ТИ БиХ: Кривична пријава против полицијских службеника због репресије према члановима групе Правда за Давида

ТИ БиХ је против више полицијских службеника са снимака поднио кривичну пријаву...

Maja Isović Dobrijević / 18. јун 2019

Foto: BUKA, arhiva

 

Полицијске власти у Републици Српској наставиле су са прогоном припадника неформалне групе грађана Правда за Давида (ПЗД) којима се сада брани не само слобода окупљања, већ и слобода кретања. Снимци на којима полицијски службеници растјерују чланове ПЗД испред и око храма у Бањалуци узнемирили су јавност и представљају примјер грубог кршења основних људских права и слобода.

"Транспаренцy Интернатионал у БиХ (ТИ БиХ) је против више полицијских службеника са снимака поднио кривичну пријаву због сумње да су злоупотребом својих овлашћења починили тежи облик кривичног дјела Повреда равноправности грађана за који је предвиђена казна затвора од шест мјесеци до пет година. Пријава је поднијета након што је више грађана подијелило своја свједочанства и доказе о непримјереном поступању полиције. ТИ БиХ апелује на све институције да у најкраћем року испитају околности око нових забрана и навода о кршењу људских права према члановима групе ПЗД, уз подсјећање да институције још нису испитале наводе из децембарских догађаја", саопштено је из ове организације.

Члановима групе ПЗД се већ дужи временски период бране слобода окупљања и изражавања, а раније су се појавили и наводи о кршењима њихових права приликом довођења у полицијске просторије, као и у виду прекомјерне употребе силе полицијских службеника. Окружно јавно тужилаштво у Бањалуци још није одлучило о кривичној пријави ТИ БиХ из децембра прошле године када су полицијски службеници пријављени за прекомјерну употребу силе на Тргу Крајине према више грађана који су мирно протестовали.

Синоћ је на окупљању групе Правда за Давида испред дворишта Храма полиција зауставила и легимитисала уредницу портала Е Трафика Вању Стокић која интензивно прати рад Правде за Давида.

У овом тренутку људи који се окупљају желећи да запале свијећу за Давида су збуњени и застрашени. Није им дозвољено да стоје испред дворишта Храма, на проступру „паркића“, а синоћ су чак и тјерани из оближњих кафића.

Након легитимисања екипе портала Е трафика је наређено да се склони од Храма. Када је полицији речено да су новинари ту по службеној дужности и показали новинарске акредитације, запријећено им је привођењем у полицијску станицу и писањем прекршајних налога.

"Тужно и страшно је ово што се дешавало вечерас пред Храмом. Какви закони, какав Устав, какве слободе, каква права. 10 полицајаца на 2 госпође. Уписују се сви. Улази се у кафиће и пописују људи. Уписују и новинаре. Посматрају све као да су убице. Уписаше и мене и отјераше. Људи пролазе и не могу да вјерују шта се дешава. Склањају се. Крсте се. Опасна су ово времена. Јако. Ко има да стане у заштиту ових људи? Ико?", написао је на свом ФБ порталу Озрен Пердув из групе Правда за Давида.

 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.