Драшко Станивуковић - "епидемиолошки" трн у оку властима Републике Српске

Угоститељи и други незадовољни радници одржали су протест у Бањалуци 5. априла а једини епилог тог протеста јесу поднесени извјештаји полиције према Тужилаштву и саслушање Градоначелника Бањалуке.

Elvir Padalović / 04. мај 2021

foto BUKA

 

Протест је почео испред Палате Предсједника Републике Српске а настављен је испред Градске управе Бањалука. Више стотина окупљених "позивало" је Станивуковића да им се обрати, чему овај "није одолио"- Тако се и десило.

Он се обратио маси, а након обраћања сишао је међу демонстранте. Некад са маском, некад без ње. Грљење и сликање.

И баш како смо написали у нашем тексту тог дана: Почели су протести угоститеља и радника, а завршили су са Драшком Станивуковићем

Епилог протеста: 

Полицијски службеници Полицијске управе Бањалука поднијели су Окружном јавном тужилаштву Бањалука извјештај против три лица иницијала М.С. из Бијељине, Д.Ш. и Ж.Т. из Бањалуке због постојања основа сумње да су починили кривично дјело „Непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије“.

Како се наводи у изјави полиције за БУКУ, наведена лица се сумњиче да су дана 05.04.2021. године као чланови и одговорна лица „Удружења послодаваца туризма и угоститељства Републике Српске“ и „Удружења радника туризма и угоститељства Републике Срспке“ на простору између Палате предсједника Републике Српске и Административне службе града Бањалука поступили супротно прописима Републичког штаба за ванредне ситуације Републике Српске и супротно Закључку о измјенама и допунама закључка о спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом Корона у Републици Српској од дана 04.04.2021. године".

Ради се о Милошу Станишићу, Далибору Шајићу и Жељки Татићу. Представници оба Удружења угоститеља.

Полицијски службеници Полицијске управе Бањалука, поднијели су данас Окружном јавном тужилаштву Бањалука извјештај против Драшка Станивуковића  из Бањалуке због постојања основа сумње да је починило кривично дјело „Непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије“.

Милош Станишић одговорио је да се ради о одговорности Владе Републике Српске, јер је годину дана давала лажна обећања угоститељима, туристичким радницима и хотелијерима.

"Не сматрам се одговорним за протест, али ћу увијек стати на страну угрожених у овом случају су то бити угоститељи, туристички радници и хотелијери, рекао је Станишић који је означен као један од организатора протеста угоститеља, хотелијера и туристичких радника због ригорозних епидемиолошких мјера које је прописао Републички штаб за ванредне ситуације" поручио је он.

Драшко Станивуковић је саслушан прошле седмице. Он иде корак даље - "ово је политички прогон", тврди. Он се, у свом стилу, ослања на, како каже, подршку народа. У полицију је дошао на бициклу. 

Након саслушања рекао је слиједеће:  

"Прихватам ову врсту кривичног дјела зато што сам ја уз свој народ. Овдје је циљ да се застраше грађани ако изађу на протесте и кажу шта мисле, није више циљ застрашити градоначелника", казао је Станивуковић и додао да је народу је више дозлогрдило, власт само буди револт. Сјетите се свих корона журки, па скупа СНСД-а који је отворио кампању у Бањалуци, питам зашто је градоначелник одговоран што је народ дошао испред Градске управе" поручио је након саслушања у полицији Драшко Станивуковић.

Подсјетимо, и прије самих локалних избора у БиХ, па самим тим и за градоначелника Бањалуке, МУП РС је подносио више прекршајних и кривичних пријава против Станивуковића, теретећи га за нарушавање јавног реда и мира, па чак и за покушај државног удара.

Из опозиције, очекивано, стижу осуде саслушања градоначелника Бањалуке

Српска демократска странка је осудила, како кажу, злоупотребу институција Републике Српске за политичке обрачуне против градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића, поручио је Милан Радовић, замјеник предсједника СДС.

Он каже да је СНСД како би се грађанима Бањалуке осветио за пораз и како би напакостио градоначелнику у борби против њега, поред скупштинске већине, ангажовао Радио телевизију Републике Српске, ЈП Путеви РС и МУП РС.

