ТАЗЕ ДИПЛОМЕ - ПОВОЉНО Ускоро ћемо и умирати због купљеног звања без знања

Свједочанство из средње школе или факултетска диплома, семинарски, магистарски, па чак и докторски рад, могу се купити на "црном тржишту", то код нас није никаква новост. 

Elvir Padalović / 29. јануар 2019

    
Пандорина кутија, отворена након што је новинарка магазина Журнала стекла диплому Средње медицинске школе из Санског Моста за свега пар дана и за свега 2500 КМ, показала је како стоје ствари у овој земљи.  Нико, заправо, не зна колико лажних „доктора“, „учитеља“, „министара“ и других занимања слободно хода овом земљом.


Лавина покренута након овог случаја показала је пословичну забринутост домаћих институција, а најављене су и конкретне мјере.

Наиме, Федерална влада је средином јануара одлучила да прочешља дипломе својим запосленицима.
Тако ће се на тапету наћи радници федералних органа управе, федералних институција, завода, агенција, дирекција и других органа чији је оснивач Федерација БиХ. Ревизијом ће бити обухваћени именовани функционери, државни службеници и намјештеници у овим институцијама. На овај начин, Влада Федерације БиХ одговорила је на бројне захтјеве укупне јавности с циљем анализирања актуелног стања и увођења законитости у област образовања и функционисања јавног сектора. У Парламентарној скупштини БиХ је од свих запосленика затражено да доставе дипломе о стеченој стручној спреми, а провјераваће се дипломе додјељиване у високошколским и средњошколским установама.


Најновија вијест каже како су чланови Одбора за образовање, науку, културу и спорт Заступничког дома Парламента Федерације БиХ потврдили за агенцију Фену да ће кроз законске оквире настојати осигурати механизме да се препозна свака лажна диплома.

Чланови су увјерени да ће се, након поступка провјере вјеродостојности, ништавним ставити све што је нелегално стечено продајом и куповином диплома.


Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић изјавио је да ресорно министарство разматра покретање иницијативе у оквиру које би била провјерена вјеродостојност диплома запослених у институцијама.


Биће занимљиво пратити резултате ревизије по питању диплома запослених у институцијама Федерације БиХ и хоће ли бити неких конкретних мјера уколико се утврде нерегуларности. Занимљиво да се политички прича подигла тек сада, а не свих ових година, успркос напорима невладиних организација и појединих медија који су о томе информисали јавности.

Стање у Републици Српској


Да ли се најављеним ревизијама почело одмотавати клупко? 

Провјерили смо у надлежним институцијама у Републици Српској какво је стање када је ријеч о фалсификованим документима, те у којој мјери су подношени извјештаји против лица за ова кривична дјела.

Републичка просвјетна инспекција у редовним контролама васпитно-образовних установа у Републици Српској контролише да ли се наставни процес организује и реализује у складу са законом, а од чега зависи и законитост стицања диплома.


У складу са законом датим овлаштењима, просвјетна инспекција увидом у документацију васпитно-образовних установа контролише да ли се евиденције воде уредно, да ли се упис ученика и студената проводи на прописани начин, да ли се испити полажу у утврђеним роковима, те да ли су органи установе формирани на законит начин.


У овој институцији напомињу како контролу вјеродостојности и законитости стицања диплома за појединачна лица врше по захтјеву установа, односно послодаваца, увидом у документацију и евиденције васпитно-образовне установе у којој је диплома стечена, наравно уколико се иста налази у Републици Српској. Просвјетна инспекција Републике Српске није овлаштена да врши контролу у васпитно-образовним установама у осталим дијеловима БиХ, нити наравно у другим земљама уколико је лице образовање завршило ван Републике Српске.


 Просвјетна инспекција нема овлаштења истражних органа, а у складу са Законом о инспекцијама, инспекцијски преглед се врши непосредним увидом у опште и појединачне акте и документацију субјекта контроле и представља основни метод утврђивања чињеничног стања у поступку инспекцијског надзора.


