Трумп је у 10 дана пакла од побједника постао губитник. Ако мислите да сте га видјели помахниталог, тек слиједи схоw

Телеграмов дописник о данима након избора кад је америчком предсједнику све кренуло низбрдо

BUKA portal / 21. новембар 2018
Каос и подривање норми које изазива од 2016. почели су Трумпа гристи за реп. Укрцала се чак и прва дама. Трумп је живчан, "распижђен", што готово да јамчи да ће ствари учинити још горима. Можда смо досад гледали Трумпа побједника, а сад откривамо Трумпа губитника. Али ако је Трумп побједник успио ово направити од себе и од Америке, што ће тек направити Трумп губитник? Био бог с нама.
 

Предсједник је распижђен – скоро на јебено свакога”. Тај су цитат савјетника из Бијеле куће објавили готово сви амерички медији, кршећи властита правила о избјегавању псовки. Сурадници Доналда Трумпа кажу да “ову разину лудила никад прије нису видјели”. Предсједник је “љут”, “смркнут”, “нерасположен”, “није му добро”, чак до те мјере да се “почео дебљати”. Разлог мрачног расположења лежи у исходу избора, али и у његови потезима након тога – а сви су се показали катастрофалнима. Смијенио је министра правосуђа и на његово мјесто поставио преваранта који продаје стројеве за путовање кроз вријеме.

Отишао је у Француску и доживио глобално понижење. На крају га је јавно понизила чак и прва дама. Ништа што је направио од прошле сриједе није било промишљено. Било је то десет дана антиклимакса у којима се суочио с реалношћу: након скупова гдје је продавао своју верзију стварности, жестоко га је ударила права стварност: можда већ за десет дана чланови његове обитељи заврше у затвору. Прве двије године можда су биле само затишје пред буру. Зато ћу вас провести кроз кључне одлуке посљедњих дана – они указују што треба очекивати од будућности с Трумпом.
Тренутак у којем је за Трумпа све кренуло низбрдо

Прича о десет дана антиклимакса почиње климаксом какав Трумп воли. Кад је изашао на задњи предизборни скуп у Миссоурију, толико су му скандирали да четири минуте није дошао до ријечи. Бит ће то задуго најљепши тренутак – све након тога кренуло је низбрдо. Распаљивао је страх од каравана избјеглица, “инвазије на Америку”. То је била порука за изборе. Но, изборна ноћ је донијела пораз републиканаца у Заступничком дому. Демократи су након осам година освојили већину. Републиканци су преузели сенатска мјеста у Миссоурију, Индијани и Сјеверној Дакоти, водили у Аризони, Монтани и на Флориди. Побјеђивали су гдје је Трумп одлазио, губили гдје није ишао. Резултате је замаглила чињеница да су поражене све три нове демократске звијезде – Бето О’Роурке у Тексасу, Андреw Гиллум и Стацy Абрамс на Флориди и у Георгији. Изгубили су на кнап, с два постотна поена, али је Трумп отишао спавати задовољан. “Нема плавог вала.”

СРИЈЕДА, 7. студеног

Традиционална пресица након избора била је прва у низу катастрофа које ће услиједити. Почело је обрачуном у властитим редовима: у незапамћеном потезу, Трумп је читао имена републиканаца који су губили и исмијавао их. “Не знам би ли ми их било жао, или бих се радовао. Миа Лове ми није дала нимало љубави, па је изгубила. Баш штета!”, рекао је о јединој црној републиканки у Конгресу. Онда су му рекли да је у Монтани побиједио демократ с којим има неразријешене особне рачуне. Трумп се смркнуо. Микрофон је узео Јим Ацоста са ЦНН-а и питао о каравану. “ЦНН се треба срамити што те је запослио! Ти си безобразник!”, одиграо је Трумп класичног Здравка Мамића. Службеница је покушала Ацости отети микрофон, а Трумп је толико попиздио да више није могао мирно стајати. Одмакнуо се од говорнице и бијесно ходао лијево-десно. Извријеђао је још двије новинарке, обје црне: једну је назвао расисткињом, другој није дао ни да проговори кад је устала.

