Трошкови живота: Грађани БиХ радили 161 дан у години за државу!

Шта све плаћамо кроз порезе?

BUKA portal / 11. јун 2019

Босанскохерцеговачко друштво данас је теоретски зарадило довољно да плати своје порезе, стога свим грађанкама и грађанима желимо сретан Дан пореске слободе. Ово је значајан датум за све пореске обвезнике јер показује колико дуго Босанци и Херцеговци требају радити како би платили све овогодишње порезе.

До данас смо радили да бисмо платили укупан износ ПДВ-а, акциза/трошарина, путарина, доприноса за пензионо, здравствено и осигурање од незапсолености, порез на доходак и добит, те друге мање порезе, таксе и накнаде. Од данас па до краја године радимо за себе и своје потребе, саопћено је из Центра за политике и управљање.

Шта се промијенило у односу на претходне двије године?

Ове године су грађани БиХ радили за плаћање пореза 161 дан, док су 2018. године радили 162 дана (Дан пореске слободе је падао на 11. јуни), а 2017. године су радили 152 дана (Дан пореске слободе је падао на 2. јуни). Због веће економске активности и повећане контроле, у претходној години побољшана је наплата пореза, те је износ свих наплаћених пореза био виши у односу на 2017. годину. Ипак, већа економка активност резултирала је растом БДП-а, што је утицало на то да порезни терет остане на истом нивоу.

На www.мојпорез.ба израчунајте ваш лични Дан пореске слободе!

Овим поводом представљамо ажурирану платформу www.мојпорез.ба на којој можете израчунати ваш лични Дан пореске слободе – дан када престајете радити за плаћање пореза, а почињете радити за себе. Због комплексног пореског система и сложене административне структуре државног апарата, прикупљање и утрошак пореза грађанима слабо су разумљиви. Овај алат кориснику/ици омогућава да на основу сопствених примања и потрошачких навика сазна колико пореза плаћа на годишњем и мјесечном нивоу, по којим основама, те на шта се тачно троши новац који уплаћује у буджете. Дан пореске слободе за просјечног радника/цу у БиХ је тек за мјесец и по дана.

Шта све плаћамо кроз порезе?

Грађани БиХ требају бити свјесни да кроз порезе и доприносе плаћају јавне услуге (пензије, здравство, образовање, инфрастуктуру, администрацију, одбрану, јавни ред и сигурност, социјалну заштиту...) и информисани о износу новца који на мјесечном и годишњем нивоу издвајају у те сврхе.

Примјера ради, у 2018. години највише пореског новца потрошено је на пензије и социјалну заштиту, здравство, те опште јавне услуге, а тачан износ потрошен на појединачне јавне функције, као и износ скупљених порезних средстава се може пронаћи на www.мојпорез.ба.

На овај начин платформа има и едукативну улогу, јер ће грађани и грађанке након кориштења платформе знати колико свог новца издвајају за појединачне јавне услуге, а на основу чега могу донијети свој суд о задовољству за пружене јавне услуге, додају из Центра за политике и управљање.

радиосарајево.ба


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.