ИНСПЕКТОРАТ РС:  Достављени подаци полицији за 8 лица


У протеклим годинама инспекција није утврђивала неправилности када је ријеч о стицању школских исправа у образовним установама у Републици Српској, те стога није било случајева у којима би налагала поништавање школских исправа. Такође, овом органу нису се обраћала физичка лица или друге институције са представкама да располажу сазнањима да васпитно-образовне установе у Републици Српској омогућавају појединцима незаконито стицање диплома. 


 „Међутим, сусретали смо се са случајевима да у евиденцијама школе не постоје подаци, нити евиденције о лицу на чије име гласи „фиктивна“ диплома, те да образовна установа никада није ни издала такву исправу. Због основане сумње да је почињено кривично дјело фалсификовања школских исправа, у овим случајевима обавјештавамо Министарство унутрашњих послова Републике Српске ради предузимања даљих мјера из њихове надлежности“,  истиче Душанка Макивић, портпаролка Инспектората РС.


Републичка просвјетна инспекција не може дати квалификацију да је диплома фалсификована. Наведену квалификацију може дати само надлежни органи након провођења законом прописаног поступка (вјештачења). 


„Према подацима за 2018. годину, републичка просвјетна инспекција је на основу достављених захтјева, извршила увид у законитост стицања докумената образовања за 17 лица, те су због основане сумње да је почињено кривично дјело фалсификовања школских исправа, Министарству унутрашњих послова Републике Српске достављени подаци за осам лица“, истиче наша саговорница.

За провођење истражних радњи у смислу надзиранја, праћења, саслушавања свједока и доказивања да је почињено кривично дјелова фалсификовања јавних исправа, те процесуирање лица која се организовано баве овим недозвољеним радњама, надлежни су Министарство унутрашњих послова Републике Српске и Окружна тужилаштва.


„У протеклим годинама могли смо видјети да су надлежни органи вршили претресе стамбених објеката физичких лица у којима су пронашли и одузели различите предмете који се користе за фалсификовање јавних исправа, а физичка лица су привођена и против истих су покренути поступци“, додаје Макивић за БУКУ.

МУП РС: 39 извјештаја против 39 лица


МУП Републике Српске саопштио је за портал БУКА како је у току 2018. године, на подручју Републике Српске, евидентирано 39 кривичних дјела „Фалсификовање исправе“ из члана 347. Кривичног законика Републике Српске, а  која се односе на фалсификовање диплома. 


„За наведена кривична дјела, надлежним тужилаштвима поднесено је 39 извјештаја, против 39 лица“, наводи Мирна Миљановић, начелница Одјељења за односе са јавношћу МУП-а РС.

АКЦИЈА „ДОКУМЕНТ“ – Затвор за Едуарда Ђукића


Једна од најпознатијих усмјерена против фалсификатора јесте акција „Документ“, а која је била резултат вишемјесечне истраге која је вођена са циљем проналаска доказа за расвјетљавање кривичних дјела „Фалсификовање исправе“ и „Посебни случајеви фалсификовање исправе“ .


Током наведене акције, на основу наредбе Основног суда Прњавор,  извршен је претрес стамбених објеката на двије локације на подручју општина Прњавор и Дервента, а због сумње да је извршио поменута кривична дјела ухапшен је Едуард Ђукић. Током претреса пронађено је и изузето укупно 170 различитих предмета који ће послужити као доказ у кривичном поступку и то поименице - 91 матрица за израду диплома, печати, дипломе, мобилни телефони, штампачи, празне хартије са печатом, свједочанства о завршеним средњим и основним школама, различита увјерења о имовинско-правним односима,  о здравственом стању, уговори о раду, вриједности некретнина и други документи погодни за фалсификовање
Оптужницу против њега потврдио је Основни суд у Прњавору, којом га терети за кривична дјела фалсификовање исправе, превару, израду, набављање, посједовање, продаја или давање на употребу средстава за фалсификовање исправе.