Док су сви причали о скандалу, Трумп је промијенио тему: смијенио је министра правосуђа Јеффа Сессионса и за новог преко реда поставио Матта Wхитакера, шефа кабинета. Од тога се стрепило годинама – истрага руске афере више није у рукама Рода Росенстеина; преузео ју је човјек који је донедавно јавно нападао Боба Муеллера. Трумп је Wхитакера прво ставио за шефа Сессионсова кабинета – шпијуна – а сад и за министра. Ацоста је кренуо о томе јавити ЦНН-у. Зауставила га је Тајна служба – акредитација му је поништена, улазак у Бијелу кућу забрањен. У исто вријеме, медији откривају да је нови министар био на челу фирме угашене због преваре.
ЧЕТВРТАК, 8. студеног

У кратком обраћању новинарима пред одлазак у Париз, Трумп седам пута каже да “не познаје” Wхитакера. Први знак да лудило долази на наплату. Трумп и иначе људе бира без провјере – с Wхитакером ће се то бити проблем. Због преваре од 26 милијуна долара државна агенција угасила је његову фирму за заштиту патената. Штитио их је тако да им мазне паре и патенте; онима који би се жалили бивши тужитељ пријетио би казненим прогоном. Појавила се снимка гдје купцима уваљује некакву иновативну каду. Можете претпоставити што је Трумп – осјетљив на дојам с телевизије – помислио кад је видио Wхитакера с кадом; бившег савјетника за националу сигурност МцМастера лани је замало одбио јер му је генерал на разговор дошао “одјевен као трговац пивом”. Испред хеликоптера, Трумп опет показује презир према новинарима, расизам и мизогинију. Аббy Пхиллип са ЦНН-а двапут је назвао “глупом”, другу црну новинарку “злом” и “лузерицом”.
ПЕТАК, 9. студеног

Трумп је над Атлантиком, лети у Француску на обиљежавање стогодишњице краја Првог свјетског рата. Иде невољко, највише зато што обожава војне параде, а Пентагон је одбио његову идеју да, први пут у повијести Америке, једну уприличи у Wасхингтону. Као дар домаћину шаље твит: вријеђа Еммануела Мацрона, који је рекао да ЕУ треба успоставити своју војску јер се више не може ослонити на Америку. “Можда да нам Еуропа прво плати за НАТО!”, твита Трумп. У Елизејској палачи он и Мацрон смркнутих лица. Нема више љубави из Wасхингтона, кад је Мацрона проглашавао “савршеним” и чистио му прхут с ревера. Wалл Стреет Јоурнал објављује како тужитељи имају доказе да је Трумп био укључен у сваки корак предизборних исплата порноглумици Стормy Даниелс и Плаyбоyевој зечици Карен МцДоугал. Да није предсједник, био би оптужен.
СУБОТА, 10. студеног

Обиљежавање стогодишњице краја рата, због чега је Трумп дошао, почиње одласком на гробље код Париза, гдје се полажу вијенци. Мјесто комеморације највеће је стратиште америчких војника у Првом свјетском рату – Беллеау Wоод је била толико важна битка да Американци по њој назову носач авиона. Сви лидери бивших зараћених страна су тамо – Мацрон се држи за руке с Ангелом Меркел док полажу вијенац. Но, Трумпа нема – он је лоше воље и пада киша, па је отказао. “Док стојимо на киши и размишљамо како нам је неудобно у ових пар минута јер су нам покисла одијела и коса нам је мокра, примјерено је да се сјетимо тога дана кад овдје није падала киша, него су падали меци”, каже канадски премијер Јустин Трудеау. Трумп у хотелској соби има паметнијег посла од његова говора. На Флориди је исход тијесан, гласови се пребројавају. Трумп на Тwиттеру проглашава да су избори украдени. Без иједног доказа, само тако. Нервоза расте.
НЕДЈЕЉА, 11. студеног

