Тестере, блато и отворен пламен – играчке најбоље оцијењеног вртића (ФОТО)

Иако су данас стадарди безбедности строжији него икад пре, стручњаци за образовање одлучили су да подрже педагоге који истрајавају у борби за детињство испуњено природом и изазовима које она пружа.

BUKA portal / 09. мај 2019

Шумско обданиште “Виле и вилењаци” у Дорсету у Енглеској добило је највише оцене Бироа за стандарде у образовању због тога што малишане уместо баратању дигиталним справицама учи руковању тестерама и ватром.

Иако су данас стадарди безбедности строжији него икад пре, стручњаци за образовање одлучили су да подрже педагоге који истрајавају у борби за детињство испуњено природом и изазовима које она пружа.

 

sumsko obdaniste

 
Ово обданиште налази се у сред шуме и нема ни текућу воду ни струју. Шест васпитача надгледају децу док се она пењу по дрвећу, висе на конопцима. сецкају поврће и кувају ручак на отвореном пламену. 
 
Инспектори Бироа били су задивљени тиме што су деца, захваљујући боравку ба отвореном, показала веома висок ниво самопоуздања и независности. “Деца су изузетно мотивисана широком лепезом изазовних и поучих искустава. Док истражују природно шумско окружење, сасвим су посвећена учењу,” написали су у извештају.

Малишани време проводе на отвореном без обзира на кишу или ветар, јер се вртић руководи крилатицом “Не постоји лоше време, већ само погрешна одећа”. Просечан дан проводе певајући песме око ватре, градећи колибе и гацајући по барицама. Математику уче помоћу гранчица, а лишће и кору дрвета користе за стварање уметничких дела. Такође, гаје своје биљке и месе сопствени хлеб.

Кад почне киша, деца навлаче кабанице и гумене чизмице, и склањају се под настрешницу од грања. 

sumsko obdaniste

 

Кирстин Фрир, која је 2007. године основала ово обданиште, за Дејли мејл каже “Верујемо да су деца онолико срећна колико су блиска са природом, у којој најбоље уче. Одрастала сам кампујући са породицом у природи, као и моја деца, али сам схватила да је много деце која нису имала таква искуства. Многа деца су потпуно отуђена од природе и одрастају у четири зида, окружена модерном технологијом. Ми покушавамо да одгајимо будуће тинејджере који се неће лако досађивати, већ ће умети да цене свет који их окружује.”

 

sumsko obdaniste

 

Приредила: Јована Папан

Извор Детињарије

 

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.