Три милијарде људи без услова за прање руку

Отприлике три милијарде људи, или 40 посто свјетског становништва, нема код куће осигуране увјете за одржавање основне хигијене прањем руку, показују најновији подаци УНИЦЕФ-а.

BUKA portal / 16. октобар 2020

 

Недоступност основне хигијене као што је прање руку за милијуне људи диљем свијета значи појачани ризик од новог коронавируса и других заразних болести, упозорио је Међународни фонд за дјецу Уједињених народа.

Према УНИЦЕФ-ову извјешћу, објављеном у поводу Свјетског дана прања руку, у најнеразвијенијим земљама руке код куће не може опрати готово три четвртине становништва. У Супсахарској Африци, 63 посто људи који живе у урбаним подручјима станује без доступних темељних хигијенских увјета као што је мјесто за прање руку.

Глобално, 43 посто школа које похађа 818 милијуна ученика нема могућност прања руку водом и сапуном. У најсиромашнијим земљама, постотак школа без мјеста за прање руку пење се на 70 посто.

"Пандемија је додатно нагласила кључну улогу хигијене руку у превенцији болести", изјавила је Келлy Анн Наyлор, извршна равнатељица УНИЦЕФ-а за воду, санитацију и хигијену.

"Неприхватљиво је да најрањивије заједнице нису у могућности користити најједноставније методе заштите својих и живота својих ближњих", истакнула је Наyлор.


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.