Према оптужници, он се терети да је штампао лажне бјанко дипломе разних средњих школа и факултета у својој кући у Прњавору. Затим је уз помоћ дигиталне опреме скенирао оригинални печат исјечен са правих диплома, а потом га копирао на одштампане лажне дипломе које је по потреби попуњавао. 


Према информацији коју смо добили из Окружног јавног тужилаштва Бањалука, ова је институција подигла оптужницу против њега дана 08.12.2016. године због продуженог  кривичног дјела Фалсификовање исправе из члана 377. став 2. КЗРС у стицају са кривичним дјелом Израда, набављање, посједовање, продаја или давање на употребу средстава за фалсификовање исправе из члана 380. став 1. КЗРС и продуженим кривичним дјелом Превара из члана 239. став 3 у вези са ставом 1. КЗРС.


„Поступајући по подигнутој оптужници Основни суд у Прњавору, дана 09.10.2017.године, донио је пресуду којом је оптуженом изречена осуђујућа пресуда- јединствена казна затвора у трајању од двдесетосам (28) мјесеци“  речено је за БУКУ у Окружном јавном тужилаштву Бањалука.


„Тужилаштво је у току прошле 2018. године, када је ријеч о кривичном дјелу „Фалсификовање исправе“  имало укупно у раду 265 пријава“, рекла је за БУКУ Маја Ђаковић Видовић, Руководилац односа са јавношћу Окружног тужилаштва у Бањалуци.


Према њиховим информацијама достављеним порталу БУКА, у 126 предмета Тужилаштво је подигло оптужницу,  у 17 предмета је донесена наредба о неспровођењу истраге, а у 81 предмету донесена је наредба о обустави истраге. 


„У току прошле године за почињено кривично дјело Фалсификовање исправе  надлежни судови донијели су  у 173 предмета осуђујуће пресуде“, рекла је за БУКУ Маја Ђаковић Видовић.

 

Девалвација знања


Стефан Благић, предсједник Удружења Рестарт Српска, каже како је срамотно да се у БиХ диплома може купити на сваком кораку, али када смо се суочавали са наглом хиперпродукцијом нпр. менаджера, нико се није ни освртао. 


“Међутим, дошли смо у фазу гдје данас-сутра постоји могућност да нас лијечи неко ко је фалсификовао или купио диплому, што значи да се директно угрожавају људски животи. Парадокс је што свакодневно читамо и слушамо о томе како нам најбољи ђаци/студенти одлазе из земље, јер од ових са лажним дипломама не могу да добију запослење”, додаје он.


Интересантно је и то да се правосудне институције нису довољно интензивно бавиле наведеним проблемом, све док у јавност није испливала афера везана за куповину дипломе средње медицинске школе у Санском Мосту. 

“Како ће се све то завршити, не знам, али чињеница да је постојала пријава Тужилаштву БиХ управо за овај случај неколико мјесеци раније, а да Тужилаштво није реаговало, потпуно обесхрабрује. Сматрам да би прво сви државни функционери требало да ставе своје дипломе на провјеру и на увид јавности, јер не можемо очекивати да се озбиљно ухвате у системски коштац са проблемом чији су узрок они сами”, каже Стефан Благић за БУКУ.

 

Дејан Лучка, из Бањалучког центра за људска права, наглашава да на нашем подручју одавно имамо паролу да се знање и стручност не цијене како би требало, осим, понекада, у пословима који су чисто физичке природе. 


„Сада стручњака и у тим, мајсторско-физичким пословима мањка, јер су због лоших услова рада отишли тамо гдје им је боље. Дотле, за многа занимања полако добијамо естрадизацију знања и девалвирање било какве нормалне приче о онима који умију и знају. Док се флоскулно прича о побољшању услова и улагању у образовање, борби против корупције и рјешавању круцијалних проблема, јавно се дипломе дијеле лијево и десно, даје се и пропагира кич и шунд и сипа се што више забаве за милионе. Полако је стил јефтине забаве ушао у крвоток потенцијала државе, пустошећи дух живота и побуне наше будућности, а лако добијање диплома је постало ствар коју друштво више и не осуђује, у смислу: зашто би се мучио када имаш лакши начин, а та диплома вриједи као и она за коју се мучиш и мозгаш“, рекао је Лучка.