„Када је пропао сценарио о тзв. бубици власт се досјетила да градоначелника Бањалуке окриви за кршење епидемиолошких мјера приликом његовог обраћања угоститељима који су протествовали зато што им је ускраћено право на рад. Очито да је одговорност за примјену епидемиолошких мјера селективна, јер постоје бројни примјери кршења истих од стране владајуће структуре“, рекао је Радовић.

Наводи да је жалосно и мучно постало гледати како владајућа елита користи сва расположива средства, укључујући и институције како би напакостили  легално изабраном градоначелнику.

„Примјетно је да је градоначелник Бањалуке, трн у оку власти, јер грађани препознају његов поштен и предан рад који је јаван и у њиховом интересу“, истакао је Радовић.

Он је поручио да СДС најоштрије осуђује коришћење институција за политичке обрачуне и да упозорава власт да се ово понашање неће моћи још дуго толерисати. 

„Уколико се настави демонстрација и употреба моћи коју су појединци приграбили користећи полуге власти и опозиција ће се морати организовати користећи демократске методе и средства за борбу против овакве власти. Ова власт је бахата, неправедна, не води рачуна о интересима наше друштвене заједнице и сигурни смо  да ће грађани дати пуну подршку опозицији која има визију боље, љепше и праведније Републике Српске“, рекао је Радовић. 

Из Станивуковићеве матичне партије, ПДП-а, такођер осуде саслушања.

“Саслушање у полицији, због, наводно, кршења епидемиолошких мјера само је потврда немоћи странке Милорада Додика да се демократским, аргументованим, средствима бори у политичкој арени, а не користећи своју ударну песницу, МУП, који би требало да има исте аршине према свим грађанима" истакли су у ПДП-у.

Саговорнике БУКЕ питали смо ради ли се овдје заиста само о поступању због непридржавања мјера или је у питању прецизно, селективно кажњавање само из разлога што је Станивуковић опозиција тренутним републичким властима? Има ли основе за позивање Станивуковића, када он није организатор протеста, има ли његове кривице што није позвао људе да се разиђу? Он је раније тог дана казао како неће слати Комуналну полицију на народ, већ да је МУП РС надлежан да то контролише и проводи.

"Колико ће људи бити на једном мјесту то треба да контролише МУП РС, а не комунална полиција. Више се не зна које су мјере Републичког штаба и оне не зависе од епидемиолошке ситуације већ од притиска који се створи. Мјере које се доносе су лакрдија – казао је Станивуковић рекавши тада да је огорчен на мјере Републичког штаба.

"Без намјере да улазим у расправу у вези са правним аспектима евентуалне кривице градоначелника и представника хореке, али не могу а да не примијетим селективан приступ надлежних институција у вези са наводним кршењем епидемиолошких мјера", каже за БУКУ комуниколог Младен Бубоњић.

И политичка аналитичарка Тања Топић се слаже- ово показује један веома селективан приступ, који је очигледно политички обојен, кад је ријеч о поштовању епидемиолошких мјера и контниуитет у односу према неистомишљеницима. 

"Кад казем селективан приступ, подсјетићу на бројне корона партyје чији су оганизатори и судионици припадали неким другим политичким опцијама, а прошли су некажњено. Тобоже је најављиван политички крај некима од њих али су наставили да сједе на истим функцијам" истиче Топић за БУКУ.

Сматра како је ријеч о тренирању епидемиолошке строгоће, дат у изузетним приликама, кад мјере не поштују "њихови". То је та селективност у примјени закона, постојању правне државе, само кад владајуће партије дају зелено свјетло и то у тачно одредјеним слуцајевима. То никако не амнестира никог од одговорности за поштивање мјера у овој ситуацији. Очито да је политички а не епидемиолоски трн у оку у Бањалуци нови градоначелник и да је подршка коју је добио приликом протеста "засметала" чуварима политичког реда" наглашава наша саговорница. 

Бубоњић додаје како се селективност се у овом, као и у свим досадашњим случајевима, односи на лицемјерство владајућих, али и указуеј да је потребно размотрити одговорност прозваних.

"Не би требали спорити одговорност прозваних, али поставља се питање зашто нико није одговарао за чувене корона журке и страначке скупове за вријеме рестриктивних мјера. Међутим, када имате монопол и у тужилаштву и у суду све постаје јасније. Врана врани не копа очи." закључује Младен Бубоњић
 

 


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.