Те вјетрењаче: Рат једног холандског села против туриста

Пар десетина становника Киндердајка проклиње дан када је Унеско уврстио њихово село са 19 ветрењача на листу универзалне културне баштине

BUKA portal / 26. новембар 2018

Пар десетина становника Киндердајка проклиње дан када је Унеско уврстио њихово село са 19 ветрењача на листу универзалне културне баштине. До пре две деценије Киндердајк је био оаза људи који воле природу, миран и повучен живот у провинцији. У живописно село, 15 километара од Ротердама, долазили су само малобројни туристи, углавном Немци, Енглези, понеки Американац, у жељи да виде ветрењаче старе три века у којима и даље живе људи. Киндердајк је био нека врста разгледнице, иконе некадашње Холандије, пре индустријске револуције и глобализације.

Идилу 60 становника и образованих путника намерника прекинула је "несрећна" одлука Унеска 1997. године и стављање села на листу азијских тур-оператора. У кругу од неколико година, Киндердајк је од рајског места претворен у туристички "пееп схоw". Прошле године је кроз село протутњало 600.000 туриста, у доброј мери са Далеког истока, и често без елементарног поштовања приватности људи који живе у ветрењачама.

"Ми нисмо Дизниленд, ни музеј на отвореном, него село у којем живе људи", слоган је којим су се побунили мештани и започели оно што у Холандији колоквијално зову "Рат ветрањача против туриста". Једноставно, сељани из Киндердајка не могу више да трпе туристе који их 24 сата дневно фотографишу, снимају, чак и уз употребу дронова, без обзира на то да ли су за трпезом, у врту, кревету или испред телевизора у дневној соби, остављају тоне ђубрета иза себе. Уз све то село нема никакву финансијску добит од туриста јер се ради о класичним најездама "туриста-скакаваца" који у јурњави за селфијима немају кад ни да купе сувенир, попију чашу вина или кафу, а камоли да ручају.

Последње звоно на узбуну је одлука власти у Ротердаму да се прошири оближња речна лука и повећа пропусни капацитет на 850.000 туриста годишње. Права ноћна мора за Киндердајк имајући у виду стотине аутобуса који истоварују свакодневно масе "селфи-зависника". Киндердајчанима је слаба утеха да су са 10.000 туриста по глави становника апсолутни светски рекордери и радо би то мењали за период кад су мирно живели уз путнике намернике који су се дивили њиховим ветрењачама и поштовали њихову приватност и привилегију што могу да виде кутак конзервираног 18. века.

Текст објављен у актуелном броју Недељника. 
 


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.