Топ 10: Најмирније државе на свијету

Иако ове земље нису савршене, оне пружају безбједно и дивно мјесто за живот и подизање дјеце. Ево 10 најмирнијих земаља у свијету...

BUKA / 14. децембар 2014

Према глобалном индексу мира, од 2008. године свијет постаје опаснији сваке године. Нажалост, многе земље се ових дана суочавају са терористичким активностима, те екстерним и интерним сукобима. Али срећом, постоји неколико мирних земаља. Иако ове земље нису савршене, оне пружају безбједно и дивно мјесто за живот и подизање дјеце. Ево 10 најмирнијих земаља у свијету:

1. Исланд

Исланд се истиче као најмирнија земља на свијету због бројних фактора. Исланд је успјешно превазишао банкарску кризу 2008-2011 и сада је једна од најнапреднијих земаља са стопом писмености 100%. Висок ниво писмености и толеранције међу становништвом значи ниску стопу криминала и насиља. Исланд има значајно ниске војне издатке и нема армију. Одушевљавајуће природне атракције попут вулкана, глечера и величанствених пејзажа су мамац за туристе из цијелог свијета. Поред тога, Исланђани су познати као најсрећнији и најздравији народ на земљи.
2. Данска
Данска је друга најсигурнија и најмирнија држава за живот и посјету. Ова земља је увијек далеко од оружаних сукоба и високо је концентрисана на побољшање своје економије. Успјех у земљи и благостање су објашњени прогресивним реформама и мудром политиком. Здравство, равнопоравност, социјална подршка и одговорност су главни приоритети. Бићете запањени опуштеним и лаганим животом у Данској. Лјуди су веома вриједни, пуни подршке и оптимисти.

3. Аустрија

Аустрија је остала далеко од сукоба и конфликата од распада Аустро-Угарске империје и Другог свјетског рата. Усвојила је флексибилну спољну политику и неутралност. Вреднује се као погодан пословни партнер, пуна је туристичких дестинација и високо је образована нација. Због високог стандарда живота и иновативне економије заслужује мјесто на овој листи. Здравствени и образовни системи у овој земљи су једни од највише цијењених у Европи.

4.Нови Зеланд

Сваке године Нови Зеланд се наводи као најсигурнији, због ниске стопе криминала, политичке стабилности и поштовања људских права и слобода. Новозеланђани су веома толерантни и гостољубиви према дошљацима и мањинама. Стандард живота одговара оном у западним земљама. Природне љепоте, висок стандард живота и љубазно становништво чине га дестинацијом примамљивом за туристе из цијелог свијета.

5. Швајцарска

 

Позната по својим фантастичним скијашким стазама, Швајцарска је међу најмирнијим земљама на свијету. Вјероватно вам прво падају на памет скупи сатови, чоколаде и банке, међутим Швајцарска има и много других вриједности. Много улаже у привреду, здравствене услуге, образовање и помоћ за запошљавање. Лјуди су познати по толеранцији и мултикултурализму. 6. Финска Финска је међу најмирнијим земљама због мирољубиве природе својих грађана. Финске војне трупе понекад су укључене у мировне операције у проблематичним земљама. Ова држава у великој мјери улаже у образовање и здравство, што за посљедицу има бољи животни стандард, дужи животни вијек и виши ниво писмености. Земља има значајно низак ниво корупције, дискриминације и класних разлика. Лјуди су генерално задовољни својим животом и имају позитивније размишљање од других народа. 7. Канада Канада је дом за стотине хиљада имиграната због своје успјешне економије, бројних радних повластица и културне толеранције. 1971. године Канада званично постаје мултикултурална земља, гдје људи различитих култура уживају једнака права и слободе. Ово искорјењује било какву врсту дискриминације и унапређује ниво толеранције и поштовања међу становништвом. Придошлице добијају основне бесплатне услуге као што су часови језика или слободне радионице. Канада такође остаје далеко од војних сукоба и има ниске војне издатке. Неизмјерне природне атракције у земљи привлаче туристе из цијелог свијета. 8. Јапан Јапан је земља са фасцинантним народом и културом. Јапанци су познати по својој доброј нарави, марљивости и богатим духовним свијетом. У Јапану су људи искрени, љубазни и пријатељски настројени. Такође су јако дисциплиновани и образовани, постављају друштво изнад појединца. Једно су од најразвијенијих друштава, са најбољом технологијом и економијом. 9. Белгија Иако је Белгија изузетно мала земља, једна је од најбољих на свијету. Брисел, главни град, постао је центар свјетске политике. Становништво ужива у високом животном стандарду, квалитетном образовању и здравственој заштити. Са својом величанственом архитектуром, историјским знаменитостима и умјетничким дјелима, Белгија је идеално мјесто за љубитеље историје. Приликом посјете овој земљи, немојте заборавити да пробате познате вафле, чоколаду и пиво. 10. Норвешка Као и све скандинавске земље, Норвешка је једна од најљубазнијих и најмирнијих земаља свијета. Због својих мудрих инвестиција у производњу нафте, Норвешка је успјела да изгради јаку економију. То је једна од најбогатијих и најскупљих земаља. Повезана је са Викинзима, троловима и мистичним легендама. Позната је и по очаравајућој природи укључујући фјордове, пејзаже и поларну свјетлост. Норвешка је чудесна земља, вриједна посјете.

 

Извор оменосопх.цом, за БУКУ превела Кристина Ђурић

 

 


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.