Тешке оптужбе на рачун Инстаграма: "Не шпијунирамо кориснике!"

Инстаграм - апликација за дијељење фотографија, не шпијунира приватне разговоре својих корисника да би им касније слала циљане рекламе, изјавио је данас директор те апликације Адам Мосери у интервјуу за америчку телевизијску мрежу ЦБС.

BUKA portal / 26. јун 2019

Foto: Ilustracija

 

"Не гледамо ваше поруке, не слушамо ваше разговоре. Било би изузетно проблематично да то радимо. Међутим, свестан сам да ће вам бити тешко да ми поверујете", рекао је Мосери.

Директор Инстаграма, филијале Фацебоок-а, одговорио је на то питање новинара пошто су се корисницима појавиле рекламе за одређене производе који су поменути у њиховим ранијим приватним разговорима.

Питање поверљивости података корисника друштвених мрежа једно је од најосетљивијих с којима се суочава Фацебоок после скандала 2018. године с цурењем података које је преузела фирма Цамбридге аналyтица.

Мосери је скренуо пажњу и на технологију за прављење намештених, веома реалистичних видео снимке на којима се неким познатим личностима могу ставити у уста изјаве које оне нису никад дале. Он је ту врсту видео снимака назвао "дубоко лажнима" (деепфаке).

Председница Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси се крајем маја наљутила на Фацебоок, пошто је та друштвена мрежа одбила да повуче намештени, "дубоко лажни" видео снимак на којем изгледа да она говори као да је пијана. Мосери је рекао да још не постоји "политика" против таквих видео снимака и додао да Инстаграм покушава да нађе равнотежу између безбедности и слободе изражавања, што није увек лако.

Б 92


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.