Тхомпсон у Широком Бријегу урлао "за дом"

Пјевачу Марку Перковићу Тхомпсону пресуда Високог прекршајног суда којом је кажњено извикивање поздрава "за дом спремни'' ништа не значи.

BUKA portal / 16. август 2019

 

Пјевач је доказао да не поштује хрватске институције, односно судбену власт на Фацебооку, гдје је јучер објавио статус с текстом кажњене пјесме Бојна Чавоглаве која почиње усташким поздравом "за дом спремни'' уз снимку дијела концерта у Широком Бријегу. Наравно, онога у којем Тхомпсон виче "за дом'', а публика урлајући одздравља "спремни''.

 

На концерту у Широком Бријегу неколико десетака тисућа људи

Концерт је одржан јучер у склопу обиљежавања  Дана Града Широког Бријега и Велике Госпе, а према неким процјенама, на њему је било неколико десетака тисућа људи. 

Тако да Тхомпсон и даље, унаточ пресуди Високог прекршајног суда, наставља с праксом извођења спорног поздрава.

Високи прекршајни суд казнио поздрав "за дом спремни"

Подсјетимо, Високи прекршајни суд у Загребу новчано је казнио пјевача Марија Роса из Макарске због извођења пјесме Бојна Чавоглаве тијеком обиљежавања Олује 2015. године у Макарској, и то због почетка пјесме у којем се спомиње усташки поздрав ''за дом спремни''.

У пресуди стоји да је поздрав “за дом” и “за дом спремни” кориштен и као службени поздрав усташког покрета НДХ који је настао од фашизма и утемељен је на расизму па тиме симболизира мржњу према људима различите расе, вјерског и етничког идентитета.

Индеx


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.