То је страшно, сј***** су ми цијели одмор! Дивљају, пењу се на кровове, пале ватру на балкону, нетко би их морао довести у ред!

У Новаљи су гости-партијанери табу тема. Иако домаће становништво има големе проблеме с овом групом туриста, о томе нитко не жели јавно говорити. То, ипак, не чуди, с обзиром на то да многи Новаљци на рачун разузданих партијанера добро живе, па стога нису вољни о истима негативно проговорити, поготово не пред камером.

100posto.hr / 03. септембар 2017

 

Да проблеми свакако постоје први ме је упозорио чувар на паркингу на риви. "Свако толико ми руком разбију ову пластичну рампу за улаз на паркинг," казао ми је, пожаливши се како су "најнепристојнији Нијемци и Енглези". "Ако би ти рекао све искрено што мислим о партијанерима, то ионако не би могао објавити, од количине псовки које би ти сасуо у камеру," казао ми је један локални рибар након што сам га питао за изјаву.

Ускоро срећем људе из оближњега насеља Гај. Чују да сам новинар, желе говорити, додуше не и бити снимљени. Ради се махом о власницима апартмана у зградама у којима се изнајмљују остали апартмани. Интересантно, њихова сугласност за категоризацију кућа за изнајмљивање није била потребна, иако су власници апартмана у спорним зградама и сматрају како би их се за сугласност итекако требало питати.

"Ми смо купили ове станове да би нам служили за одмор. Све радимо легално, држави плаћамо порезе, но у нашим се становима одморити не можемо јер нам скачу по главама нон-стоп," говоре у глас, увјеравајући ме како немају ништа против партијанера, Зрћа и парт-туризма, но желе да се проводе закони и да се ситуација доведе у ред.

"Агенције доведу те госте, покажу им апартман и онда нестану! Нитко те госте не упућује у кућни ред, нитко не води рачуна о томе како се они понашају у тим апартманима, препуштени су сами себи и кад подивљају, ја не знам нити коју агенцију да зовем да их смири, јер често не знам нити која их је од тих агенција смјестила ту гдје јесу," говори ми очају власник једног апартмана у кући која их има још неколико, од којих се већина изнајмљује. Моји суговорници настављају о томе како агенције насеље Гај промовирају као парт-зону, иако се ради о насељу у којему вријеме проводе и бројне обитељи с дјецом. "Партијанери онда дођу с идејом да се у Гају могу понашати како желе. Ево, мени су сј**** цијели допуст, имао сам можда два дана мира," говори ми Словенац, такођер власник стана у једној од кућа у Гају које су категоризиране за туристичку дјелатност и изнајмљивање.

И он каже како нема апсолутно ништа против партијанера и градских власти у Новаљи, али да је очито како би се требало притиснути агенције које не воде рачуна о својим гостима и не упозоравају их на правила понашања.

"Ти људи у агенцији гостима не знају рећи ни на који портафон морају звонити, па често звоне и мени усред ноћи. Кућни ред смо ми направили и залијепили у ходник," додаје, жалећи се како је, осим кршења јавног реда и мира, Новаља суочена и с дивљим таксистима који 'јурцају кроз мјесто као да су сами на цести'. Постоји проблем и с комуналним редарством, поготово када је у питању одвожња смећа. Гај има још гомилу инфраструктурних проблема, наставља, а један од њих је и недостатак расвјете у улици због чега пијани странци падају преко зидића и разбијају паркиране аутомобиле.

Zabrinuti stanari su se sami pobrinuli napraviti kućni red

Забринути станари су се сами побринули направити кућни ред

Госпођа која такођер љетује у Гају говори како је приморана особно доводити у ред туристе који изнајме апартман у згради у којој живи.

"Чим дођу ја се упознам с њима, посједнем их на кауч и натјерам да преда мном прочитају кућни ред," говори ми, изражавајући незадовољство чињеницом да она обавља посао који би требале обављати градске и државне службе, те агенције које посредују у изнајмљивању апартмана.

Проблеми с партијанерима у Гају и у Новаљи опћенито највише се очитују тијеком касних поподневних сати, док се припремају за одлазак на Зрће, те у раним јутарњим сатима, када са Зрћа долазе. Најгоре је што обављају нужду посвуда, партијају на балконима и читаво вријеме се понашају 'рубно'.

"Чим дођу са Зрћа стављају казић на балкон и настављају даље с партијањем. Ми зовемо полицију, но они им не пишу казне чак и ако оду у интервенцију. Очито је да нетко притишће полицију да буде блага према партијанерима, но ако ја, Хрват, прекршим неки закон, мени ће казна бити наплаћена. Ми само желимо да критерији вриједе и за странце јер ако се овако настави, ситуација ће бити све гора. Овако смо у једном стању у којему гости могу радити што желе, па чак и палити роштиљ, отворену ватру на балкону! Они једноставно знају да за то неће одговарати. Раде своје приватне забаве по изнајмљеним апартманима, крше јавни ред и мир нон-стоп, и нитко их не санкционира! Па знате докуд је дошло када они мртви-хладни на улицу износе намјештај из апартмана које су изнајмили, све ради забаве и чисте обијести!"

Сви окупљени за столом ме изнова увјеравају како против парт-туризма и партијанера на Зрћу немају ништа против, дапаче, свјесни су колико то значи граду и туризму опћенито. Ипак, због непостојања минималне контроле и "репресије" над разузданим парт-туристима који се, према њиховим ријечима, у Новаљи и Гају могу понашати како год желе, власници апартмана насеља Гај окупили су се у иницијативу којом "захтијевају увођење јавног реда, мира и сигурности у зградама и самом насељу те забрањују свако дивљање према опћим одредбама јавног реда и мира Републике Хрватске". Такођер, траже и редовите полицијске опходње у периоду 15.06 – 31.08 у времену између 23 и 8 сати, те кажњавање власника апартмана који не воде рачуна о својим гостима, као и кажњавање изгредника.

Иницијатива је до сада скупила преко стотињак потписа незадовољних грађана, а за идућу туристичку сезоне због ове проблематике спремају и јавне просвједе.

"Наши просвједи неће бити усмјерени против никога, јер доиста немамо ништа против никога, али желимо да се почну примјењивати закони те да полиција и комуналци одраде свој посао," говоре ми, додајући како у Новаљи полицајаца једноставно нема довољно те да не раде пјешачке туре како би требали, ако се заиста желе ухватити у коштац с нуспојавама парт-туризма на Зрћу.

"Гледајте, то је посебна скупина туриста. Они јесу од битног значаја за град Новаљу, но захтијевају посебну бригу и начин смјештаја, а не смјештај у центру града или туристичком дјелу који служи за одмор, и у којима живе људи који плаћају давања у ту сврху те стога заслужују свој мир. Напросто треба осмислити адекватне смјештајне јединице за овај тип гостију, и то је једино што може поправити читаву ову ситуацију," завршава један од власника апартмана из проблематичних кућа у којима се изнајмљују апартмани.

Судећи по начину размишљања и артикулацији незадовољства, људи с којима сам разговарао се према проблемима с којима су суочени односе врло рационално. Остаје се надати да ће до идуће сезоне њихови апели получити резултате код градских служби те, ако ништа, навести их да појачају пјешачке опходње полиције. Такођер, од изразите је важности за Новаљу и Гај да и агенције које су посредници при изнајмљивању апартмана свој посао схвате озбиљније, те да више контролирају и упозоравају стране туристе на кућни ред и мир којега би се ови требали придржавати, управо онако како се и ми придржавамо њиховога када смо у посјети државама из којих долазе.

 

Извор


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.