Други чин обљетнице је поворка преко Елизејске пољане до Славолука побједе. Лоше је вријеме, нема параде. Лидери с кишобраном у руци заједно марширају да се не понови клање налик оном 1914.-1918. Ту су сви, од Мацрона до Колинде Грабар Китаровић, осим Трумпа и Путина. Трумп долази аутом, да не покисне, али под Славолуком добива глобални шамар. “Национализам је супротност патриотизма, он је издаја патриотизма”, говори Мацрон о Првом свјетском рату, а заправо о Трумпу који се недавно прогласио националистом. “Стављајући интерес своје нације на прво мјесто, без да маримо о другима, потиремо темељ нације – њене моралне вриједности.” Што је рекао, Трумп ће схватити тек сутрадан, кад у Бијелој кући упали своју ДВР снималицу.

ПОНЕДЈЕЉАК, 12. студеног

За амерички Дан ветерана – понедјељак најближи дану краја Првог свјетског рата – Трумп понавља игру из Француске. Не одлази на војно гробље у Арлингтону, 10 минута вожње од Бијеле куће, јер пада киша. Први пут неки предсједник прескаче Дан ветерана. Медији и демократи згрожени, републиканци изненађени. Јавност још не зна да Трумп тог дана почиње рјешавати врло тежак задатак – сједа с одвјетницима и три дана саставља одговоре на питања Боба Муеллера. Већ то да није саслушан био је велики уступак Трумпу. Муеллер не очекује сензационалне одговоре, само предсједнику даје шансу да изнесе своју причу. Која је то прича? Одговори ипак морају садржавати неки наратив којега ће се Трумп држати. Али што је прича човјека који лаже о свему? Нервоза због изгубљених избора, усложњена нервозом због дебакла у Француској, спојила се с нервозом око одговора. Трумп се ни на што није у стању концентрирати дуже од пола сата. Презире кад мора подносити рачуне. Коначно, није у стању држати се једне верзије истине дуже од једног дана. Сад мора неком истражитељу подносити рачун, за то мора данима сједити с одвјетницима, и те се приче мора држати у будућности. Довољно да му глава трипут експлодира.

Вањске околности чине га још луђим. У Wасхингтон је дошао Мицхаел Цохен, његов бивши одвјетник. Он зна све о Трумповим пословима, признао је кривњу око Стормy Даниелс, и дошао разговарати с Муеллером. Открива се и да је министар Wхитакер, продавач када, већ неко вријеме под истрагом ФБИ-а због преваре. ФБИ је, иначе, сад под његовом контролом. Трумп само даље куха, јер га узрујавају ствари које су медији ископали о Wхитакеру. Лик је тотални луђак и преварант. Прво, вјерује да суци могу бити само кршћани који присежу на Библију, не на устав. Онда, опозвао би пресуду Врховног суда у случају Марбурy вс. Мадисон, којом је Врховни суд установљен као тијело које оцјењује уставност закона. То је пресуда из 1803., а Мадисон из наслова је предсједник и главни аутор устава Јамес Мадисон. Та је пресуда темељ цијелог америчког правног сустава. Погледи Трумповог министра правосуђа на правосуђе успоредиви су с погледима некога тко мисли да је за прометне несреће крив човјек који је измислио котач.

Wхитакер се истиче као луђак и у другим пољима. Тврдио је да има ДНА Бигфоота, митског бића сличног Јетију. Скупљао је новац за истраживање путовања кроз вријеме, “које ће бити могуће идућег десетљећа, кад ћемо моћи отићи у будућност или поновно проживјети тренутке из прошлости”. Још један производ из његове преварантске кошаре су “гаће за повећање плодности” – продавао је доње рубље с уграђеним хладилом за мошње (то помаже, тврдио је Wхитакер). Коначно, најславнији његов производ је тзв. мушка заходска шкољка, која има високе стијенке “да се обдаренијим мушкарцима споловило не би умакало у воду” у заходу. Ако мислите да сам се напушио па пишем пиздарије, прогуглајте сами Матта Wхитакера – то је могао направити и Трумп прије него што је тог луђака поставио за министра правосуђа. Притисак на Трумпа расте, јер петљање с Муеллеровом истрагом још би и прошло код републиканаца, али временски строј, присегу на Библију и гашење Врховног суда теже је продати чак и од гаћица за хлађење јаја.

