Тегелтија: Непоштивање наредби надлежних органа и угрожавање здравља становништва је кривично дјело

Тегелтија је навео да ВСТС протеклих неколико дана ради на изради ове иницијативе и, како је истакао, вјероватно ће је усвојити сутра и доставити надлежним министарствима правде.

BUKA portal / 26. март 2020

 

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ Милан Тегелтија потврдио је Срни да је за данас предвиђена телефонска сједница ВСТС-а на којој ће бити разматрана ургентна питања значајна за правосудне институције и грађане у БиХ, међу којима је питање рокова у различитим поступцима пред правосудним органима.

"Једно од тих питања је усвајање иницијативе за доношење уредбе са законском снагом којом ће бити ријешено питање рокова у различитим поступцима пред правосудним органима, почевши од рокова за подношење тужби и других приједлога до рокова за улагање редовних и ванредних правних средстава", рекао је Тегелтија.

Тегелтија је навео да ВСТС протеклих неколико дана ради на изради ове иницијативе и, како је истакао, вјероватно ће је усвојити сутра и доставити надлежним министарствима правде.

"Ријеч је о ургентној ствари која се мора хитно рјешавати да грађани због ванредног стања не би изгубили одређена права која им припадају, а због објективне немогућности поштовања важећих рокова. Основна идеја је да престају да теку сви рокови за вријеме ове ванредне ситуације", прецизирао је Тегелтија.

Тегелтија је упозорио да је кршење одлука надлежних органа, посебно рјешења о самоизолацији и другог, обухваћено важећим кривичним законима у групи дјела против здравља људи за која су запријећене и казне затвора, те су сва тужилаштва добила препоруку да по приоритету поступају по овим кривичним дјелима.

Он је упутио молбу грађанима да буду савјесни и одговорни у извршавању наредби надлежних органа у овој ванредној ситуацији, првенствено ради заштите себе и других.

"Свако непоштовање наредби и одлука надлежних органа у овој ситуацији које може угрозити здравље становништва је кривично дјело и сви који почине таква кривична дјела биће кривично гоњени од надлежних правосудних институција", поручио је Тегелтија.

Он је констатовао да правосудне институције раде у свом нужном капацитету и да ће им оваква кривична дјела представљати апсолутни приоритет. 
 

(Срна)


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.