 

Он наводи да све то добијамо захваљујући дјелању и изјавама политичара, пракси у многим државним установама и предузећима и свакодневним интеракцијама између људи. 


„У мејнстрим медије, на одговорне позиције и на мјеста која треба да праве неку бољу будућност пуштају се људи којима су највећи успјеси то да знају да буду сервилни или да добро уновче свој дар за прављење шоуа, док се таква матрица сервира и свим људима код нас. Ради како ти се каже, искористи везе и везице, не ласај, направи и ти шоу када треба, а знање остави по страни“, каже Лучка и додаје: 


„У таквој атмосфери је фалсификовање диплома средњих школа и факултета лагано постало јавна тајна, док се са фалсификованим дипломама навелико хвале њихови носиоци, често са подсмијавањем гледајући и „критикујући“ оне који су своје образовање стекли на поштен начин. У ту категорију се могу убројати и оне „образоване“ установе које су основане са циљем да брзо узму новац и да људима кроз кратак период обезбиједе легалну диплому. Као што један мој колега, који је добро упућен у материју, воли да каже, 'ми смо невјероватна земља, јер овдје у БиХ имамо легално трговање са дипломама и знањем'. Искрено, људе који су на такав, нелегитимно-легалан начин дошли до диплома не треба осуђивати. Њима је систем без контроле и са двоструким стандардима дао могућност да тако нешто ураде. Прави кривци за такво стање су они који годинама разграђују образовни систем, док са друге стране граде квазиобразовне организације. Све са циљем стицања профита, док о јавном интересу и бољитку нико од њих и не мисли“, наводи наш саговорник.


Према његовим ријечима, то није случај само са фалсификованим дипломама, него и са самим образовањем, знањем и науком. 


„Рођачке везе у образовању, од оног најнижег до високог функционишу као у најкорумпиранијим државама Африке. Свакодневно се уништава студентски стандард, не дајући прилике да се Болоњска декларација стварно уведе у систем образовања. У добром броју случајева још увијек се користе уджбеници који су били застарјели и прије двадесет година. Предмети, који су насушно потребни нашем образовају, као што су Програмирање и Предузетништво не налазе плодно тло, нити вољу да на прави начин буду унијети у систем образовања. Код академаца имамо и надугачко и нашироко плагирање, почевши од студената, преко асистената па до професора. Такође, имамо и 'научне скупове' на којима се понове већ хиљаду пута изречене флоскуле не дајући нити једног, бар малог, доприноса науци. Зато многобројни универзитети скоро да и немају људи који пишу чланке за часописе са сци листе, који нешто значе у науци“, каже Лучка.


Такође, док се знање и дипломе девалвирају, ми имамо и невјероватан одлив кадра различитих образовних профила. Мајстори, електричари, љекари, медицинско особље, возачи, високообразовани који су потребни земљама ЕУ, као што су то програмери и инжењери. Сви они одлазе, са једном главном мишљу – знање и умијеће које имамо овдје не налази на добар пријем, и идемо тамо гдје ће нас цијенити. 


„Тако ће онима који се „не евакуишу“ из БиХ, примјера ради, на крају остати медицинско особље са фалсификованим дипломама или оним добијеним кроз два мјесеца некаквог курса, па ће такво лијечење изгледати као ријалити у којој главу улогу игра Мирољуб Петровић. Кад људи почну умирати због допуштања масовног фалсификовања или нелегитимно-легалног узимања диплома, онда ћемо се држати за главу и осуђивати, док се будемо питали како је то могуће...“

 

* Текст је произведен у оквиру медијског поол-а Мреже АЦЦОУНТ (Антикорупцијска мрежа организација цивилног друштва)


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.