабрана за нову директорицу Драме Народног позоришта у Београду

BUKA portal / 26. децембар 2018

Нова директорица Драме Народног позоришта у Београду је млада драмска списатељица Тања Шљивар, која, како пише СееЦулт, на то мјесто долази послије смјене Жељка Хубача протекле јесени, која је била повод за вишенедјељни протест глумаца и довела до одласка управника Дејана Савића.

В.д. управника Народног позоришта Ивана Вујић представила је Тању Шљивар 25. децембра на традиционалној новогодишњој, а својој првој конференцији за новинаре од када је на челу те куће, коју је одржала са осталим сарадницима – директорком Опере Јасмином Трумбеташ Петровић, в.д. директором Балета Константином Костјуковим и директором Музеја НП Драганом Стевовићем.

“Када сам пре 30 дана дошла у Народно позориште, ситуација је била да нема директора Драме. Одлучила сам се за Тању Шљивар која је била студент генерације на Факутету драмских уметности. Ја сам јој предавала и могу да кажем да је била изванредна у свакој области деловања”, рекла је Ивана Вујић, помињући награђиване комаде Тање Шљивар “Пошто паштета?”, “Режим љубави” и друге.

Истичући прегалаштво Тање Шљивар, интелектуалну радозналост и добре контакте са Европом, Ивана Вујић је изјавила да је са поносом изабрала веома образовану и веома даровиту младу жену. “Сматрам да је наша основна дужност да младим људима дамо простор за рад и стварање, да не иду другде него да свој рад и дар упрегну овде, да наше куће заблистају”, рекла је Ивана Вујић.

Тања Шљивар је захвалила на повјерењу које за њу значи част и одговорност, “нарочито у односу на претходна дешавања”.

“Ивана Вујић истиче подршку младима, али она је тек друга жена управница НП тако да је овдје битан и родни аспект”, рекла је Тања Шљивар, додајући да је њено именовање и дио таласа у којем су и Димитрије Коканов у Атељеу 212 и Миња Богавац у Шабачком позоришту.

Драма НП извешће, како је раније и планирано, “Нечисту крв” Боре Станковића и Шекспиров “Сан љетње ноћи”, а нови наслови још нису прецизирани.

Тања Шљивар је примјетила да Народно позориште, као национални театар, има своје задатке у погледу репертоара, а она би вољела да постане и модел по добром функционисању. “Не мислим само на материјалне услове, него на то да се модели комуникације у кући мијењају и да се инсистира на самообразовању сваког члана ансамбла”, рекла је она.

Мала сцена, како је додала, биће посвећена преиспитивању канона и откривању новог, али и нечег већ постојећег, а занемареног, као што је дјело списатељице Биљане Јовановић.

Ослобођење

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.