Три предсједника више "не уринирају по БиХ"

Данас, сасвим другачији изглед фонтане. Уклоњена су три кипа, а поред ње, постављена је табла на којој пише ''…и мирна Босна''.

BUKA portal / 22. мај 2020

 

Фонтана у Чардацима која је протеклих дана изазвала велику пажњу, данас је без три кипа.
 
Наиме, фонтана из етно села Чардаци код Витеза, а која је направљена у облику Босне и Херцеговине са три кипа која ‘уринирају’ у воду, протеклих дана изазвала је буру реакција, како оних који су хвалили ову поставку, те истицали како она најбоље показује стање у БиХ, па и оних који су били против, те је назвали понижењем за државу. Данас, сасвим другачији изглед фонтане.
 
Уклоњена су три кипа, а поред ње, постављена је табла на којој пише ''…и мирна Босна''. Подсјетимо, инсталација пуног назива ''СЛОГА.
 
Инспирирано скулптуром Давида Чернија 'Чůрајíцí поставy'. Али и животима свих нас'' у витешком етно селу ''Чардаци'' у којој три мушкарца уринирају у фонтану у облику Босне и Херцеговине, како кажу њени творци, идеално је приказивала стање у БиХ, односно три ''кипа'' који су представљали три члана предсједништва који ''уринирају'' у базен облика БиХ.
 
Власник ''Чардака'' Мирко Шакић који је идејни творац ове инталације казао је како је порука коју је мислио послати заправо сатирични приказ тренутног и послијератног стања у држави.
 
''Сви ми овакве поруке носимо у себи, можда не желимо, нећемо или сматрамо да не требамо јавно их казати. Порука је једноставна, сви ми живимо у земљи која се врло споро помиче на боље и врло тешко одговара изазову који носи живот. Инсталација је испровоцирана коронавирусом који је разголитио све слабости нашег друштва и сустава. Треба да на један сатиричан начин покаже да кроз ту сатиру има у нама духа и довољно критичне масе да помакнемо ствари у позитивном смјеру јер ово је наша земља, једна и једина и без обзира што нетко мислио да је бољи од другог или трећег. Сви смо једнаки и нажалост до сад смо углавном имали и сличан однос спрам земље која је географски једна од најљепших на свијету'', рекао је Шакић.
 
Важно је нагласити, казао је, да инсталација није носила никакву националистичку поруку.
 

Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.