Тест њемачког језика многима препрека за добијање визе

БЕРЛИН - Многи мигранти, који желе да се придруже брачном партнеру у Њемачкој, не успјевају да положе обавезни тест њемачког језика.

BUKA portal / 27. април 2019

Њемачка партија Левице то критикује и сматра да су критерији за познавање језика нереални.

Усељеници у Њемачкој могу продубити своје знање језика у центрима за образовање одраслих, као што је "Волксхоцхсцхуле”, а они постоје у свим њемачким градовима, па и у Хамбургу.

Прошле године више од 16.000 потенцијалних страних супружника није успјело да положи испит из познавања њемачког језика, који је услов за спајање фамилија. То преносе листови медијске групе Функе, позивајући се на одговор Савезне владе у Берлину на упит који је дошао из посланичког клуба партије Љевцие у Бундестагу.

У одговору се каже да је на такозваном "Испиту њемачког 1" учествовало 48.130 људи. Нешто мање од 16.200, дакле отприлике једна трећина, није положило тест, који је предуслов за дозволу брачном партнеру да се придружи свом супружнику у Њемачкој.

Према наводима њемачке владе, број испита за странце који желе да дођу у Нјемачку већ годинама расте. У 2016. години је 37.840 супружника изашло на "Испит њемачког језика 1". У 2017. години било их је више од 42.000, а у 2018. тест је покушало да савлада 48.130 брачних партнера. Стопа оних који су пали на испиту је константна и представља отприлике трећину свих који изађу на испит, пишу новине медијске групе Функе.

На испит њемачког излазе највише супружници из Турске, Русије, Македоније, Косова, али и Тајланда, Вијетнама и Ирака. Они покушавају да положе тест језика како би могли да допутују у Нјемачку. Стопа оних који падају на испиту је посебно висока у Ираку. Од 1.626 људи, колико их је тамо изашло на испит, прошло је свега 722 људи. Више од половине (904) је пало - и не може да се придружи партнеру, барем тако дуго док поново не изађу на испит и док га не положе.

Морају да знају да испуне образац

Прописане "једноставне језичке вјештине" за Савезни уред за миграције и избеглице (БАМФ) значи да странац разуме једноставне реченице у свакодневном животу, да може да иде у куповину или да тражи упуте. Они би требали да буду у стању и да попуне обрасце, што ће тражити од њих у разним установама. Из теста су изузети не само грађани САД и Израела, већ и грађани ЕУ, потом високо квалификовани радници и приватни подузетници. Супружници избеглица, којима је признат статус у Њемачкој и који су успјели да добију дозволу боравка, такођер не морају да полажу тај испит.

Партија Левице у Бундестагу критиковала је захтјеве постављене странцима у погледу спајања фамилија као "потпуно нереалне".

Језички тестови довели су до тога да "породице годинама буду раздвојене", изјавила је за "Функе Њузпејперс” заступница Левице Гокај Акбулут.

"Учење језика у самој Њемачкој било би много лакше, јефтиније и мање стресно за оне који морају да полажу овај испит у својој домовини, како би од Њемачке амбасаде добили дозволу да се придруже брачном партнеру у Њемачкој", изјавила је Акбулут.

Повјереница за интеграције њемачке савезне владе Анете Видман-Мауц (ЦДУ), узела је у одбрану уредбу о обавезном полагању испита у земљи поријекла уведену 2007. године. "Сасвим је исправно да странци морају да дођу у Нјемачку са основним познавањем немачког језика", каже она и закључује: "Само на тај начин они могу да се снађу од самог почетка, да се уклопе и да тако пронађу упориште у друштву."

 

Извор: Независне/ДW.цом


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.