Топић : Већина медија је изабрала страну

<п>Настављамо наш циклус интервјуа на тему тренутне ситуације у медијима у БиХ. Ословили смо и политичку аналитичарку Тању Топић да нам прокоментарише актуелну политичку ситуацију у БиХ</п>

BUKA intervju / 26. јануар 2011

Гђице Топић, тренутно се у БиХ води прави "медијски рат"између Федералне телевизије на једној те РТРС, Гласа Српске и Независних новина на другој страни. Каква је по Вама актуелна медијска ситуација у нашој земљи ?

Води се жестока борба, при чему се не бирају средства. Не чуди, јер је добар дио медија у служби политике. Кад политике међусобно ратују, медији се стављају на браник оне којој служе. Медијски простор је веома затрован, а посљедице погубне.

Многе медијске аналитичаре забрињава употреба агресивног говора мржње у медијима...

Језик у политичком дискурсу је пун мржње, прљав је, а медији, посебно они у служби, једноставно прате тренд. Мислим да је вријеме да се надлежна тијела озбиљно позабаве језиком мржње.

Имају ли јавни сервиси у БиХ икакав легитимитет након рецентних догађаја?

Оног тренутка кад се као медији и новинар ставите на нечију страну и постанете заступник интереса неке политичке опције, неког финансијског центра моћи, аутоматски губите легитимитет професије. Постајете невјеродостојни, али мислим да то медије превише и не забрињава.
Какво је Ваше мишљење о случају "Слободан Васковић"?

Позадина овог случаја је политичка. Ријеч је о сукобу медијских, политичких и иних кругова, рашчишћавање неких нерашчишћених рачуна, које би у сваком случају требале ријешити правосудне институције. Да бисмо сви били на чистини и знали шта се, заправо, иза случаја крије.
Како Вам се чини епилог случаја "Душка Јуришић"?

Морам признати да сам била шокирана кад сам чула да јавни емитер укида информативни програм. Сваки пут изнова се изненадим како може горе и како изненађење може бити веће. Проблем је што након оваквих случајева видимо да је у БиХ, за многе немогућој земљи, све могуће.

Какву поруку медији тренутно шаљу друштву у којем егзистирају и раде?

Уз часне изузетке, већина је изабрала страну, опредијелила се, било да штити националне интересе или интересе неких од политичких опција, што значи да имамо све мање објективних и професионалних медија. Медији нису ништа чистији од политичара, преузели су њихов прљав говор, примитивизам, тако да је бх друштво озбиљно угрожено.

 


Бука препорука

Интервју

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.