Током пада Фацебоока детаљ открио шта заправо раде с вашим фоткама

Током масовног пада Фацебоока, Инстаграма и WхатсАппа корисници су имали проблема при слању и учитавању медијског садржаја, а неки су примијетили један, како наводе, "језив" детаљ.

BUKA portal / 08. јул 2019

Наиме, иако нису могли видјети фотографије на Фацебооку, могли су видјети тагове који описују што се налази на фотографијама. Познато је да Фацебоок користи умјетну интелигенцију како би идентифицирао објекте и особе на фотографијама и аутоматски им додаје таг, но неке људе је овај детаљ ипак прилично узнемирио. 

Из Фацебоока наводе да је примарни разлог кориштења тагова на овај начин олакшавање кориштења ове друштвене мреже особама које имају проблема с видом, но није познато користе ли ове податке у сврху оглашавања. Овакав начин тагирања фотографија открива пуно особних података о корисницима: који су им хобији, имају ли љубимце, носе ли наочале, имају ли браду и слично. То могу бити информације које корисници не желе подијелити. 

Судећи по реакцијама екипе на Тwиттеру, чини се да многи нису знали да Фацебоок анализира слике на тај начин. 

Ово су неки од коментара

"Не спомињемо да се неке фотке не учитавају, али да су на њима тагови за препознавање објеката? Помало језиво."

"Нема слика, али тагови су ту. Није то новост, али је језиво. Објавила сам сцреенсхот нечијег профила, ови су описи јако тачни."

"Фацебоок из неког разлога не учитава фотке како треба, али умјесто тога сад знам какве информације имају о тим сликама."

"Данас су показали како Фацебоок аутоматски на наше фотографије и сторyје додаје додатне информације о томе што се налази на њима. Претпостављам да то раде како би помогли оглашивачима."

 

 


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.