ТЕКБИР СВУДА, СВУДА ОКО НАС: Непријатељ није потребан, Бошњаци сами од себе праве вјерску скупину

Невини људи су убијени те '92. године. То што нема доказа за његову осуду, не значи да Насер Орић није кривац или да барем не зна оне који су убијали невине.

Avdo Avdić / 01. децембар 2018

„Аллах је највећи“, текбирали су данас пред Судом БиХ окупљени Бошњаци. Мало, затим, из зграде је изашао „ослобођени“ Насер Орић, па је Аллах, логично, пао у други план. 

И прије два мјесеца Аллах је био највећи. Бакир Изетбеговић је подигао руку, прогласио Шефика Джаферовића новим бошњачким чланом Предсједништва БиХ, а окупљена маса пред Централом СДА је узвикнула: „Аллаху екбер“. Онда је Шефик Джаферовић ауторитативно, онако, како само он то зна, узвикнуо: „прекини“ и СДА  је, опет, постала највећа.

Тако то изгледа када Бошњаци славе. Сјетит ћете се, 2015. година је била, када су Джеко и Вишћа срушили Израел на Билином Пољу. И тада је с трибина маса узвикивала „текбир“.

„Текбир је термин који се користи за синтагму Аллаху екбер, тј Аллах је највећи“,пише на службеној страници Исламске заједнице у Босни и Херцеговини.

Изговарање текбира је обавезно током молитве, текбир је саставни дио позива на молитву, текбир се изговара приликом клања курбана ... Али откуд текбир испред Суда БиХ, док се унутра читају имена невино убијених Срба у селима поред Братунца?

„Ко убије једног невиног човјека, као да је све људе побио“, пише у 32. ајету кур'анске суре Ел Маидах.

Невини људи су убијени те '92. године. То што нема доказа за његову осуду, не значи да Насер Орић није кривац или да барем не зна оне који су убијали невине. Па, опет, то не смета Бошњацима окупљеним испред зграде Суда БиХ да „неутврђивање истине о страдању невиних“ прославе узвикујући „Аллаху екбер“. Осим тога, није Суд БиХ ослобађајућу пресуду против Насера Орића донио „у име Аллаха“, већ „у име Босне и Херцеговине“, у којој више од пола становништва не вјерује у Аллаха.

Каква је да је, БиХ је држава три народа и осталих који живе у њој. БиХ је, формално, секуларна држава. Мултиетничка БиХ највише је потребна Бошњацима, јер само тако могу имати државу у оквиру ових граница. Није, дакле, симбол БиХ Насер Орић. Симбол БиХ је Суд БиХ. Није симбол БиХ породица Изетбеговић нити СДА. Симбол је Предсједништво БиХ. Симболи БиХ су институције БиХ и сви народи. Муслимана има широм свијета, али Бошњаци су само у БиХ или из БиХ. 

И зато, када на избору свог предсједника узвикнеш текбир, а маса те испрати са „Аллаху екбер“, када испред зграде Суда БиХ, опет, узвикнеш текбир, а окупљена маса загрми да је „Аллах највећи", када Джеко и Вишћа забију три комада Израелу, а на трибинама се, опет, зачује „Аллаху екбер“, када борци изађу на улице и уз текбире траже већа  права,  тада ти нису потребни Додик и Човић да од тебе као народа направе вјерску скупину. Сам ћеш се претворити у њу. 

(зурнал.инфо) 


Бука препорука

Колумне

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.