Ни избори не иду добро. Збрајају се гласови и демократи из дана у дан преокрећу мјеста у Хоусеу. Републиканци губе 37 мјеста, пет их је још отворено. Био је то ипак “плави вал” – највећи успјех демократа од избора 1974. након оставке Рицхарда Ниxона. Кад је Трумп држао постизборну пресицу, надао се успјеху у Сенату – четири до пет сенатора. Добит ће можда три. Ужасно га узрујава Аризона. У изборној ноћи водила је републиканка, сад у предност прелази демократкиња. Ту је Трумп имао неколико идеја. Прво, тражио је да се рачунају само резултати из изборне ноћи, без даљњег пребројавања (слично је у Хрватској 2005. тражио Борис Микшић). Друго, кад се показало да ће Кyрстен Синема побиједити (и постати прва бисексуална сенаторица у повијести), тражио је да се “понове избори”. Нитко му није објаснио да то тако можда иде у Гамбији или Русији, али да се у Америци избори не понављају зато што си на њима изгубио. Коначно, помахнитао је кад је републиканка признала пораз – хтио је да оспорава изборе. Говори то о Трумповом главном импулсу – побједа под сваку цијену, па ако треба и на штету демократских институција.
УТОРАК, 13. студеног

Заспао је љут, пробудио се бијесан. Сав гњев његова Тwиттера сручио се тог јутра на Мацрона. Трумп у Паризу није држао слушалице с пријеводом, па је тек с ТВ-а открио што је Мацрон рекао. Реакција? Предсједник Америке покушао је – пазите сад – посвађати Француску и Нјемачку: “Мацрон предлаже стварање властите војске да брани Еуропу од Америке, Кине и Русије. Али у Првом и Другом свјетском рату била је Њемачка – како је то завршило за Француску? Почињали су учити њемачки у Паризу прије него што је Америка дошла. Платите за НАТО или ништа!”

Многа дјеца имају боље разумијевање еуропске прошлости, политике и сигурности од Трумпа. Што је смисао његове поруке? Да Паризу пријети њемачка опасност, ново “учење њемачког”? Па то не би изговорио Путин, који је агресивни злочинац али ипак није будала. Но, да буде јасно да се с ове стране Атлантика јавила управо огорчена будала, Трумп је додао још један твит: “МАКЕ ФРАНЦЕ ГРЕАТ АГАИН!” Остат ће мистериј што то значи, осим да аутору није било добро.

Трумп дивља на сураднике јер му нису рекли како ће одлука да прескочи комеморације у Беллеау Wооду и Арлингтону лоше одјекнути. Извлачи се лажима – тврди је да хеликоптер није могао полетјети због кише, да му је Тајна служба забранила да иде аутом. Лажи испуцава на Француској, око Арлингтона се ни не труди. Ово је озбиљније него што изгледа. Трумп зна своје бираче – они не маре за Мацрона, али траже поштовање према војсци. Трумп их је изневјерио с два пропуста заредом. То свједочи да су га друге мисли или обузеле или депримирале, да заборави свој основни задатак – не да буде предсједник Америке, него да буде предсједник своје бирачке базе.

Сад ту базу мора некако умирити. Одлучује – дат ће им главу министрице Кирстјен Ниелсен. У приче о “инвазији” нитко не вјерује – Трумп након избора караван није споменуо нити једном – па је смјена Ниелсен прави потез. Доказат ће да је он чврст, а Ниелсен крива јер не зауставља илегалце. Нема везе што је министрица домовинске сигурности (посао сличан нашем министру унутарњих послова) осмислила отимање дјеце мајкама на граници и дала налог да се дјеца држе у кавезима. Нема везе ни то што се број илегалних улазака годинама смањује – данас је то тек петина бројке из 2000. Ниелсен лети и Трумп ће тако умирити базу. Но, ни то не иде. Ниелсен је штићеница Јохна Келлyја, шефа Трумпова кабинета: ако она лети, иде и Келлy. Пар дана након смјене Сессионса, Трумп си не може приуштити толику нестабилност. И док се ту потезало, догодило се нешто невиђено – у политику се уплела прва дама и све кадровске крижаљке изврнула наглавце.

