Тешка животна прича Мире Бањац: "Узимала сам паре од каматаша и хтјела да се убијем"

ДАНАС ПУНИ 90 ГОДИНА

BUKA portal / 04. новембар 2019

Мира Бањац је једна од највећијх звезда југословенског филма, телевизијска, позоришна и филмска легенда. Иако је живот није мазио, али Мира, никада није одустајала. Корачала је кроз живот уздигнуте главе.

О свом детињству и одрастању испричала је овако:

“Ја, у ствари, уопште и нисам била дете. Била сам, ето, неко биће. Одрасла сам у току страшног рата и ужаса. Друго, живела сам код бабе. Мој отац је био Американац. Довели су га овде кад је имао двадесет и неку годину. Није ни знао српски, оженили су га мојом мајком која је била лепа девојка”, рекла је за Мира Бањац, преноси Курир.

Њени родитељи живели су свега четири године заједно, а онда се отац вратио за Америку, с обећањем да ће послати њеној мајци папире за њу и малу Миру. Желео је да и оне дођу.

Обећање је испунио, али се десило нешто што ће дуго памтити.

“Моји ујаци нису дали. И тако, ми не одосмо. Онда је мајка отишла у Београд, где се запослила. Примаче се рат, затворише се границе између Србије и Хрватске, она оста у Београду, ја у Ердевику, где сам и рођена, код бабе и тетке по оцу, која је такође дошла из Америке и слабо говорила српски. Те две жене су се страховито свађале, а ја сам живела у томе и у чежњи за мајком. Због њих две, баке и тетке, никада нисам научила енглески”, испричала је Мира Бањац.

Када је дипломирала, одмах се удала и то за своју прву велику љубав, Андреју Јовановића. Упознали су се на студијама глуме у Новом Саду.

Мира је већ у 24. постала мајка, родила је сина Бранислава, Брану. Пошто је рано остала сама, није имала пуно времена да се посвети сину и приватни живот трпео је на уштрб каријере.

Мира Бањац је у једном кризном моменту размишљала да себи одузме живот. Није имала пара, а дуговала је доста новца.

“Јаукала сам београдским улицама, била сам на ивици да се убијем. Морала сам да позајмљујем новац. Прво сам наишла на зеленаше, који су узимали по три пута више и то је био рашомон. Једног дана сам отишла у хотел ‘Метропол’, наручила кафу, села да напишем писмо и хтела да се бацим доле”, рекла је Мира Бањац.

“У једном тренутку позвао ме је Стипе Делић. Каже хоће да радим велику главну улогу. Била је то чувена Марија, из логора, због које су ме шишали до главе. Уговор је био милионски. Потпишем и вратим све дугове. То је био мој мрак, али и процишцење. Пола динара више у животу нисам позајмила! Да умирем – не бих”, рекла је Мира Бањац у једном интервјуу.


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.