Три бањалучка пјесника поклањају суграђанима Новогодишње дружење уз поезију

На малој сцени Петар Кочић

BUKA portal / 26. децембар 2018

Пред сам крај ове године три бањалучка пјесника обрадоваће љубитеље поезије и сатире наступом у Народном позоришту РС. Ради се о Милану Ракуљу, Горану Грги Гаврићу и Ернесту Бучинском, који ће говорити своје лирске, сатиричне пјесме и афоризме, на малој сцени Петар Кочић. 
Пјесничко дружење договорено је за четвртак, 27. децембар у 19 часова. Ова пјесничка скупина већ је раније организовала пјесничке вечери под називом "В.А.П.А.Ј.", а ово је пети по реду и због празничне атмосфере носи симболично име "Новогодишињи В.А.П.А.Ј." Гости вечери биће Александар Савић Јагода и Александар Бурсаћ Бурса, а модератор је глумац НПРС Сенад Милановић.

Пјесник Горан Гаврић присјетио се свог првог наступа на В.А.П.А.Ј.-у с којег носи позитивна сјећања.

"Први В.А.П.А.Ј. на којем сам учествовао био је организован 2013. године у Народном позоришту. Био је то кафански договор нас другара који се бавимо писањем поезије. И овај, Новогодишњи, је договорен на сличан начин, дакле у кафани. Лично нисам организовао књижевне вечери. Углавном сам био тај који је био позиван да присуствује или наступа на истим. Књижевне вечери данас може да организује било ко, јер свако може олако себе да прогласи писцем. С времена на вријеме  осјетим потребу да изађем пред публику и кажем понеки стих, али у принципу нисам наметљив", рекао је Гаврић који се бави писањем поезије од средње школе. Он је своје пјесме уврстио у двије пјесничке књиге које имају литерарну тежину, а како тврди, доста пјесама је "пустио низ воду". 

"Умне главе кажу да бављење поезијом представља највиши облик духовне писмености. Она за мене представља дубоко интиман чин, ту сам суочен са самим собом, ту нема петљања и муљаже. Пишући искрено олакшавамо себи, исповједамо се и лишавамо терета, а у исто вријеме лијечимо и окрепљујемо душу, што значи да поезија има медикаментна својства. Пријатељ може да вас изневјери, жена може да вас превари и остави, али ако сте истински пјесник, са поезијом сте у доживотном браку", тврди Горан.  Он ће овај пут говорити пјесме из новообјављене књиге "Записи са Малтешке хриди", која још није имала своју промоцију у Бања Луци. Горан сматра да се овом књигом утемељио као пјесник и да ће публика препознати тежину коју пјесме из те збирке носе са собом. 

Своје пјесме и афоризме представиће и Ернест Бучински, који већ дуже вријеме није наступао на књижевним вечерима. 

"Биће ово добра прилика да уз фину атмосферу и лијеп амбијент тек реновиране Мале сцене Народног позоришта проведемо угодно вече. Задњи пут када смо наступали у позоришту сала је била пуна и надам се да ће и овај пут бити доста публике. Већина пјесама које ћу презентовати публици до сада нисам јавно представљао. Биће ту и лирске и сатиричне поезије, а прочитаћу и покоји афоризам. Позивам људе да дођу и уживају мало и у овом виду забаве, јер, вјерујте, и поезија човјека некада може да забави", казао је Бучински и додао да ће настојати да са својим другарима пјесницима ускоро организује још сличних приредби, а нада се да ће на њима можда бити и више учесника.

"Није обавезно да се књижевне вечери морају организовати само по културним институцијама типа позоришта, домова културе, библиотека. Некада није лоше направити и опуштенију варијанту у неком клубу или градској кафани, тако да ћемо будући В.А.П.А.Ј. највјероватније организовати на таквим мјестима", објаснио је Бучински.   

И Милану Ракуљу су веома драга пјесничка наступања, а учествовао је на свим досадашњим В.А.П.А.Ј.-има. 

"Енергију ми даје повратна реакција публике, односно уског круга људи који посјећују такве вечери или читају оно што напишем. Посебно волим да чујем, а вјерујем да је такав случај са многима који пишу, шта о томе мисли неко ко није из свијета поезије. Рецимо, мој најбољи критичар је Здравко Грбић, отац једног мог пријатеља, који се бави варењем ограда и обрадом метала. Он ми је једном приликом рекао отприлике овакву реченицу: човјече, ти си толико весео момак, али када читам твоје пјесме, увијек имам утисак да си на ивици понора, и таман када помислим да ћеш упасти и да ти нема спаса, ти се задњом строфом или стихом некако извучеш. Све ово има додатну драж у живом контакту са публиком", рекао је Ракуљ. 

Књижевне вечери је упоредио са мислима великог америчког писца Буковског.

"Поетске вечери, сигурно су једна од најтужнијих јебених ствари које се икад дешавају, скуп мушко-женског клана, недјељу за недјељом, мјесец за мјесецом, годину за годином, старећи заједно, читајући на малим скуповима, надајући се и даље да ће њихов геније бити откривен, снимајући траке заједно, плоче заједно, знојећи се за аплауз, они у суштини читају једни другима и једни за друге. Проблем, дакле, није у малом броју пјесничких вечери, него у квалитету онога што се на истима чује. То на крају, баш као у пјесми Буковског, обично интересује само оне који годинама, па и деценијама, пишу и називају себе књижевницима, а заправо само једни другима тапшу по сујети. Изузетак од свега овога је књижевни фестивал Императив. Ту смо, ове године, већ у првом издању фестивала видјели интерактивне књижевне вечери без трактата за успављивање и хвалоспјева критичара који тјерају на повраћање као брзински испијена флаша Стомаклије. Неспретно прочитане рецензије на књижевним вечерима, заправо, увијек ме и подсјећају на бркатог господина са етикете Стомаклије, који као да нам говори да се конзумирањем тог садржаја нећемо добро провести", објаснио је Ракуљ.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.