Меланиа Трумп посјетила је недавно Африку, а у пратњи јој је била замјеница савјетника за националну сигурност Мира Рицардел. Њих двије нису кликнуле. Организацијски проблеми око распореда сједења у авиону и увредљиви коментари Рицардел према сурадницима прве даме ескалирали су у свађу Меланије и Мире. Ту није стало – Рицардел је у медије пустила трачеве о путовању. Меланиа ју је преко Келлyја покушала смијенити. Није ишло, јер ју је штитио савјетник за националну сигурност Јохн Болтон. Рицардел је стара републиканска гарда, радила је још за Боба Долеа и Георгеа W. Бусха. Ако је и покушала ствар ријешити с мужем, Меланиа није успјела. Онда је, као у свакој доброј дворској сплетки, причекала да Болтон оде у Сингапур и Трумпа довела у безизлазну ситуацију: послала је приопћење да Мира “не заслужује част да служи у Бијелој кући”.

Био је то потез без преседана – прве даме знале су кадровирати, али никад јавно. Скандал је тиме већи што се Меланиа Трумп дотад клонила политике и што она доиста нема никаквих квалификација да процијени тко у национално-сигурносном апарату треба добити отказ. Ионако живчани Трумп само се додатно разјарио – након таквог Меланијиног маневра, морао је нешто направити. Но, сметало му је, кажу сурадници, да ће испасти као “муж којему шефује жена”. Додуше, након свих изванбрачних афера с порнозвијездама и зечицама, тешко да је могао Меланији ишта приговорити.
СРИЈЕДА, 14. студеног

“Ријеши се кучке”, рекао је Келлyју, али у сриједу, да изгледа мање исфорсирано. Рицардел је смијењена. Епизода је потврдила да Доналд и Меланиа Трумп слабо комуницирају (отприје знамо да спавају у одвојеним собама). Куриозитет: био је то први словенско-хрватски рат у Бијелој кући. Мира Радиеловиц Рицардел подријетлом је Хрватица; њезин отац је у Америку дошао преко познатих мјеста – Блеибурга, па Њемачке. Било би занимљиво чути и на којем су се језику посвађале Мира и Меланиа. Прва дама је у школи у оно доба морала научити српско-хрватски.

Док је Трумп трећи дан проводио с одвјетницима, киптећи од бијеса јер мора одговарати Муеллеру на суд је стигла тужба против њега. Тужио га је ЦНН због напрасно одузете акредитације дописника Јима Ацосте. Тужбу су подржале све велике медијске куће, укључујући и Фоx Неwс, телевизију која Трумпа третира као што сјевернокорејска телевизија третира Ким Јонг-уна. Но, могућност да Бијела кућа из хира новинарима ограничи приступ опасан је преседан за свакога.

Још лоших вијести са суда – Муеллер тражи нову одгоду изрицања казне Рицку Гатесу, који је с Паулом Манафортом водио Трумпову кампању. Гатес је покајник, сурађује с истражитељима, али из новог списа Трумп сазнаје да то више није у једној, него “у неколико истрага”. Параноју подгријава чињеница да Муеллер тражи само кратку одгоду. “За десет дана суд ће имати комплетнију слику да одреди правичну казну”, пише у спису. Што ће се то сазнати у идућих десет дана – пита се Америка, а нитко више од Трумпа. Паника је на врхунцу. Доналд Трумп Јр. повјерио се пријатељима како очекује оптужницу. Пријатељи су то испричали новинарима.

