Телевизијском премијером филма “Дневник Диане Будисављевић” обиљежава се сјећање на пробој заточеника из Јасеновца

“Дневник Диане Будисављевић” играно је документарни филм о најбољим људима у најгорим временима.

BUKA portal / 20. април 2020

 

Филм “Дневник Диане Будисављевић” редатељице Дане Будисављевић своју ће телевизијску премијеру имати 22. травња 2020. у 20:05 сати на првом програму Хрватске радиотелевизије (ХРТ), на дан када се обиљежава сјећање на пробој посљедње групе заточеника логора Јасеновац, уједно и дан сјећања на све жртве и преживјеле заточенике тог усташког логора. Исте вечери, од 21 сат, филм ће бити приказан и на првом програму Радио Телевизије Србије (РТС)

“Дневник Диане Будисављевић” играно је документарни филм о најбољим људима у најгорим временима. Диана Будисављевић са супругом лијечником, кћерима и тек рођеном унуком живи животом загребачке високе грађанске класе. У јесен 1941. дознаје да се Жидовке и Српкиње с дјецом одводе у логоре гдје умиру од глади и болести. Жидовска опћина шаље помоћ Жидовкама, али за Српкиње нитко не брине. Користећи своје аустријско подријетло, Диана апелира на власт, цркву и Црвени криж да спасе барем дјецу. Нитко од њих не жели преузети одговорност. С неколицином пријатеља у свом стану прикупља помоћ и организира акцију којом ће до краја Другог свјетског рата од сигурне смрти бити спашено више од 10.000 дјеце. Захваљујући Дианином дневнику, који је након њезине смрти пронашла унука, расвијетљена је херојска улога жене увјерене да њезин живот није вреднији од живота недужно прогоњених.

Диану Будисављевић глуми изнимна Алма Прица која је за улогу награђена Златним Орионом на Филмском фестивалу глумца у Винковцима те наградом Јутарњег листа Златни студио. Њеног супруга, лијечника Јулија Будисављевића глуми словенски глумац Игор Самобор, а улоге у овом филму остварили су неки од понајбољих глумаца регије попут Мирјане Карановић, Ливија Бадурине, Арете Ћурковић, Ермина Брава, Крешимира Микића, Урше Раукар и Вилима Матуле.

“Дневник Диане Будисављевић” премијерно је приказан лани на Пулском филмском фестивалу гдје је након осмоминутног пљеска публике освојио чак шест награда, међу којима и најважнију – Велику Златну арену за најбољи филм. Филму је досад додијељено укупно 15 награда, а истичу се награда за најбоље дебитантско остварење на филмском фестивалу у њемачком Цоттбусу те награда за најбољи дугометражни играни филм на Фестивалу жидовског филма у Јерузалему. Посебно су значајне и двије награде публике – она из Пуле те награда коју су београдски гледатељи филму додијелили на фестивалу Слободна зона јер обје свједоче о срдачним реакцијама гледатеља.

“Дневник Диане Будисављевић” играо је у кинима широм Хрватске, Србије, Словеније и Босне и Херцеговине гдје га је погледало више од 65 тисућа људи, а значајан интерес исказала је и средњошколска публика у Хрватској, но због епидемије изазване коронавирусом, филм ће у школске клупе чим се ситуација нормализира.

Екипа филма тренутачно ради на новом пројекту “Од филма до музеја”, виртуалном музеју који ће тематизирати велику причу о Диани Будисављевић и њеној хуманитарној акцији, а донијет ће досад необјављене материјале прикупљане и стваране тијеком вишегодишњег повијесног истраживања и рада на филму. Довршетак пројекта планиран је за јесен.

Филм “Дневник Диане Будисављевић” настао је у продукцији Хулахопа из Загреба те у сарадњи са словенским и српским продуцентима Децембер и Тхис анд Тхат Продуцтионс. Суфинанциран је средствима Хрватског аудиовизуалног центра, Словенског филмског центра, Филмског центра Србије, ХРТ-а и еуропских фондова МЕДИА и ЕУРИМАГЕС.

Филм се на ХТВ-у приказује уз титлове за особе оштећена слуха. Титлови су доступни на страници Телетекста 888


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.