Траже се: Кухари зарађују између 1.500 и 1.900 еура нето, конобари између 1.400 и 1.800 еура

Посредничка фирма за запошљавање у Аустрији у великој је потрази за сезонским угоститељским радницима.

BUKA portal / 08. октобар 2019

 

Посредничка твртка за запошљавање у Аустрији у великој је потрази за сезонским угоститељским радницима. Тренутно траже квалифициране кухаре који располажу знањем њемачког или енглеског језика, те конобаре, рецепционаре, собарице и домаре с одговарајућим радним искуством. Заинтересирани за послове козметичара и масера морају имати стручну квалификацију.

За сезонске раднике у туризму сезона никад не престаје. Након што посљедњи туристи напусте јадранска љетовалишта, дио сезонаца сели се у еуропска зимовалишта гдје за бољу плаћу раде једнаке послове као и у домаћим хотелима и ресторанима.

Двије велике туристичке компаније које дјелују у Истарској жупанији, Арена Хоспиталитy Гроуп и Валамар, по окончању љетних пословних активности шаљу своје раднике на рад у друге земље Еуропске уније, а тиме се бави и специјализирана твртка Еуро цареер која има сједиште у Истри, пише Глас Истре.

У Арена Хоспиталитy Гроуп потврдили су да њихови сезонци одлазе радити у хотеле у Кöелну, Берлину и Нинбергу у Њемачкој.

Хрватска твртка са сезонцима има уговоре на одређено вријеме, а кад они истекну по потреби се запошљавају у Њемачкој. Уговоре о повременом запошљавању с њима склапају њемачки послодавци.

-Интернационализацијом пословања, односно преузимањем хотела у Обертауерну у Аустрији, за наших четрдесетак дјелатника отворила се могућност за рад и у зимским мјесецима, чиме су им омогућена цјелогодишња примања, кажу у Валамару. – Осим тога, у Валамару сваки други запосленик има осигурана цјелогодишња примања, и то кроз заснивање сталног радног односа или кроз мјеру сталног сезонца те програм Валамар +3.

Ипак, највише сезонаца на рад у зимовалишта у Аустрији одлази преко агенције Еуро-цареер чија директорица Александра Бертелд каже да је најмање заинтересираних за сезонски посао у ски ресортима из Истарске жупаније.

Увјети које нуде сезонским радницима врло су атрактивни када се успореде с приликама на домаћем тржишту рада.

Посљедњи оглас за радно мјесто кухара или кухарице у хотелу с четири звјездице у Тиролу нуди плаћу од 1.800 еура нето мјесечно за рад од 52 сата тједно, божићницу, накнаду за годишњи одмор, смјештај у једнокреветној соби и прехрану. Уз кухање, треба знати њемачки језик.

-Кухари зарађују између 1.500 и 1.900 еура нето, конобари између 1.400-1.800 еура, а собарице, масерке, козметичарке, рецепционари и домари око 1.500 еура на мјесец, каже Александра Бертелд. – Плаће овисе о сатници, квалификацијама и позицији. Нису једнаке плаће у објектима који раде током љетне и зимске сезоне и онима који раде током цијеле године јер је у овим другим сатница нижа. У њиме је сатница и 45 сати тједно, док се до ове године на скијалиштима радило и 54 сата тједно. Од ове зиме и то се промијенило и сатница је 48 сати, објашњавају у твртки Еуро Цареер.

Та посредничка твртка за запошљавање у Аустрији у великој је потрази за сезонским угоститељским радницима. Тренутно траже квалифициране кухаре који располажу знањем њемачког или енглеског језика, те конобаре, рецепционаре, собарице и домаре с одговарајућим радним искуством. Заинтересирани за послове козметичара и масера морају имати стручну квалификацију.

-Сурађујемо с хотелима са четири и пет звјездица у аустријским покрајинама Кäрнтен, Стеиермарк, Тирол и Ворарлберг од којих неки раде само сезонски. За рад у Аустрији потребно је исходовати радне дозволе, које надлежном заводу за запошљавање предаје послодавац уз одговарајуће документе попут особне или путовница и дипломе. За неквалифициране дјелатнике је довољна само особна или путовница, појашњава Александра Бертелд.

За посао се, каже, треба јавити на вријеме. Наиме, раздобље исходовања радне дозволе није једнако у свим аустријским покрајинама. У некима, попут Салзбурга, може трајати шест тједана. У просјеку се радна дозвола издаје два до три тједна након предаје све потребне документације те вриједи искључиво за објект који је предао папире заводу за запошљавање. Након 30. липња 2020. године отвара се тржиште рада тако да радне дозволе више неће бити потребне, пише Глас Истре.


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.