ТРАГЕДИЈА ПОТРЕСЛА БАЊАЛУКУ Кобне минуте: Мајка изненада умрла дан након порода

Тридесетдеветогодишња Душанка Ђурђевић из Бањалуке преминула је изненада у Универзитетском клиничком центру Републике Српске у Бањалуци, након што је царским резом родила здраво треће дијете, сазнаје Српскаинфо.

Nikola Morača / 19. август 2019

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

 

Мајка два дјечака и тек рођене дјевојчице примљена је прошле седмице без било каквих потешкоћа, а и сам пород протекао је без проблема.

Дан касније, у свега пар минута, услиједила је незапамћена трагедија.

Оно што породицу највише боли, како тврде, био је однос одговорних у УКЦ, који нису детаљније објашњавали околности које су довеле до трагедије, већ су породицу упутили на суд!?

Званичан узрок смрти Ђурђевићеве, према отпусном писму, била је емболија плућа.

С обзиром да им нису понуђени јасни одговори, ожалошћена породица чека налаз обдукције која ће бити обављена на Клиници за патологију УКЦ, након чега ће донијети коначну одлуку о евентуалној тужби против поменуте здравствене установе.

Чланови породице за Српскаинфо истичу да их је посебно увриједио однос одговорних у УКЦ.

– О евентуалној тужби одлучићемо накнадно, али оно што нас је повриједило јесте однос одговорних у Универзитетском клиничком центру Републике Српске. Нису нам дали разумно објашњење онога што се догодило са Душанком, већ су нас упутили да додатне одговоре тражимо путем суда – објаснио је близак члан породице.

ИЗ УКЦ РС, умјесто објашњења које су околности довеле до трагедије, добили смо одговор у којем истичу да не можемо добити тражене информације, јер су оне личне и подлијежу приватности!?

 

Фото: приватна архива/РАС Србија

 

Из отпусног писма које је у посједу Српскаинфо наведено је да је царски рез обављен 17. августа, те је пород протекао без проблема. Компликације су настале дан касније, када је Ђурђевићевој позлило, након чега је изгубила свијест и преминула.

Одговор УКЦ преносимо у цјелости.

– У Универзитетском клиничком центру Републике Српске сви пацијенти се лијече у складу са протоколима које налаже медицинска струка. С обзиром на то да се предметни захтјев односи на личне информације које се тичу приватности трећег лица, а које су вишеструко заштићене законским прописима, те да личне информације може добити само лице на које се информација односи или законски заступник тог лица или лице које је овлашћено за приступ таквој информацији, уз обавезу доказивања идентитета подносиоца захтјева, у складу са Законом о слободи приступа информацијама („Службени гласник Републике Српске“, број 20/01) Универзитетски клинички центар Републике Српске није у могућности да достави детаљније информације – наводи се у одговору.

Српска инфо


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.