Тексашка болница на Фацебооку преносила операцију мозга, погледајте

Млада пацијентица у Тексасу која је била будна током операције мозга могла је разговарати с лијечницима за вријеме захвата а гледатељи из читавог свијета могли су то проматрати јер је дио операције преношен уживо на Фацебооку.

BUKA portal / 31. октобар 2019

 

Готово 100.000 људи погледало је до сриједе 40-ак минута дуги дио операције у којој су лијечници уклањали тумор из мозга Јенне Сцхард у уторак пријеподне, а који је преношен уживо.

Снимка приказује 25-годишњу пацијентицу како разговара с лијечницима с једне стране завјесе док лијечници у хируршким маскама оперирају њен мозак с друге стране завјесе.

 

 

Сцхардт је претрпјела мождани удар због накупине крвних жила у лијевом темпоралном режњу због чега је имала потешкоћа с говором, казао је предстојник клинике за неурологију методистичког здравственог центра у Далласу др. Нимесх Пател.

Она је остала будна током операције како би лијечници били сигурни да неће оштетити неки дио мозга који контролира говор па је морала изговарати разне ријечи током захвата како би хирурзи направили карту њеног мозга, рекао је Пател.

"Како бисмо утврдили којим ћемо путем приступити туморској маси морали смо утврдити који је пут сигуран", рекао је Пател. Сцхардтовој су постављали чак и питања о њеном псу како би тестирали памћење током захвата који је укупно трајао 4,5 сати.

"Операција на мозгу уз будност пацијента није рутинска иако их радимо", казао је. "Овиси о томе гдје је оштећење које морамо оперирати и жели ли пацијент бити будан или успаван".

Сцхардт, студентица из Иллиноиса, бит ће отпуштена из болнице данас


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.