С Муеллером сурађује и Манафорт и бивши савјетник за националну сигурност Мицхаел Флyнн – њихова судбина виси о нити, а најлакше се могу спасити тако да кажу што знају о Трумпу. Муеллер је пустио у јавност да пише извјештај, који би требао бити готов до краја године или почетком идуће. Маневарски простор све је мањи – чак и да Трумп сад отпусти Муеллера, њега ће заштитити Конгрес који је прешао демократима. Предсједникова нервоза и немоћ тешко да могу бити већи.
ЧЕТВРТАК, 15. студеног

“Унутарњи односи у Муеллеровој истрази су тотални каос! Нису открили сурадњу с Русијом, па су потпуно полудјели. Урлају и деру се на људе, ужасно пријете и траже одговоре који им одговарају. Они су срамота ове нације и није их брига колико ће живота уништити. То су бијесни људи, укључујући Муеллера, који је осам година радио за Обаму. ТОТАЛНИ ЛОВ НА ВЈЕШТИЦЕ НЕВИЂЕН У АМЕРИЧКОЈ ПОВИЈЕСТИ! На свеучилиштима ће се истраживати што су Муеллер – који је у сукобу интереса (и није га потврдио Сенат) – и његова банда демократа направили да униште овај народ.”

Тако је почео четвртак у Америци – још једна Трумпова несвјесна референца на Мамића (“Ти уништаваш овај недужни народ!”). У киши твитова ништа није точно – Муеллер је републиканац, био је шеф ФБИ-а под Бусхом, не под Обамом. Не треба бити психолог да се ишчита пројекција: све што приписује другима, заправо се догађа Трумпу. “Тотални каос”, “потпуно полудио”, “урла и дере се” – то не описује Муеллера, него Трумпа. Трумпови твитови прозор су у његову душу.

У ерупцији гњева можда је нехотице открио и разлог несигурности. Први пут је употријебио израз “унутарњи односи у Муеллеровој истрази”. Откуд сад то? Како зна ишта о истрази? Објашњење лежи у Wхитакеру, преваранту који продаје гаће за хлађење јаја. Нови министар правосуђа вјеројатно је добио основни увид у истрагу – главне мете и казнена дјела. Ако то зна, јавио је Бијелој кући – зато га је Трумп и поставио. Можда предсједник пизди јер је сазнао чиме Муеллер располаже. Али сад је касно да угаси истрагу. Чак и да отпусти специјалног истражитеља, демократи би поставили Муеллера за специјалног тужитеља, запосленика Конгреса којему Трумп не може ништа.
ПЕТАК, 16. студеног

Миа Лове, чији је пораз Трумп злурадо исмијавао, прешла је у водство. Једина црна републиканка вјеројатно ће остати у Конгресу. Сад ће тек Трумп видјети што значи “но лове”. Образац је увијек исти – од свих мета, Трумп прво удара по црним женама, било да су новинарке или републиканке. Онда се сазнало да је савезни судац (којег је лани поставио Трумп) пресудио је да се Јиму Ацости има смјеста вратити акредитација. Петак је донио два Трумпова пораза који се нису морали догодити – нитко га није тјерао да плеше на гробу заступнице из властите странке, нити да репортеру ЦНН-а забрани улазак у Бијелу кућу. Али, да је рационалан и да ради оно што му је заправо од користи, Трумп не би био Трумп. У коријену његова успјеха чучи сјеме његова пораза.

Док се дан пред изборе у Миссоурију топио у четири минуте овација, Трумп није размишљао о томе што ће бити након избора. Но, живот га је погодио жестоко, горе од очекиване побједе демократа. Вратиле су се криминалне истраге, међународна понижења, политичка немоћ. Каос и подривање норми које изазива од 2016. почели су Трумпа гристи за реп. Укрцала се чак и прва дама. Трумп је живчан, “распижђен”, што готово да јамчи да ће ствари учинити још горима. Можда смо досад гледали Трумпа побједника, а сад откривамо Трумпа губитника. Али ако је Трумп побједник успио ово направити од себе и од Америке, што ће тек направити Трумп губитник? Био бог с нама.

Телеграм.хр

 

 

Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.